Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει αρχίσει και αποκτά τεράστιες διαστάσεις και μπορώ να ομολογήσω πως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βλέπω γυναίκες και κορίτσια κάθε ηλικίας (και όλους τους ανθρώπους φυσικά) να κάνουν αυτό που αγαπούν και να ακολουθούν τα όνειρα τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα πει η κοινωνία, καταρρίπτωντας κάθε στερεότυπο.

Κι ενώ το γυναικείο ποδόσφαιρο ενδιαφέρει πολλά κορίτσια και είναι το όνειρο τους να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό, αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές δυσκολίες ή ακόμα και σχόλια που δεν τους επιτρέπουν να αφοσιωθούν στο αγαπημένο τους άθλημα.

Τι άλλο περιμένουμε για να υπάρχει ισότητα και στο ποδόσφαιρο; Το πιο “ανδρικό” άθλημα έχει κι αυτό τις άγνωστες πτυχές του

Στερεότυπα στο γυναικείο ποδόσφαιρο: Ένα βίντεο με στόχο να αλλάξει τον κόσμο

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα περιγράφονται σε ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων. Ένα βίντεο που αξίζει να δεις και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως εν έτει 2022 ακόμα ασχολούμαστε και σχολιάζουμε αρνητικά τον συνάνθρωπό μας και του στερούμε στιγμές ευτυχίας και εξέλιξης. Περιγράφει με τον πιο σωστό τρόπο τα στερεότυπα στο γυναικείο ποδόσφαιρο που πρέπει να εξαλειφθούν αυτή τη στιγμή, γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι ανδρικό άθλημα, ο σεξισμός δε θα έπρεπε να χωράει πουθενά!

«Με ενοχλεί να μου λένε ότι παίζω σε ανδρικό άθλημα» αναφέρει μεταξύ άλλων στη Voria.gr η δημιουργός του βίντεο Ευρυδίκη Ναλμπάντη. «Ασχολούμαι με την κινηματογράφηση και έτσι αναρωτήθηκα τι στερεότυπα υπάρχουν και προσπαθήσαμε συλλογικά, με τα μέσα που κατέχουμε, να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Για τη δημιουργία του βίντεο συμμετείχαν και άλλες ποδοσφαιρίστριες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με την Ευρυδίκη Ναλμπάντη αλλά και άνθρωποι εκτός αθλητισμού. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου, Μαρία Κατεινά, Βάσω Κουπετσίδου, Δέσποινα Γιάννου, Βασιλική Κολιώνα, Ανθή Γερμάνη, Γιάσνα Τζόρτζεβιτς – η ανδρική φωνή του βίντεο είναι ο Στέργιος Πολίτης.

Η 29χρονη αθλήτρια έζησε αρκετά χρόνια στο Βέλγιο και γύρισε στην Ελλάδα για να σπουδάσει φαρμακευτική στο ΑΠΘ και κάπως έτσι συνέχισε την καριέρα της στο ποδόσφαιρο. Η Ναλμπάντη μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε πόσο δύσκολο είναι κάποια κοπέλα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο στην χώρα μας, ειδικά έαν είναι από την επαρχία καθώς υπάρχουν λίγες υποδομές, ενώ και οι γονείς επιλέγουν πιο «γυναικεία» αθλήματα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που περιγράφει η 29χρονη είναι ότι αρκετά κορίτσια στην επαρχία που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο παίζουν σε ανδρικές ακαδημίες.

Ποιος είναι ο μισθός στο γυναικείο ποδόσφαιρo;

Κάτω από 600 δολάρια είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός στο γυναικείο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε τον Ιούλιο του 2020 η FIFpro, που σε αυτόν τον μέσο όρο περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Σουηδία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προσφέρουν ικανοποιητικούς μισθούς.

Η ανισότητα στο μεγαλείο της: Η κάτοχος της Χρυσής Μπάλας παίρνει λιγότερα χρήματα απ’ τον ποδοσφαιριστή με τις χαμηλότερες απολαβές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ευρυδίκη Ναλμπάντη, κάτω από 20% των αθλητριών αμείβονται με έναν βασικό μισθό. Συνήθως οι συμφωνίες ανάμεσα στις παίκτριες και τις ομάδες περιλαμβάνουν έναν εντοπισμό άλλης δουλειάς ή ενός σπιτιού, ακόμη και σε επίπεδο Α’ Εθνικής, γεγονός που δείχνει τις τρομακτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ποδόσφαιρο των ανδρών και των γυναικών.

Στερεότυπα στο γυναικείο ποδόσφαιρο: Δες εδώ το σχετικό βίντεο

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News