Ο Νίκος Σταματίου, ιδιοκτήτης οπωροπωλείου στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου στην Θεσσαλονίκη, έχει εντάξει στην καθημερινότητα της δουλειάς του μια συνήθεια που σκορπάει χαμόγελα και αισιοδοξία για έναν καλύτερο κόσμο. Καθημερινά, διαλέγει φρούτα και λαχανικά από το εμπόρευμά του και τα τοποθετεί σε μία σακούλα στο απέναντι παγκάκι από το μανάβικό του. Ο μανάβης από την Θεσσαλονίκη με μια κίνηση ανθρωπιάς προς τους συμπολίτες του που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοπορισμού κερδίζει μόνο την ηθική ικανοποίηση του να μπορεί με αυτήν την απλή ενέργεια να προσφέρει φρέσκα φρούτα και λαχανικά στα τραπέζια των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Μαγειρεύοντας για τους πρόσφυγες

Νίκος Σταματίου: Ο μανάβης από την Θεσσαλονίκη που έχει κάνει την προσφορά καθημερινή του συνήθεια

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην πραγματικότητα κάνει απλώς αυτό που αισθάνεται. “Είναι πάρα πολύ άσχημο να βλέπεις ανθρώπους να ανοίγουν τον κάδο και να παίρνουν πράγματα από τα σκουπίδια. Έχω δει ακόμα και καλοντυμένους με κοστούμι, αξιοπρεπείς και μεγάλης ηλικίας. Δεν ένιωθα καλά να τα δίνω στους ίδιους και έτσι σκέφτηκα να τα αφήνω στο παγκάκι και να τα παίρνουν μόνοι τους”. Ο Νίκος Σταματίου υπενθυμίζει σε όλους την χαρά της προσφοράς καθώς δηλώνει πως μια ματιά και ένα χαμόγελο είναι η ανταμοιβή του.

“Είναι αυτές οι στιγμές, όταν παίρνουν τη σακούλα… Άλλες φορές με κοιτάνε και χαμογελάνε, άλλες μου κλείνουν το μάτι και αρκετές φορές δεν βλέπω καν ποιος τα παίρνει. Απλά, κοιτάζω στο σημείο όπου τα αφήνω και λείπουν. Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που νιώθω, δεν θέλω τίποτα άλλο”, ανέφερε ο οπωροπώλης της Βασιλέως Ηρακλείου σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που παίρνουν την τσάντα με τα φρούτα είναι άνθρωποι που γνωρίζει στην περιοχή.

Πώς μπορεί ο εθελοντισμός να βοηθήσει όντως την ψυχική σου υγεία

“Αρχικά, όταν τους έβλεπα στους κάδους, τους πήγαινα εγώ τη σακούλα με τα λαχανικά, έβλεπα όμως ότι ντρεπόντουσαν και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τους φέρνω σε δύσκολη θέση. Έτσι αποφάσισα να βάζω σε σακούλες, καθημερινά, μπανάνες, ντομάτες, αγγούρια, πεπόνια, μήλα, ό,τι έχω, φρούτα και λαχανικά που δεν μου αρέσουν στην όψη, και να τα αφήνω απέναντι στο παγκάκι. Αυτοί που πρέπει το γνωρίζουν πλέον, και έρχονται να τα πάρουν”.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Σταματίου κάνει μια ελπιδοφόρα διαπίστωση: “Το τελευταίο διάστημα, ευτυχώς, φαίνεται ότι είναι καλύτερα τα πράγματα”, ενώ διευκρινίζει: “Όποια προϊόντα δεν θέλω να τα τοποθετήσω στη βιτρίνα μου, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και καλά. Δεν είναι χαλασμένα. Απλά, εξωτερικά δεν είναι πολύ όμορφα και, αντί να τα πετάω, τα προσφέρω σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News