Τις γιορτινές μέρες η κουζίνα είχε την τιμητική της! Μπορεί να ο περιορισμός ατόμων, λόγω κορονοϊού να μείωσε τους καλεσμένους, ωστόσο τα φαγητά (γιατί στην Ελλάδα ζούμε) δεν μειώθηκαν ούτε στο μισό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κουζίνα να χρησιμοποιηθεί με τις ώρες και πολύ πιθανό να απέκτησε και κάποιες γρατζουνιές. Πώς θα τις εξαφανίσεις και θα καθαρίσεις σωστά την κουζίνα σου, σε ακούω να λες. Σου έχω τις καλύτερες συμβουλές για σωστό καθαρισμό της κουζίνας.

Οι τρόποι για σωστό καθαρισμό της κουζίνας είναι αλήθεια πως ποικίλλουν. Η κάθε νοικοκυρά έχει τον τρόπο της και το δικό της «γιατροσόφη» για την κουζίνα της. Ναι, είναι αποτελεσματικά αλλά υπάρχουν και κάποιοι που καθαρίζουν την κεραμική εστία με νεράκι. Ε γι’ αυτούς που ντρέπονται να ρωτήσουν, είμαστε εμείς εδώ να δώσουμε λύσεις και γιατί όχι και εναλλακτικές λύσεις για τις νοικοκυρές που έχουν ήδη τα… μαγικά τους.

σωστό καθαρισμό της κουζίνας
Unsplash

Συμβουλές για σωστό καθαρισμό της κουζίνας

Φυσικός τρόπος καθαρισμού κεραμικής εστίας

  • Γεμίζουμε ένα μπολ με χλυαρό νερό.
  • Με ένα σφουγγάρι, μουλιάζουμε την επιφάνεια της εστίας και τους ξεραμένους λεκέδες.
  • Βρέχουμε συνεχώς το σφουγγάρι για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα λεκέδων στο σφουγγάρι που μπορεί να γρατζουνίσουν την επιφάνεια της εστίας.
  • Ρίχνουμε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω σε κάθε «δύσκολο» λεκέ και αφήνουμε να δράσει.
  • Σκουπίζουμε με καθαρό και μουλιασμένο σφουγγάρι. Τρίβουμε απαλά και απομακρύνουμε το λεκέ από την επιφάνεια.
σωστό καθαρισμό της κουζίνας
Unsplash

Πώς απομακρύνουμε τις γρατζουνιές από την κεραμική εστία

Το ότι εμείς βλέπουμε γρατζουνισμένη την κεραμική εστία δε σημαίνει ότι είναι. Συνήθως δύσκολοι λεκέδες όπως η ζάχαρη αφήνουν γραμμές και σημάδια στην κεραμική εστία. Άρα για να φύγουν δεν θέλουν τίποτα άλλο από ένα καλό καθάρισμα. Δυστυχώς όμως εάν οι γρατζουνιές είναι βαθιές, δε μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα. Μπορείς, όμως, να προστατευτείς από πιθανές επόμενες.

Πώς προστατεύουμε την κεραμική κουζίνα από γρατζουνιές;

  • Χρησιμοποιούμε πάντα σκεύη με λεία και επίπεδη βάση
  • Δεν σέρνουμε ΠΟΤΕ τα σκεύη εάν πρόκειται να τα βγάλουμε από τη φωτιά, ή να τα αλλάξουμε μάτι.
  • Εάν πέσει σιρόπι ή ζάχαρη από την κατσαρόλα, το σκουπίζουμε αμέσως. Η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των κεραμικών εστιών.
  • Κρατάμε πάντα καθαρή την κεραμική κουζίνα, έτοιμη για την επόμενη χρήση.
  • Δεν αφήνουμε λερωμένα κουτάλια ή κουτάλες στην κεραμική επιφάνεια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News