Η ισπανική εταιρεία λιανικής μόδας Inditex διέκοψε τις συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της το Σάββατο 05/03. Ο ιδιοκτήτης της Zara ακολουθεί μερικές από τις μεγαλύτερες δυτικές μάρκες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του κύριου ανταγωνιστή της H&M (HMb.ST), μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροσκάφη- Οι κυρώσεις της Ε.Ε. και οι διαπραγματεύσεις

Η Inditex κλείνει τα καταστήματά της στην Ρωσία: Η ανακοίνωση της εταιρίας

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», δήλωσε η μεγαλύτερη εταιρεία μόδας στον κόσμο.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (κέρδη προ τόκων και φόρων) του ομίλου και όλα τα καταστήματα Inditex λειτουργούν σε βάση ενοικίασης, ανέφερε η Inditex. «Η επένδυση δεν είναι σχετική από οικονομική άποψη».

Η Inditex είπε ότι θα δώσει στο εργατικό δυναμικό της που αποτελείται από περισσότερα από 9.000 άτομα ένα ειδικό σχέδιο υποστήριξης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο όμιλος είχε πει ότι τα 79 καταστήματά του στην Ουκρανία έχουν ήδη κλείσει προσωρινά.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα λιανικής μόδας της Ισπανίας Mango δήλωσε επίσης ότι κλείνει προσωρινά τα 120 ρωσικά καταστήματά του και η Tendam, ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος ρούχων, δήλωσε ότι είχε λάβει παρόμοια απόφαση.

«Ο συνδυασμός της αδυναμίας του ρουβλίου που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες αυξήσεις τιμών για τον Ρώσο καταναλωτή και αυξημένες υλικοτεχνικές δυσκολίες θα δυσκολέψει τη λειτουργία όλων των λιανοπωλητών που εισάγουν στη Ρωσία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις στις κατηγορίες προϊόντων τους», αναλυτής Adam Cochrane. στην Deutsche Bank Research, είπε. «Η Ρωσία ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της αύξησης των πωλήσεων το 2021 για την Inditex», πρόσθεσε ο Cochrane.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News