Καλεσμένη βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 25 Γενάρη, η Σοφία Μπεκατώρου στο «Ενώπιος Ενωπίω», μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου μεταξύ άλλων και για την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση σε νεαρή ηλικία από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Μάλιστα, η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το κίνητρο σε πολλές ακόμα γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική βία που έχουν δεχτεί, κάνοντας τις δικές τους αποκαλύψεις.

Έχοντας περάσει ήδη μερικές μέρες από την αποκάλυψή της, η Σοφία Μπεκατώρου στο «Ενώπιος Ενωπίω» μίλησε για την ενασχόληση με την Ιστιοπλοΐα, ενώ αναφέρθηκε και στον λόγο που μίλησε τώρα για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος της.

Η αγάπη για την ιστιοπλοΐα και τα πρώτα της βήματα

Μιλώντας για τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό και την ενασχόληση με την Ιστιοπλοΐα, είπε χαρακτηριστικά «Ξεκίνησα σε ηλικία 7 ετών, με αφορμή την προτροπή του πατέρα μου. Όταν πρωτοπήγα στον Όμιλο ήταν μια δύσκολη διαδικασία, είχε σχεδόν μόνο αγόρια. Έκριναν ότι μπορώ να πάρω το σκάφος και να βγω μόνη μου. Κι από τότε, δεν ξαναβγήκα από το σκάφος. Είναι σαν ένα κινητό σκάκι. Είναι συναρπαστικό το άθλημα. Είναι ψυχοθεραπεία. Είναι πολύ όμορφο και το γεγονός ότι μπορείς να είσαι σε ομάδα και δεν έχει όριο ηλικίας. Δεν θα σταματήσω να κάνω ιστιοπλοΐα και αυτό είναι σαφές. Ίσως όχι σε ολυμπιακό επίπεδο, αλλά μπορώ να κάνω. Είναι ένα extreme σπορ και πρέπει να έχεις φυσική κατάσταση, αλλά να μπορείς και ψυχικά να το αντέξεις γιατί αντιμετωπίζεις όλους σου τους φόβους».

Μίλησε, ακόμα, για τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει, την συναθλήτριά της, Αιμιλία Τσουλφά, καθώς και για το σοβαρό χειρουργείο που έκανε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναγκάστηκα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική μου στήλη. Ευτυχώς έφυγα και κατάφερα να κάνω σωστή αποκατάσταση, γιατί στην Ελλάδα δεν γινόταν. Στους τρεις μήνες αυτούς δεν υπήρχε κανένα πρωτόκολλο που να λέει ότι μπορώ να σηκωθώ και να αγωνιστώ ξανά. Μέσα σε δύο μήνες κατάφερα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ μαζί με την Αιμιλία.

Η σχέση με την αδερφή της

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης συγκινήθηκε, αναφερόμενη στην αδερφή της, Βάρια, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ήταν και εκείνη αθλήτρια, είχε τρέξει πέντε μαραθωνίους και η Σοφία Μπεκατώρου ήταν συνεχώς στο πλάι της. «Καταλάβαινε ότι βρισκόμουν μαζί της γιατί την αγαπούσα. Με προέτρεψε να κυνηγήσω την πρόκριση. Και όταν το έκανα, μου είπε “τα κατάφερες” και μετά από δύο μέρες έφυγε» δήλωσε για την αδερφή της.

Οι απειλές από παράγοντες της Ομοσπονδίας

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΙΟ, την οποία έχουν καταγγείλει πολλοί από τους αθλητές της Ομοσπονδίας, η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε πως είχε δεχτεί απειλές από παράγοντες της Ομοσπονδίας, κάτι που συμβαίνει και σε πολλούς ακόμα σπουδαίους αθλητές. «Είχα δεχτεί πολλές φορές απειλές από παράγοντες μέσα στον χώρο της Ομοσπονδίας. Διαχρονικά, ξεκινώντας από τον Νίκο Κακλαμανάκη, το έχουν αναφέρει κι άλλοι. Όλοι οι αθλητές είχαν σοβαρά προβλήματα με την Ομοσπονδία. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει τους παράγοντες να έρχονται σε αντιπαράθεση με εμάς. Ούτε καν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Πολλές φορές υπήρχαν και οικογενειακά πρόσωπα των παραγόντων που εμπλέκονταν στον αθλητικό χώρο. Δεν υπήρχε το ασυμβίβαστο, με αποτέλεσμα να γίνεται και κακοδιαχείριση και να εξυπηρετούνται οικογενειακά συμφέροντα. Για αυτά υπάρχουν πολλές αποδείξεις και στοιχεία από τον Νίκο Κακλαμανάκη» δήλωσε.

Η σεξουαλική κακοποίηση σε νεαρή ηλικία

Τι αποκάλυψε, ακόμα, η Σοφία Μπεκατώρου για συμβάν σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν σε νεαρότερη ηλικία και γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα;

Η Ολυμπιονίκης δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο γεγονός αυτό, στα συναισθήματα φόβου που νιώθει το θύμα σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και στους λόγους που την έκαναν να μην μιλήσει τότε.

Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου. Συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μία σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να μιλήσω. Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε του Νίκου Κακλαμανάκη, ένιωσα ότι ο ένας στήριξε τον άλλον και βρήκα το θάρρος.

“Γιατί τώρα;”. Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, με την οποία πολλοί αντιμετώπισαν την καταγγελία της, η Σοφία Μπεκατώρου απάντησε «Όσοι γνωρίζουν για κακοποίηση καταλαβαίνουν ότι το τραύμα είναι μεγάλο και δεν μπορείς να μιλήσεις. Νιώθω έστω ικανοποιημένη που βρήκα τη δύναμη. Και τη δύναμη τη βρήκα για να βοηθήσω άλλους. Όσο σκεφτόμουν τι συνέβη σε μένα, δεν έβρισκα τη δύναμη. Δεν έχω στόχο να γίνω ευρωβουλευτής ούτε έχω στόχο να βοηθήσω την εκλογή κανενός και καμίας παράταξης στην Ομοσπονδία».

Σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση, η Σοφία Μπεκατώρου στο «Ενώπιος Ενωπίω» συνέχισε λέγοντας ότι ο θύτης πλησιάζει το θέμα και αναπτύσσει οικειότητα μαζί του, καταφέρνοντας να ρίξει τις άμυνές του, ενώ ανέφερε πως θα προέτρεπε κάθε τέτοιο θύμα να μιλήσει άμεσα, δηλώνοντας, παράλληλα, πως είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που δίνεται στο θύμα να μιλήσει, καθώς το αδίκημα παραγράφεται μέχρι να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει.

Τι είπε στα παιδιά της;

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς μίλησε στα παιδιά της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.

Πίστευα ότι θα πάρει δημοσιότητα το θέμα. Αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ. Στις 26 Νοεμβρίου έδωσα την πρώτη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από τότε προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο για να κάνω κι άλλους ανθρώπους να βγουν να μιλήσουν. Γι’ αυτό και μίλησα με τα παιδιά μου και προσπάθησα να τους εξηγήσω κάποια πράγματα για την σεξουαλική βία. Εξήγησα στον γιο μου, που βρίσκεται στην προεφηβεία, τι είναι η σεξουαλική βία και τη σημασία του “όχι”. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Τέλος, η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε τι περιμένει από τον άνθρωπο που της έκανε κακό, λέγοντας «Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό, σε κανέναν. Θέλω να αποτρέψω τέτοιου είδους συμπεριφορές με κάθε τρόπο».

Δες όλα όσα είπε η Σοφία Μπεκατώρου στο «Ενώπιος Ενωπίω»:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News