Η κλιματική αλλαγή έχει «σηκώσει» ανησυχητικές κόκκινες σημαίες σε ό,τι αφορά τον πλανήτη μας. Ένα-ένα τα πιο δυσοίωνα σενάρια της περιβαλλοντικής καταστροφής φαίνεται να αποκτούν σάρκα και οστά, με τα γεγονότα να «τρέχουν» πιο γρήγορα από τις προβλέψεις. Οι δυνατές καταιγίδες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και το λιώσιμο των πάγων έχουν ξεπεράσει δυστυχώς τις εκτιμήσεις των ειδικών, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση από τις πιο ζοφερές προειδοποιήσεις.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν σε οριακό σημείο. Ωστόσο, εν όψει της συνόδου κορυφής COP27 για την κλιματική κρίση στην Αίγυπτο, οι ηγέτες του κόσμου φαίνεται να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους περισσότερο στην επίρριψη ευθυνών παρά στην εύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Κλιματική αλλαγή: Τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια;

κλιματική αλλαγή
pexels

Το ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο δεν αποτελεί από μόνο του την πηγή του κακού. Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο ότι η επίδραση αυτής της ανόδου ήταν απροσδόκητα ακραία.

«Πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τα αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνονται πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί, παρόλο που τα επίπεδα της υπερθέρμανση είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις», αναφέρει ο Michael E Mann, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.

Αυτά τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία είναι σήμερα κατά 1,2°C υψηλότερη από ότι ήταν στην προβιομηχανική εποχή. Την ίδια στιγμή μάλιστα που, παρά τις δεσμεύσεις των κρατών να κρατήσουν την άνοδο στο 1,5°C, οι τιμές αυτές είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι απίθανο σε μια δεκαετία από τώρα να βρεθούμε αντιμέτωποι με περιβαλλοντικά προβλήματα άνευ προηγουμένου. Χειρότερες ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες και μοτίβα ασθενειών διαφορετικά από αυτά που τώρα γνωρίζουμε, θα είναι ο σκληρός απολογισμός της κλιματικής αλλαγής.

«Seeing the invisible»: Η διεθνής έκθεση με τα «αόρατα» έργα τέχνης από σήμερα στολίζει τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας – Μία άκρως εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκθεσιακή εμπειρία με περιβαλλοντική συνείδηση

Το COP27 πρέπει να βρει λύση στην περιβαλλοντική καταστροφή

Ο πλανήτης βρίσκεται στο χείλος της μετεωρολογικής καταστροφής. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη εύρεσης σωτηρίας, με την οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η σύνοδος COP27. Άλλωστε το καθήκον αυτό των εκπροσώπων των κρατών, υπογράμμισε και ο ΟΗΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι ο κόσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια νέα άνοδο της θερμοκρασίας, της τάξεως των 2,8°C.

«Η κλιματική αλλαγή βλάπτει ήδη εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την οικονομική ανάπτυξη ιδιαίτερα των φτωχών χωρών. Είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις στη σύνοδο κορυφής Cop27 να αναγνωρίσουν ότι οι κίνδυνοι επιταχύνονται», λέει ο Bob Ward, διευθυντής στο Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment

Ως εκ τούτου, η εύρεση οδών για τις περικοπές άνθρακα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το COP27, επιμένουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής αναμένεται να κυριαρχηθεί από επίμαχες συζητήσεις σχετικά με την αποζημίωση των φτωχότερων κρατών από τα πλουσιότερα για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Κλιματική αλλαγή: Λύσεις υπάρχουν. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση

Η χρονιά που σημαδεύτηκε από την κλιματική κρίση

κλιματική αλλαγή
pexels

Χωρίς αμφιβολία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, έρχονται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας για να τις αντιληφθούμε. Άλλωστε η φετινή χρονιά μας έδειξε το χειρότερο πρόσωπο της περιβαλλοντικής καταστροφής: οι πλημμύρες στο Πακιστάν, η αποτυχία της περιόδου των βροχών στη Σομαλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς και οι άκρως καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

 • Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  Το «Dixie Fire» ξεκίνησε στην κομητεία Butte στις 13 Ιουλίου 2021 και έκαψε 963.309 στρέμματα πριν περιοριστεί στις 25 Οκτωβρίου. Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία της Καλιφόρνια και κατέστρεψε αρκετές μικρές πόλεις.
 • Ο τυφώνας Ida στην Louisiana
  Ένας από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς τυφώνες κατηγορίας 4 του Ατλαντικού που έπληξε τη νότια πολιτεία το 2021 και έγινε ο δεύτερος πιο καταστροφικός και έντονος στην ιστορία, πίσω από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.
 • Η ξηρασία στην Νότια Αμερική
  Ευρύτερες περιοχές της υποτροπικής Νότιας Αμερικής κατέγραψαν τα πιο ξηρά χρόνια που έχουν καταγραφεί. Οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και της βόρειας Αργεντινής, οδηγώντας σε μεγάλες γεωργικές απώλειες.
 • Η πιο ζεστή μέρα στην Βρετανία
  Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40°C για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου. Αυτό ξεπέρασε κατά 1,6°C το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 C που είχε σημειωθεί στη χώρα το 2019.
 • Η εκτεταμένη ξηρασία στην Αφρική
  Η έλλειψη βροχής έχει πλήξει τη Σομαλία και άλλα έθνη της Αφρικής τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι επιπτώσεις της ξηρασίας είναι τόσο σοβαρές που απειλούνται πλέον οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
 • Οι πλημμύρες στο Πακιστάν
  Τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολαρίων από την έναρξη των πλημμυρών τον Ιούνιο.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ολοφάνερες. Ο πλανήτης καλεί σε βοήθεια και θα πρέπει να τον ακούσουμε πριν τα αποτελέσματα να είναι μη αντιστρέψιμα.

Πώς θα έμοιαζε η ζωή μας αν αύριο σταματούσαμε να χρησιμοποιούμε τα πλαστικά σε όλες τις μορφές τους;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News