Ο πρίγκιπας Harry και η σύζυγός του, Meghan Markle, έφεραν στον κόσμο, νωρίτερα αυτόν το χρόνο, την μικρή Lilibet Diana. Για έναν περίεργο λόγο εκείνη και ο μεγαλύτερος αδερφός της Archie θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για έναν πολύ σημαντικό τίτλο, όπου τα ξαδέρφια τους, George, Charlotte και Louis δε θα μπορέσουν να είναι ποτέ. Ποιος είναι, άραγε, αυτός ο τίτλος που τα παιδιά του πρίγκιπα William και της Kate δεν δικαιούνται;

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle καλωσόρισαν το δεύτερο παιδί τους, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, τον Ιούνιο του 2021. Το μωρό Lilibet, το οποίο είναι γνωστό ως Lili, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του ψευδωνύμου της βασίλισσας. Τόσο, όμως, η Lilibet όσο και ο μεγαλύτερος αδελφός της Archie Harrison δεν έλαβαν βασιλικούς τίτλους από τη βασίλισσα όταν γεννήθηκαν.

Γιατί η Lilibet και ο Archie δικαιούνται μια τιμή που τα ξαδέλφια τους δε δικαιούνται;

Σύμφωνα με τα κριτήρια καταλληλότητας, τόσο ο Archie όσο και η Lilibet, αν το θελήσουν, μπορούν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ στο μέλλον.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ποιος είναι Αμερικανός υπήκοος, τουλάχιστον 35 ετών και είναι κάτοικος των ΗΠΑ για 14 χρόνια, μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Αν και ο Archie γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μητέρα του Meghan είναι υπήκοος των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επιλέξιμος για αμερικανική υπηκοότητα. Αυτό συμβαίνει διότι τη δεκαετία του 1970 εφαρμόστηκαν αλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν στα παιδιά που γεννιούνται στο εξωτερικό να είναι Αμερικανοί πολίτες εάν ο ένας από τους δύο γονείς είναι Αμερικανός πολίτης κατά τη γέννησή του.

Η Lilibet γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, οπότε έχει το δικαίωμα να προταθεί για την προεδρεία των ΗΠΑ μια μέρα στο μέλλον.

Ο John R Vile, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Middle Tennessee State University, εξήγησε στις USA TODAY: «Τα παιδιά του Πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle είναι πολίτες των ΗΠΑ και έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την προεδρία όταν θα είναι αρκετά μεγάλοι, αλλά θα πρέπει να το κερδίσουν σε εκλογές αντί να κληρονομήσουν το αξίωμα».

Εάν ο Archie ή η Lilibet έχουν πολιτικές φιλοδοξίες στο μέλλον, ίσως χρειαστεί να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για τον βρετανικό θρόνο ή να λάβουν ειδική άδεια από το Κογκρέσο.

Ο Πρίγκιπας George, η Πριγκίπισσα Charlotte και ο Πρίγκιπας Louis δεν έχουν την επιλογή της αμερικανικής υπηκοότητας, επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα για πρόεδροι των ΗΠΑ όπως τα ξαδέλφια τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News.