Οι βασικές συνήθειες που υιοθετείς δεν σε κάνουν απλώς να αισθάνεσαι όμορφα στιγμιαία, αλλά δημιουργούν εκείνο το ντόμινο που πυροδοτεί θετικές αλλαγές! Ξέρεις πότε έχεις μια πραγματικά καλή μέρα; Πότε νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο και αισθάνεσαι ότι η ζωή είναι όμορφη; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τη συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις περισσότερες μέρες με θετική διάθεση!

Οι καθημερινές συνήθειες είναι μερικές… μικρές νίκες που κάνουν την υπόλοιπη μέρα -και τη ζωή- λίγο πιο εύκολη. Μια καλή συνήθεια είναι μια μικρή ενέργεια που σε προετοιμάζει για μια αλυσίδα από άλλες ενέργειες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.

Για παράδειγμα: Μια πρωινή συνεδρία yoga, θα σε βοηθήσει να παίρνεις βαθιές αναπνοές όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Όπως γράφει ο Charles Duhigg στο The Power of Habit, το να βρεις το έναυσμα για το feel-good μοτίβο σου -το οποίο είναι γνωστό και ως «συνήθεια-κλειδί»- μπορεί να σε κάνει να αναθεωρήσεις τις άλλες ρουτίνες στη ζωή σου. «Οι συνήθειες που έχουν μεγαλύτερη σημασία είναι αυτές που, όταν αρχίζουν να αλλάζουν, ξαναφτιάχνουν άλλα μοτίβα», γράφει στο βιβλίο του.

Μια βασική συνήθεια δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε ντόμινο συνήθειας: Είναι κάτι που κάνεις και σε προετοιμάζει για άλλα καλά!

Οι βασικές συνήθειες δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες για να σου αλλάξουν τη ζωή. Μπορεί να νομίζεις ότι είναι μόνο η 20λεπτη καθημερινή άσκηση ή ο διαλογισμός, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρότερο!

quotes για το χαμόγελο
Freepik

Πώς θα βρεις τη συνήθεια που θα σου εξασφαλίσει περισσότερες μέρες με θετική διάθεση;

Σκέψου την τέλεια μέρα σου. Τι σε κάνει να νιώθεις σαν μια μικρή νίκη;

Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να φας ένα όμορφο πρωινό ή να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο. Νιώθεις ότι δεν είναι αρκετά δυνατές αυτές οι συνήθειες; Κάνεις λάθος!

Αν αφιερώνεις χρόνο για να διαβάσεις αντί να σκρολάρεις στα social media, προσφέρεις ηρεμία στον εαυτό σου ενώ, αν ασχολείσαι με κάτι που έχει να κάνει με τη γραφή, σίγουρα θα σε εξελίξει. Επίσης, το να τρως ένα πλούσιο πρωινό κάθε μέρα, σημαίνει ότι δεν θα τσιμπολογάς όλη μέρα ανθυγιεινά σνακς.

11 τρόποι που σε βοηθούν να βλέπεις τη θετική πλευρά της ζωής, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτές οι μικρές νίκες μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια νέα δομή συνηθειών, καθώς η αλλαγή είναι μεταδοτική! Βλέπεις τι λειτουργεί καλά σε σένα και θέλεις περισσότερο απ’ αυτό.

Αυτή η λογική μπορεί, εκτός απ’ το να σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη διάθεση, να ενισχύσει την προσπάθειά σου προς την επίτευξη ενός στόχου, όπως πχ η απώλεια βάρους ή πιο υγιεινή διατροφή.

Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα κι αν οι θετικές συνήθειες είναι δύσκολο να υιοθετηθούν στην αρχή, η επανάληψη μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη διατήρησή τους. Και αν μια βασική συνήθεια γίνει σχεδόν αυτόματη, μπορεί να σε προετοιμάσει για πολλά άλλα καλά. «Κάπως αυτές οι αρχικές αλλαγές ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που βοηθούν άλλες καλές συνήθειες να επικρατήσουν», γράφει ο Duhigg. «Εάν εστιάσεις στην αλλαγή ή την καλλιέργεια βασικών συνηθειών, μπορείς να προκαλέσεις εκτεταμένες αλλαγές».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News