Αν είσαι λάτρης της μαγειρικής, πιθανότατα το MasterChef να είναι το αγαπημένο σου show και να ξοδεύεις αρκετό χρόνο μέσα στην κουζίνα, κάνοντας διάφορα πειράματα! Όμως, υπάρχουν κάποια μαγειρικά λάθη που πρέπει να αποφεύγεις, αν θέλεις να εξελίξεις την μαγειρική σου!

Πρόκειται για μια σειρά από κοινά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι και δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να ευθύνονται για πολλές αποτυχημένες μαγειρικές προσπάθειές μας.

Νομίζεις, για παράδειγμα, ότι ακολουθείς κατά γράμμα τη συνταγή κι αναρωτιέσαι γιατί στο τέλος δεν πέτυχε το φαγητό; Μπορεί να έκανες κάποιο απ’ αυτά τα λάθη, τα οποία δεν θα συγχωρούσαν οι κριτές του MasterChef!

Τα 6 μαγειρικά λάθη που πρέπει να αποφεύγεις

Δεν διαβάζεις όλη τη συνταγή πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις

Μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για τη σωστή εκτέλεση οποιασδήποτε συνταγής είναι να διαβάσεις τα συστατικά και τις οδηγίες, από την αρχή έως το τέλος, προτού αρχίσεις να κόβεις υλικά και να βάζεις στη φωτιά τα τηγάνια. Σκέψου ότι υπάρχουν συνταγές που μπορεί να προϋποθέτουν ότι θα αφήσεις τη μαρινάρα για 1 ώρα ή τη ζύμη για όλο το βράδυ κι εσύ να ξεκινάς τη μαγειρική μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσεις γρήγορα ότι δεν χρειαζόταν να κάνεις από τώρα ούτε τα μισά!

Βάζεις μεγάλες ποσότητες μέσα στο τηγάνι

Το τηγάνι σου θέλει μόνο μια στρώση από υλικά. Με αυτόν τον τρόπο, τα πάντα έρχονται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια που θερμαίνεται, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να ψηθούν όλα σωστά. Αν τα βάζεις το ένα πάνω στο άλλο, δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις και σίγουρα όχι την σωστή υφή!

μαγειρικά λάθη
Pexels

Δεν αλατίζεις το νερό όπου θα βράσεις τα ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά έχουν υπάρξει μια σωτήρια λύση για πολλούς από εμάς τον τελευταίο χρόνο. Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν πετυχαίνεις την τέλεια γεύση που τρως στα εστιατόρια; Πιθανότατα αυτό συμβαίνει επειδή αρχικά μαγειρεύεις υπερβολικά τα ζυμαρικά και κατά δεύτερον δεν αλατίζεις το νερό. Τα ζυμαρικά απορροφούν νερό καθώς μαγειρεύονται, οπότε πρέπει να προσθέσεις αρκετό αλάτι στο νερό για να ενισχύσεις τη γεύση τους.

Χρησιμοποιείς αποξηραμένα ή παλιά βότανα

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα μπαχαρικά σου να έχουν λήξει. Ακόμα και αν δεν πρόκειται να σου προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, σίγουρα δεν δίνουν την σωστή γεύση στο φαγητό. Επίσης, αν θες πραγματικά φρέσκια και δυνατή γεύση, είναι προτιμότερο να επιλέγεις τα φρέσκα αρωματικά. Μια χούφτα κόλιανδρος ή βασιλικός μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς ένα πιάτο.

μαγειρικά λάθη
Pexels

Δεν χρησιμοποιείς θερμόμετρο

Η χρήση ενός θερμομέτρου τροφίμων είναι ο μόνος τρόπος για να είσαι σίγουρος ότι έχεις μαγειρέψει σωστά το κρέας, τα πουλερικά ή τα ψάρια. Το εξωτερικό χρώμα δεν είναι ποτέ ένας αξιόπιστος δείκτης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εισάγεις στο κέντρο ενός κομματιού κρέατος το θερμόμετρο και να βεβαιωθείς ότι βρίσκεται στην σωστή θερμοκρασία. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση δεν επαναπαύεσαι μόνο σε αυτό, αλλά και στο να γευτείς αυτό που μαγειρεύεις.

4 λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς τον φούρνο

Δεν δοκιμάζεις το φαγητό ενώ το μαγειρεύεις

Ένα απ΄τα πιο συχνά μαγειρικά λάθη… Η μαγειρική είναι μια διαδικασία που απαιτεί συμμετοχή σε όλη τη διάρκειά της. Γιατί; Επειδή όσο και να θέλεις να πιστεύεις ότι κάθε συνταγή που διαβάζεις στο Ίντερνετ είναι τέλεια, οι χρόνοι μαγειρέματος και οι ποσότητες των συστατικών θέλουν και την δική σου αντίληψη. Το να δοκιμάζεις το φαγητό όσο το μαγειρεύεις είναι καίριας σημασίας για να διορθώνεις τη γεύση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News