Ιστορία πρόκειται να γράψει η 45χρονη Ιταλίδα αστροναύτης, Σαμάνθα Κριστοφορέτι, καθώς αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από την Ευρώπη, που θα αναλάβει τον ρόλο της διοικητή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο, αξίζει να μάθουμε ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που διοικούσε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει κανείς αστροναύτης;

Θέλεις να γίνεις αστροναύτης; Η NASA κάνει το όνειρό σου πραγματικότητα και αποκαλύπτει τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροίς!

Πληροφορίες για την Σαμάνθα Κριστοφορέτι

Η 45χρονη Ιταλίδα θα αναλάβει σύντομα τα καθήκοντα της στην διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αντικαθιστώντας τον Ρώσο συνάδελφο της Όλεγκ Αρτεμίεφ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την έναρξη της αποστολής της Minerva τον Απρίλιο του 2022, η Σαμάνθα Κριστοφορέτι ήταν επικεφαλής του United States Orbital Segment (USOS), επιβλέποντας δραστηριότητες σε μονάδες και εξαρτήματα του Σταθμού στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανάληψη του νέου ρόλου της θα γίνει η πέμπτη Ευρωπαία διοικητής του Διαστημικού Σταθμού, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων αστροναυτών, Φράνκ ντε Βιν, Αλεξάντερ Γκέρστ, Λούκα Παρμιτάνο και Τόμας Πέσκε. Θα γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που θα αναλάβει τη θέση.

Ο Γενικός Διευθυντής της European Space Agency,Josef Aschbacher αναγνωρίζει τις προοπτικές της Σαμάνθα. «Η επιλογή της Σαμάνθα για διοικητή δείχνει ξεκάθαρα την πίστη και την αξία που δίνουν οι διεθνείς εταίροι μας στους αστροναύτες της ESA. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της στη Minerva συνέβαλε τα μέγιστα στις επιστημονικές και επιχειρησιακές επιτυχίες του Σταθμού και προσδοκώ ότι θα συνεχίσει να ευδοκιμεί υπό τις διαταγές της.»

Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι θα γίνει επίσημα διοικητής μετά από μια παραδοσιακή τελετή παράδοσης που επικεντρώνεται γύρω από τη συμβολική παράδοση ενός κλειδιού από τον προηγούμενο διοικητή. Η ίδια η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στην ESA Web TV.

πρώτη γυναίκα αστροναύτης
NASA-ESA

Η διαδικασία της επιλογής του διοικητή

Ο πλήρης τίτλος αυτού του ρόλου είναι Διοικητής πληρώματος Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι διοικητικές θέσεις απονέμονται βάσει κοινών αποφάσεων που λαμβάνονται από τη NASA (Ηνωμένες Πολιτείες), τη Roscosmos (Ρωσία), την JAXA (Ιαπωνία), την ESA (Ευρώπη) και την CSA (Καναδάς). Η ESA εκπροσωπείται σε αυτή τη διαδικασία επιλογής από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών και Διευθυντή Προγράμματος ISS, Φράνκ ντε Βιν.

Αυτή η θέση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιτυχία του Διαστημικού Σταθμού. Ενώ οι διευθυντές πτήσης στα κέντρα ελέγχου είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιχειρήσεων του Σταθμού, ο διοικητής του Σταθμού είναι αρμόδιο για την απόδοση και την ευημερία του πληρώματος σε τροχιά, τη διατήρηση αποτελεσματικής επικοινωνίας με τις ομάδες στη Γη και τον συντονισμό της απόκρισης του πληρώματος σε περίπτωση των έκτακτων περιστατικών. Δεδομένου ότι η Σαμάνθα αναλαμβάνει τη διοίκηση τις τελευταίες εβδομάδες της παραμονής της στο διαστημόπλοιο, ένα από τα κύρια καθήκοντά της θα είναι να εξασφαλίσει μια ομαλή και ολοκληρωμένη παράδοση στο πλήρωμα της επόμενης αποστολής.

Η πρώτη γυναίκα διοικητής

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στη θέση του διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, θα βρίσκεται γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις στη δεύτερη διαστημική πτήση της, την Expedition 16, η Πέγκυ Ουίτσον έγινε η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που διοικούσε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτοξεύτηκε στο διάστημα με ένα διαστημόπλοιο Soyuz για την Expedition 16 και συμμετείχε σε έναν διαστημικό περίπατο επτά ωρών και δέκα λεπτών. Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, η Ουίτσον και ο αστροναύτης Ντάνιελ Τάνι, μηχανικός πτήσης, αντικατέστησαν έναν κινητήρα στη βάση ενός από τα ηλιακά φτερά του σταθμού. Έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που διοικούσε τον σταθμό.

Τι χρειάζεται για να γίνεις αστροναύτης;

Για να μπορέσει κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα του αστροναύτη, χρειάζεται να πληρεί ορισμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι αστροναύτες πρέπει να έχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα σε πρόγραμμα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής ή μαθηματικών από διαπιστευμένο πανεπιστήμιο. Αυτή η απαίτηση μπορεί να ικανοποιηθεί με 36 ώρες εξαμήνου για ένα διδακτορικό πρόγραμμα σε έναν τομέα STEM, όπως πτυχίο επιστήμης, τεχνολογίας ή μηχανικής.

Παράλληλα, απαιτείται και επαγγελματική εμπειρία για να μπορέσει κανείς να γίνει αστροναύτης. Πιο αναλυτικά, οι υποψήφιοι αστροναύτες πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια ή σχετική επαγγελματική εμπειρία μετά την απόκτηση του πτυχίου τους ή να διαθέτουν τουλάχιστον 1.000 ώρες ως κυβερνήτης σε αεροσκάφη αεριωθουμένων. Πρέπει επίσης να ολοκληρώσουν μια πτήση μεγάλης διάρκειας της NASA. Τέλος, για να μπορέσει ένας αστροναύτης να εξελιχθεί και να μπορέσει να έχει ευκαιρία ανέλιξης, όπως στην περίπτωση της Σαμάνθα, απαιτείται να έχει τεράστια εμπειρία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News