Το βρετανικό στούντιο Zaha Hadid Architects, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Πάτρικ Σουμάχερ, σχεδίασε μια γέφυρα πλάτους 46 μέτρων με μια ξύλινη οροφή σε μορφή καμπύλης και το έργο αυτό πραγματικά είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό!

Αυτήν τη φορά το αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε το συγκεκριμένο έργο για το σιδηροδρομικό σταθμό του Βίλνιους στη Λιθουανία, στο πλαίσιο ενός έργου ανακαίνισης που ονομάζεται «Green Connect».

Τι είναι το Green Connect;

Το Green Connect πραγματοποιείται για τον εκσυγχρονισμό του σταθμού και της παρακείμενης δημόσιας πλατείας, προσφέροντας βελτιωμένους δημόσιους χώρους και συνδέσμους σε όλη την πόλη. Ο ανασχεδιασμένος σταθμός θα αποτελέσει μέρος του νέου σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας Rail Baltica που θα καταλήγει στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Το Green Connect θα είναι ένας μελλοντικός κόμβος μεταφορών σχεδιασμένος με γνώμονα την εμπειρία των επιβατών και θα παρέχει έναν δημόσιο χώρο όχι μόνο για εκείνους που χρησιμοποιούν τον κόμβο μεταφοράς, αλλά και για την πόλη του Βίλνιους και την τοπική κοινότητα, αναβαθμίζοντας και την παρακείμενη πλατεία με έναν νέο τερματικό σταθμό λεωφορείων.», δήλωσε ο διευθυντής του στούντιο Zaha Hadid Architects, Gianluca Racana.

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού στο Μπιλμπάο κατάφερε να κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για την κλιματική αλλαγή

Τι είναι το Green Connect

Το Green Connect ήταν η νικητήρια συμμετοχή ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε από την πόλη. Η γέφυρα θα εκτείνεται σε μήκος 150 μέτρων πάνω από τις γραμμές και εσωτερικά θα υπάρχει αίθουσα αναμονής για τον σταθμό. Είναι αυτή που θα ενώσει τα τμήματα της πόλης που βρίσκονται εκατέρωθεν του σταθμού.

Θα ενσωματώσει τόσο πεζοδρόμους όσο και ποδηλατόδρομους, υποστηρίζοντας την ατζέντα βιωσιμότητας του Βίλνιους που βελτιώνει τις συνθήκες για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Αυτή η ρευστή μορφή της οροφής θα επιτευχθεί με μια δομή ξύλου που επιλέχθηκε για να είναι ελαφριά και ανθεκτική στη φωτιά και να έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Θα έχει έναν φεγγίτη και γυάλινες προσόψεις για να μεγιστοποιεί την εισροή φυσικού φωτός. Με τον ίδιο τρόπο θα ανακαινισθεί η πλατεία και το πάρκο δίπλα στον σταθμό και θα κατασκευαστεί ένας νέος τερματικός σταθμός λεωφορείων εκεί.

Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει – Η έκθεση του Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Τι είναι το Green Connect

Στο πλαίσιο του έργου Green Connect, οι Zaha Hadid Architects θα αφαιρέθουν επίσης τα αντιστοιχισμένα περίπτερα και χώρους γραφείων που έχουν κατασκευαστεί στο σταθμό την τελευταία δεκαετία.

Η πλατεία και το πάρκο δίπλα στον σταθμό, με την ονομασία Πλατεία Στότιες, θα αναβαθμιστούν και ένας νέος τερματικός σταθμός λεωφορείων θα κατασκευαστεί εκεί. Ομοίως με τη γέφυρα, ο σταθμός των λεωφορείων θα έχει μια οροφή σε μορφή καμπύλης και θα περιλαμβάνει μια βεράντα, προσβάσιμη μέσω μιας σειράς σκαλοπατιών.

Θα φυτευτούν 300 νέα δέντρα, παράλληλα με πεζόδρομους και υδάτινους κήπους, που θα προσφέρουν στους κατοίκους πιο προσιτούς πράσινους δημόσιους χώρους και, παράλληλα με φυτεμένες στέγες, θα υποστηρίξουν τη βιοποικιλότητα παρέχοντας περισσότερους φυσικούς βιότοπους.

Αυτό είναι το σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – Οι ιστορικές προτάσεις που ελπίζουμε να κάνουν την διαφορά

Τι είναι το Green Connect

Όλες οι νέες κατασκευές έχουν σχεδιαστεί με προσόψεις που θα μεγιστοποιήσουν το ηλιακό φως τον χειμώνα και θα μειώσουν την ακτινοβολία το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα μειωθεί από τεχνητό φωτισμό η θέρμανση και η ψύξη. Ορισμένα σημεία της γέφυρας θα ενσωματώσουν επίσης φωτοβολταϊκά πάνελ για να βοηθήσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τοποθεσία.

Στόχος είναι να προσφέρουν στους κατοίκους της περιοχής δημόσιους χώρους πρασίνου όπου θα περνούν και θα απολαμβάνουν τον ελεύθερό τους χρόνο, ενώ παράλληλα μάχονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News