Από το πρωί της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια ντροπιαστική τραγωδία. Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, κι όχι μόνο, ένας κρατικός μηχανισμός «σε ετοιμότητα» και αβοήθητες ζωές που κοστίζουν 2.000 ευρώ.

Αν αποκλείστηκες κι εσύ τη Δευτέρα στην Αττική Οδό, διανυκτέρευσες στο αυτοκίνητό σου, δεν είχες νερό, φαΐ και τουαλέτα να πας, αν ξεπάγιασες και αρρώστησες κι αν σου τελείωσε η βενζίνη, προσπαθώντας να ζεσταθείς μες το αμάξι σου αβοήθητος, να ξέρεις ότι η ζωή σου κοστίζει 2 χιλιάρικα. Δες το θετικά, η δική μου κόστισε 150 ευρώ για να κάνω το εμβόλιο πριν μερικούς μήνες.

Και η τραγωδία σήμερα συνεχίζεται.

Εδώ και μέρες οι μετεωρολόγοι είχαν ειδοποιήσει για την κακοκαιρία και για τα χιόνια που είδαμε στην Αττική. Τα σχολεία έκλεισαν, και καλώς έκλεισαν, αλλά εμάς δεν μας είπε κανείς ότι έπρεπε να κλειστούμε για δυο μέρες στα σπίτια μας. Και η τραγωδία συνεχίζεται και την Τρίτη. Η ευθύνη της κυβέρνησης πάγωσε μαζί με τους χιλιάδες οδηγούς που έμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό και από θαύμα δε συζητάμε για νεκρούς. Και φυσικά για όλ’ αυτά φταίμε εμείς και η ατομική μας ευθύνη. Δεν έπρεπε να βγούμε έξω, δεν έπρεπε να πάμε στις δουλειές και τις υποχρεώσεις μας, δεν έπρεπε να συντρέξουμε τους άρρωστους γονείς μας, δεν έπρεπε να πάμε να κάνουμε αυτές τις εξετάσεις που επείγουν. Έπρεπε να μείνουμε κλεισμένοι μες το σπίτι. Για όσο χρειαστεί.

Όταν δεν έχεις επιλογή και πρέπει να πας στη δουλειά ακόμα και με χιόνι

Και δε φτάνει όλο αυτό. Σήμερα μαθαίνουμε ότι όλες αυτές τις ώρες που ήμασταν ακινητοποιημένοι στ’ αυτοκίνητά μας, το κράτος συσκεπτόταν, εκεί κάπου στα ζεστά, προσπαθούσε να βρει ποιος φταίει, ώσπου να ανακοινωθεί επιδεικτικά το βράδυ ότι θα επέμβει ο στρατός για να μας απεγκλωβίσει απ’ την Αττική Οδό. Ωραία, και σήμερα το ναυτικό λογικά θα απελευθερώσει τη Γλυφάδα.

Τα λόγια είναι περιττά, η κατάσταση αδιανόητη και η ερώτηση που κάνουν σε όσους κυκλοφορούσαν τη Δευτέρα είναι «Τι ήθελες και βγήκες έξω;» και «Γιατί δεν έμεινες σπίτι;». Λες και όλοι αυτοί που εγκλωβίστηκαν βγήκαν έξω και πήραν τους δρόμους για να παίξουν χιονοπόλεμο, να μείνουν ακινητοποιημένοι, να μην έχουν πού να κοιμηθούν και τι να φάνε. Ή ακόμη χειρότερα για να κολλήσουν κορονοϊό, γιατί ας μην ξεχνάμε ούτε πως βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, ούτε πως είδαμε εικόνες με ανθρώπους συνωστισμένους στον Προαστιακό, να πηδάνε μάντρες, σε ξενοδοχείο στην Κάντζα να κοιμούνται στο πάτωμα και πολλά ακόμη. Οι μαρτυρίες των πολιτών συγκλονίζουν. Μια έγκυος γυναίκα έμεινε εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητό της επί τουλάχιστον 20 ώρες, μέχρι το πρωί της Τρίτης. Άνθρωποι έπεσαν στις ράγες του Προαστικού και σκαρφάλωσαν για να προλάβουν το έκτακτο δρομολόγιο που προσέγγισε λάθος πλατφόρμα, χωρίς καμία ενημέρωση. Εικόνες χάους στην Ελλάδα εν έτει 2022.

Έχω φτάσει στο σημείο να μην ξέρω αν με αγχώνει περισσότερο το «οι δύο επόμενες εβδομάδες θα ‘ναι κρίσιμες» ή το «σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός».

Μετά απ’ όσα έγιναν, οι άνθρωποι αυτοί που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ, που δεν έφτασαν σπίτι τους το βράδυ, που έμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό ή και οπουδήποτε αλλού, δεν χρειάζονται 2.000 ευρώ για να ξεχάσουν όσα έγιναν και να μην κάνουν μηνύσεις. Χρειάζονται να ακούσουν ένα «αναλαμβάνω την ευθύνη», ελπίζοντας πως στην επόμενη χιονόπτωση δε θα ξανασυμβεί το ίδιο.

Όταν έχει καύσωνα καιγόμαστε, όταν βρέχει πλημμυρίζουμε κι όταν χιονίζει αποκλειόμαστε. Αυτή είναι η μοίρα μας.

ΥΓ: Για να μην πέσετε να με φάτε με κομματικά και τα σχετικά, να ρωτήσω… Θυμάται κάποιος τι έλεγαν οι σημερινοί κυβερνώντες όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση πριν από μερικά χρόνια;

Υπομονή, κι ένα εισιτήριο για Σκανδιναβία παρακαλώ, για ν’ απολαύσω το χιόνι με την ησυχία και την ατομική μου ευθύνη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία… θα χαρώ να ακούσω την δική σου και γι’ αυτό τα social media μου είναι στη διάθεσή σου.

@artemis_sk      @Artemis Sk