Η ανθρώπινη επίδραση στον πλανήτη είναι αναμφισβήτητη. Γι’ αυτό και είναι χρέος μας να ενημερωνόμαστε για όσα μπορούμε να κάνουμε για να τον προστατεύσουμε. Με αφορμή την Ημέρα της Γης, παραθέτουμε κάποιες συνήθειες για να βοηθήσεις τον πλανήτη που μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ, από σήμερα κιόλας!

Από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος μέχρι την αποφυγή της fast fashion, ακολουθούν τρεις εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να κάνουμε τη διαφορά. Γιατί να μην γιορτάσουμε φέτος την Ημέρα της Γης, υιοθετώντας τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες;

συνήθειες για να βοηθήσεις τον πλανήτη
Unsplash / Spacejoy

Συνήθειες για να βοηθήσεις τον πλανήτη

Φάε τα λαχανικά σου

Αφιέρωσε τουλάχιστον μία μέρα της εβδομάδας στην κατανάλωση λαχανικών μόνο. Σύμφωνα με τον Davide Yeung, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Green Monday, μιας πλατφόρμας που προωθεί τη βιώσιμη και πράσινη διαβίωση, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που ασπάζονται τον vegan τρόπο ζωής λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας κρέατος.

Η κτηνοτροφική βιομηχανία είναι ένας τεράστιος λόγος για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, την κατανάλωση νερού και τη ρύπανση. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν προϊόντα φυτικής προέλευσης, η εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού, τη χρήση γης και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου υπερβαίνει κατά πολύ το 90%. Για να το θέσω αλλιώς, είναι πάνω από δέκα φορές πιο αποδοτικό από περιβαλλοντική άποψη

Πιστεύει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τις οικολογικές βλάβες που έχει η κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διάσωση του πλανήτη.

συνήθειες για να βοηθήσεις τον πλανήτη
Freepik

Μικρές αλλαγές στο πλύσιμο των ρούχων με τεράστια σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος

Αγόρασε υπεύθυνα

Κατά τη διάρκεια του Covid-19, πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να αποθηκεύουμε σε μεγάλες ποσότητες, διάφορα προϊόντα. Και αν η πανδημία μας δίδαξε κάτι, είναι ότι χρειαζόμαστε πολύ λιγότερα από όσα νομίζουμε για να παραμείνουμε καλά και ευτυχισμένοι.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων εκτιμά ότι το 1/3 των επεξεργασμένων τροφίμων στον κόσμο μένει χωρίς να καταναλωθεί. Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκε να πετάξεις μισοφαγωμένο ένα κουτί δημητριακών ή φρούτα και λαχανικά που είχαν χαλάσει; Μάλλον πολύ πρόσφατα…

Αυτό το πρόβλημα εκτείνεται πέρα ​​από το φαγητό. Οι τομείς της fast fashion και της τεχνολογίας δεν είναι μόνο μερικές από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο, αλλά τα προϊόντα που παράγουν συχνά ξεφεύγουν από τη μόδα και καταλήγουν σε χωματερές μέσα σε λίγους μήνες.

Απόφυγε το πλαστικό μιας χρήσης

Σύμφωνα με το Plastic Oceans International, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης, 10 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο – αυτό μεταφράζεται σ’ ένα απορριμματοφόρο γεμάτο σκουπίδια κάθε λεπτό!

Όση προσπάθεια κι αν καταβάλουμε για την ανακύκλωση, λιγότερο από το 9% του πλαστικού που χρησιμοποιούμε ανακυκλώνεται. Η διακοπή της χρήσης πλαστικού μιας χρήσης είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια.

Ξεκίνα με κάτι απλό, όπως μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια ή ένα παγούρι για το νερό. Μπορείς να κάνεις τη διαφορά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News