Με την ζέστη να μας αφήνει σιγά σιγά και τις συνεχόμενες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας να κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα, η αλήθεια είναι ότι αναρωτιόμαστε πώς θα ανταπεξέλθουμε τον χειμώνα που είναι περίοδος που χρειαζόμαστε θέρμανση. Γι’ αυτό λοιπόν το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση ρεύματος, για να μπορέσουμε να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο ρεύμα και να μην έχουμε μεγάλη αύξηση στους λογαριασμούς.

Αναλυτικά οι συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας από το Υπουργείο Ενέργειας

1. Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

2. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα. Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

3. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα. Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

4. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).

5. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

6. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη

  • Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.
  • Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  • Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.

7. Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου οι οικιακές συσκευές να μην καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.

8. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

9. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Για παράδειγμα όταν έχουμε τον φορτιστή στην πρίζα για να φορτίσουμε μια συσκευή, θα πρέπει μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση να βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα για να μην καταναλώνουμε ενέργεια, ανεξάρτητα αν έχουμε αποσυνδέσει την συσκευή μας από το καλώδιο.

10. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.

11. Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

12. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας. Όταν δεν είναι απολύτως εφαρμοστά στα μάτια της κουζίνας, χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα για να ψήσουμε το φαγητό μας άρα καταναλώνουμε περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

13. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε περίπου 30-60% ρεύμα και έως 80% του χρόνου μας.

14. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις). Όταν χαμηλώνουμε την φωτεινότητα στην οθόνη του φορητού υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου, βελτιστοποιούμε την διάρκεια της μπαταρίας της συσκευής μας, οπότε μειώνουμε την συχνότητα φόρτισης και κατανάλωσης ενέργειας.

15. Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.

16. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα είναι μια από τις πιο χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας. Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι, κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν.

17. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα. Τα διάφορα συστήματα αντιστάθμισης (ελεγκτές), με την χρήση κατάλληλων εξωτερικών αισθητήρων, έχουν σαν στόχο να ελέγχουν και να αυξομειώνουν την θερμοκρασία προσαγωγής στα θερμαντικά σώματα, με τέτοιο τρόπο ώστε να προλαμβάνουν τις μεταβολές θερμοκρασίας, επιτυγχάνοντας παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας.

18. Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την οικονομία στο καύσιμο και συνάμα την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

19. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως είναι η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να μην εκμεταλευόμαστε τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας. Με την τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, έχουμε σχεδόν πάντα ζεστό νερό, αφού το ποσοστό ηλιοφάνειας στην χώρα μας είναι πολύ πάνω από το 80%. Έτσι δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου ηλεκτρική ενέργεια.

20. Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.

21. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led. Με αυτή την κίνηση έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα φωτισμού αλλά πολύ λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

22. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να διατηρούμε τον χώρο μας πιο ζεστό τις κρύες μέρες του χειμώνα και να μην χρειαζόμαστε να καταναλώνουμε ενέργεια για αρκετή ώρα, για να ανάβουμε συσκευές θέρμανσης.

23. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης. Η εφαρμογή ενός συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, αποτελεί ένα από τα μέτρα που μπορούν να επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 20 – 50%. 

Με την τιμή του ρεύματος να φτάνει στα ύψη, ήρθε η ώρα να μάθεις τα 4 πράγματα που δεν ήξερες ότι καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News