Αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο βλέπω την Εθνική πόλο ανδρών να σαρώνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μ’ έχουν πάρει τα ζουμιά, γιατί της αξίζει να σαρώσει, να φτάσει πολύ ψηλά και εμείς να θαυμάζουμε αυτή την ομάδα που ήδη μας έχει κάνει περήφανους.

Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική πόλο ανδρών περνάει στον τελικό και που ένα ομαδικό άθλημα της Ελλάδας φτάνει να ανέβει στο βάθρο σε Ολυμπιακούς. Περάσαμε στον τελικό, είναι γεγονός, διεκδικούμε το χρυσό και η ομάδα αυτή αξίζει το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμη περισσότερα μετάλλια. Σε μια δύσκολη μέρα για την Ελλάδα που η μάχη με τις φωτιές συνεχίζεται, η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών μας έκανε και πάλι να χαμογελάμε, να ελπίζουμε και να πανηγυρίζουμε όπως ποτέ άλλοτε για την υδατοσφαίριση.

Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου μας έκανε περήφανους για άλλη μία φορά, μετά από έναν δύσκολο αγώνα απέναντι στην Ουγγαρία, με τους Μαγυάρους να μην χαλαρώνουν ούτε στιγμή. 9-6 και δεν είναι όνειρο, είναι πραγματικότητα. Ο Αργυρόπουλος το πήρε πάνω του, ο Ζερδεβάς ήταν συνεχώς στο τέρμα και απέκρουε και Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης, Καπότσης, Φουντούλης, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Μουρίκης, Κολόμβος, Γκιουβέτσης και Βλαχόπουλος δεν σταμάτησαν να μάχονται.

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι το παρόν και το μέλλον του επί κοντώ

Και μεταξύ δακρύων συγκίνησης και δέους για αυτό που κατάφερε αυτή η ομάδα αναρωτιέμαι για ακόμα μία φορά… Γιατί το πόλο δεν είναι το εθνικό μας άθλημα; Τι περιμένουμε για να καταλάβουμε πως θα έπρεπε να είναι;

Μιλάμε συνέχεια για το ποδόσφαιρο, αλλά και για το μπάσκετ, όμως αναμφίβολα το πόλο θα μπορούσε να είναι το εθνικό μας άθλημα. Μπορεί να μην έχουμε ακόμη καταλάβει την αξία του, αλλά έχουμε πετύχει πολύ περισσότερα από έναν τελικό στους Ολυμπιακούς, αν και δυστυχώς κανείς δεν τα γνωρίζει.

Η Εθνική πόλο ανδρών έχει κατακτήσει την 4η θέση σε Ολυμπιακούς το 2004, την 3η θέση σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα το 2005 και το 2015, την 2η θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1997, αλλά και την 3η θέση σε Παγκόσμιο Λιγκ τα έτη 2004, 2006, 2016. Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι και η Εθνική πόλο γυναικών έχει κατακτήσει τη 2η θέση σε Ολυμπιακούς το 2004.

Και γιατί να μην είναι το πόλο το εθνικό μας άθλημα; Πώς είναι δυνατόν να μην είναι; Όσο δημοφιλές κι αν είναι το ποδόσφαιρο, το πόλο έπρεπε να είναι πιο ψηλά από κάθε άλλο σπορ στην Ελλάδα. Τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, οι ελληνικές ομάδες ανδρών και γυναικών μας έχουν χαρίσει πολλούς τίτλους και τρόπαια.

Ως φύσει αισιόδοξη, θα πω ότι βλέπω ένα μέλλον κάτι παραπάνω από ευοίωνο για το συγκεκριμένο άθλημα στην Ελλάδα, όμως για να γίνει η υδατοσφαίριση το εθνικό μας άθλημα, πέρα από την ενασχόληση του κόσμου με το πόλο, θα πρέπει να γίνει και κάτι ακόμα πολύ πιο σημαντικό. Απαιτείται η θεσμική αναβάθμιση και η δημιουργία προϋποθέσεων για περισσότερη διαφήμιση και προβολή αυτού του σπορ, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Η κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο δε θα έπρεπε να είναι η αιτία για να ξεκινήσουμε απλά να ασχολούμαστε περισσότερο με το πόλο, αλλά για να κατανοήσουμε, να εκτιμήσουμε και να στηρίξουμε ένα άθλημα που μόνο περήφανους μας έχει κάνει και που αποδεικνύει καθημερινά την αξία του για τη χώρα μας.

Την Κυριακή είναι ο τελικός υδατοσφαίρισης ανδρών στους Ολυμπιακούς, αλλά μην κάτσεις απλά να δεις τον αγώνα αυτόν. Δες πόλο, μάθε για το πόλο, ασχολήσου με το πόλο.

Εθνική πόλο ανδρών

Μ’ ένα όνειρο τρελό, φέρτε μας και το χρυσό! Ραντεβού στον τελικό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News