Με την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ολόκληρος ο κόσμος φαίνεται να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Η μάχη Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών συνεχίζεται, με το αποτέλεσμα να κρίνεται στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, η Μασαχουσέτη έγραψε την δική της ιστορία εκλέγοντας την πρώτη λεσβία κυβερνήτη στην Αμερική.

Η Δημοκρατική γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Maura Healey, εξελέγη κυβερνήτης, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα της πολιτείας και η πρώτη ανοιχτά γκέι υποψήφια που εκλέχθηκε στο αξίωμα.

Explainer: Τι είναι οι ενδιάμεσες εκλογές και ποια η σημασία τους για το πολιτικό μέλλον των ΗΠΑ;

Maura Healey: Η πρώτη λεσβία κυβερνήτης στην Αμερική

Η Healey νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Geoff Diehl, που είχε την υποστήριξη του Donald Trump. Με την εκλογή της κατάφερε να επιστρέψει τους Δημοκρατικούς στο γραφείο του κυβερνήτης της πολιτείας μετά από οκτώ χρόνια ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών υπό τον δημοφιλή κυβερνήτη Charlie Baker, ο οποίος επέλεξε να μην διεκδικήσει επανεκλογή.

Η νέα κυβερνήτης της Μασαχουσέτης δεν ήταν η μόνη γκέι υποψήφια σ’ αυτή την αμερικάνικη εκλογική κούρσα. Αυτή και η Tina Kotek, υποψήφια των Δημοκρατικών για κυβερνήτη στο Όρεγκον, είχαν την ευκαιρία να αναδειχτούν μέσω των εκλογών ως οι πρώτες γυναίκες, αλλά και λεσβίες, που λαμβάνουν αυτό το αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Healey δεσμεύτηκε να επεκτείνει τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, να κάνει τη φροντίδα των παιδιών πιο προσιτή και να εκσυγχρονίσει τα σχολεία. Η Healey είπε επίσης ότι θα προστατεύσει την «πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στη Μασαχουσέτη» μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που ανέτρεψε το Roe v Wade.

Τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQI+;

Η αντίδραση της LGBTQ+ κοινότητας στην εκλογή της Maura Healey

Ομάδες για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας γιόρτασαν την ιστορική στιγμή, λέγοντας ότι η Healey θα φέρει την πρόοδο στην Μασαχουσέτη.

«Μπροστά στο τόσο μίσος και μισαλλοδοξία που σαρώνει το έθνος μας, η νίκη της είναι ένα σημάδι –ειδικά για τα LGBTQ παιδιά που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη ελπίδας– ότι τα LGBTQ άτομα έχουν μια θέση στην αμερικανική κοινωνία και μπορούν να γίνουν αξιοσέβαστοι δημόσιοι ηγέτες», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του LGBTQ Victory Fund, Annise Parker

Αν και η Healey είναι η πρώτη γυναίκα στη Μασαχουσέτη που εκλέγεται κυβερνήτης, δεν είναι η πρώτη που υπηρετεί στο γραφείο. Η Ρεπουμπλικανή Jane Swift, που υπηρέτησε ως αντικυβερνήτης, έγινε εν ενεργεία κυβερνήτης το 2001 όταν ο Paul Cellucci παραιτήθηκε για να γίνει πρεσβευτής στον Καναδά. Ωστόσο, η Swift δεν εξελέγη ποτέ για την θέση αυτή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News