Την Κυριακή, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, περίπου έξι μήνες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Joe Biden ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το τελευταίο αμερικανικό στρατό από την περιοχή. Ο πρόεδρος Ashraf Ghani έφυγε από τη χώρα για να αποφύγει την αιματοχυσία και είπε ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον 20χρονο πόλεμο στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς μεταβατική περίοδο και σύντομα θα ανακοινώσουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν από το προεδρικό μέγαρο. Εν τω μεταξύ, Αφγανοί και ξένοι προσπαθούν να φύγουν. Η ιδεολογία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι νόμοι που θέτουν για τις γυναίκες προκαλούν τρόμο στην ιδέα της εφαρμογής τους.

Το Αφγανιστάν να είναι μια χώρα πολύ μακριά από την δική μας και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτά που συμβαίνουν εκεί δεν μας αφορούν γιατί δεν πρόκειται να μας επηρεάσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει καθώς οι ιστορίες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων σοκάρουν.

Πώς θα μπορούσε να σε αφήσει ανεπηρέαστο η συγκλονιστική μαρτυρία της Αφγανής φοιτήτριας και τα τρομαγμένα πρόσωπα χιλιάδων γυναικών; Πώς νιώθεις όταν παρακολουθείς τα βίντεο που αποτυπώνουν τον εφιάλτη που επικρατεί αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο σε εκείνη τη χώρα; Το βίντεο του μικρού κοριτσιού που έχασε τον πατέρα της και την άφησε τραυματισμένη, ορφανή και σημαδεμένη για μια ζωή; Το 14χρονο αγόρι που ήταν μάρτυρας πυροβολισμών, ενώ θα έπρεπε να παίζει και να ευχαριστιέται τη ζωή; Πώς γίνεται να σε αφήνει ανεπηρέαστο το γεγονός πως άνθρωποι σαν εσένα δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση; Σκέψου πως απλά έτυχε να μην είσαι στη θέση τους, έτυχε να έχεις γεννηθεί κάπου στη Δύση και έτυχε να είσαι κάπου μακριά από όλα αυτά.

Από τον φεμινισμό του 19ου αιώνα στους Ταλιμπάν του 2021: Πού είναι άραγε η ισότητα των φύλων;

Το τι συμβαίνει στον λαό του Αφγανιστάν μας αφορά, η αδικία που συντελείται σε οποιαδήποτε μέρος του πλανήτη και μένει αναπάντητη θα μας κοιτάει περιπαικτικά και θα χλευάζει τον ανθρωπισμό μας. Οι Ταλιμπάν έχουν ξαναπάρει την εξουσία και έχουν δείξει ότι πρόκειται να κυβερνήσουν την χώρα χωρίς κανέναν σεβασμό προς τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεδριάσουν, να λάβουν αποφάσεις και να δράσουν με τα υπόλοιπα μέλη και τις διεθνείς οργανώσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ελευθερία και την ασφάλεια των γυναικών και των παιδιών στο Αφγανιστάν.

Ζητάμε:

  •  Ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους πρόσφυγες.
  •  Παροχή ασύλου υπό προϋποθέσεις σε γυναίκες και κορίτσια που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Την διατήρηση ΜΚΟ και διεθνών παρατηρητών στο Αφγανιστάν με σκοπό να υποστηρίξουν τις οικογένειες που κινδυνεύουν από το νέο καθεστώς.
  • Την ακέραιη διατήρηση των δικαιωμάτων των γυναικών ώστε να μπορούν να σπουδάζουν και να εργάζονται χωρίς να φοβούνται για την ζωή τους.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε γυναίκες και κορίτσια που την στερούνται λόγω του φύλου τους.
  • Ασφαλή διαφυγή και παροχή ασύλου στα ανήλικα κορίτσια που εξαναγκάζονται σε γάμο.
  • Προγράμματα δωρεάν σίτισης στο Αφγανιστάν για όσους έχουν εκτοπισθεί από τα σπίτια τους .
  • Προγράμματα επανένταξης και εκπαίδευσης για όσους πρόσφυγες απορριφθούν από τα κράτη μέλη.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Υπόγραψε το ψήφισμα για να πιέσουμε όλοι μαζί την Βουλή των Ελλήνων να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για την προστασία των γυναικών και των παιδιών στο Αφγανιστάν. Αφιέρωσε λίγα λεπτά και κάνε κλικ για να βρεις το ψήφισμα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και να βοηθήσεις ανθρώπινες ζωές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News