Σίγουρα κι εσύ έχεις περάσει αμέτρητες ώρες με τις φίλες σου και την οικογένειά σου κάνοντας μαραθώνιο με τις ταινίες της Disney και κατά βάση με εκείνες στις οποίες πρωταγωνιστούν πριγκίπισσες που πάντα ζήλευες την ονειρεμένη ζωή τους. Από πολύ μικρή ηλικία είμαι σίγουρη πως φανταζόσουν τον εαυτό σου με υπέροχα μακριά και λαμπερά μαλλιά, αψεγάδιαστη επιδερμίδα και σώμα με τέλειες αναλογίες, να περιμένεις έναν γοητευτικό άνδρα που θα εμφανιστεί με το λευκό του άλογο και θα σου λύσει όλα τα προβλήματα. Μήπως, όμως, όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τελικά οι ταινίες της Disney είναι απλά παραμύθια κι έτσι θα πρέπει να παραμείνουν;

Για πολλές δεκαετίες οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αγωνίστηκαν για να αλλάξουν το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα. Ένας ρόλος που έχει αποτυπωθεί σε ταινίες και σειρές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα λανθασμένο μήνυμα, με έμμεσο τρόπο, προς την κοινωνία. Προφανώς δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε όλη τη Disney, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτές είναι 7 στιγμές που οι ταινίες της προβάλλουν λανθασμένα πρότυπα.

Ποια είναι τα στερεότυπα που προβάλλουν οι πριγκίπισσες της Disney;

Ariel, η μικρή γοργόνα

Η πριγκίπισσα Ariel, η γοργόνα με τα κόκκινα μακριά μαλλιά και την πράσινη ουρά παρόλο που δεν είχε προλάβει να ανταλλάξει κουβέντα με τον πρίγκιπα Eric, τον είχε ερωτευτεί τόσο πολύ, που ήταν διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να τον κατακτήσει. Ήταν τόσο αφοσιωμένη στον έρωτά της, που προσπαθούσε να βρει τρόπους ώστε να ζήσει στον κόσμο των ανθρώπων, χωρίς να υπολογίζει ούτε την οικογένειά της.

Το πρόβλημα στην ιστορία της Ariel είναι πως η μανιακή συμπεριφορά της προς τον πρίγκιπα Eric και το πάθος της να γνωρίσει αλλά και να ζήσει τον αληθινό έρωτα περνάει λανθασμένα μηνύματα στα μικρά κορίτσια, δείχνοντας πως ο σκοπός και ο στόχος μιας γυναίκας είναι να βρει τον τέλειο άνδρα για να κάνει οικογένεια, ανεξάρτητα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες που πρέπει να περάσει. Δε θα έπρεπε, όμως, να ισχύει κάτι τέτοιο, μια γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να παντρευτεί και να αφοσιωθεί στην οικογένειά της για να θεωρείται επιτυχημένη, μπορεί να θέτει και να κυνηγά και άλλους στόχους που την εμπνέουν και την ολοκληρώνουν σαν άνθρωπο.

Η πρώτη ταινία της Disney με ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστή είναι πλέον δωρεάν στο Youtube

Σταχτοπούτα

Η Σταχτοπούτα είναι μια από τις πριγκίπισσες της Disney που προβάλει την συνέπεια και την υπακοή. Εννοείται πως σε όλους τους γονείς αρέσει η ιδέα μιας ταινίας που περνάει θετικά πρότυπα και μηνύματα στο παιδί τους, όπως η πειθαρχία, ωστόσο, η συμπεριφορά της πριγκίπισσας σε ορισμένα σημεία είναι λίγο προβληματική. Δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας και αδυναμία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Σταχτοπούτα δέχεται παθητικά την υποτιμητική συμπεριφορά της μητριάς της, χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό της και χωρίς καμία ένδειξή αυτοσεβασμού. Το συγκεκριμένο παραμύθι στέλνει έμμεσα το μήνυμα πως οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν πιστά εντολές και να δείχνουν υπακοή, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επιπλέον, η Σταχτοπούτα έκανε σχέση με έναν πρίγκιπα που δεν γνώριζε ούτε το όνομά του. Είχαν χορέψει μόνο μια φορά και το μόνο που της είπε είναι πως ανήκει στην ανώτερη τάξη. Η Σταχτοπούτα υποθέτει πως από τη στιγμή που είναι ευκατάστατος και είναι πρίγκιπας, είναι ο ιδανικός σύζυγος για εκείνη, αδιαφορώντας για όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρα του. Αυτή η ιστορία διδάσκει στα μικρά κορίτσια, με έμμεσο τρόπο, πως όταν υπάρχει ο πλούτος, τότε μπορούν να εμπιστευτούν τη ζωή τους με ασφάλεια σε έναν άνθρωπο.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η ταινία ονομάζεται “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”. Για όποιον έχει παρακολουθήσει την ταινία θα έχει καταλάβει πως ο όρος τέρας δεν απευθύνεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση του ήρωα, αλλά και στον εσωτερικό του κόσμο. Ο συγκεκριμένος ήρωας έχει έναν ελαττωματικό χαρακτήρα, δείχνοντας μια καταχρηστική συμπεριφορά προς την Belle και τους υπηρέτες του. Παρά το γεγονός ότι η Belle κρατείται ως όμηρος από το τέρας, καταφέρνει να τον ερωτευτεί. Η κατάσταση αυτή αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου της Στοκχόλμης, ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου το άτομο που κρατείται όμηρος αναπτύσσει ενσυναίσθηση και θετικά συναισθήματα προς τον απαγωγέα του. Η Belle, λοιπόν, με την ιστορία της απέτυχε να δώσει το παράδειγμα μιας ρομαντικής και υγιούς σχέσης.

Η νέα ταινία της Disney- Pixar που θα σε κάνει να νοσταλγήσεις τους παιδικούς σου φίλους!

Μη ρεαλιστική εμφάνιση

Τα κορίτσια και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, στην εποχή των social media, βομβαρδίζονται καθημερινά από εικόνες που προβάλλουν το ιδανικό σώμα. Οι τέλειες αναλογίες, τα αψεγάδιαστα πόδια, οι επίπεδες κοιλιές, τα τέλεια μακριά μαλλιά και το όμορφο χαμόγελο είναι μερικά από τα παραδείγματα και τα πρότυπα που κυριαρχούν και στις ταινίες της Disney. Ακόμη και οι φωνές τους είναι απίστευτα τέλειες και μελωδικές. Το αποτέλεσμα είναι πως τα κορίτσια νεαρής ηλικίας έχουν την εντύπωση πως το ιδανικό σώμα υπάρχει και είναι αυτό με τις τέλειες αναλογίες. Προσπαθώντας, λοιπόν, να επιτύχουν το ονειρεμένο σώμα, δεν καλλιεργείται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους και αρκετές φορές, δυστυχώς, πέφτουν θύματα των διατροφικών διαταραχών.

Ο γοητευτικός πρίγκιπας

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, κυρίως, σε παλαιότερες ταινίες της Disney. Σχεδόν όλες οι πριγκίπισσες περιμένουν ή αναζητούν έναν γοητευτικό πρίγκιπα που θα διορθώσει τη ζωή τους και θα τους σώσει από τις θλιβερές συνθήκες διαβίωσης. Ο πρίγκιπας σε όλες τις ταινίες εμφανίζεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι όμορφος, ψηλός, πλούσιος, ισχυρός και κατέχει μια αριστοκρατική θέση στην κοινωνία. Είναι τέλειος με κάθε τρόπο. Όταν τα μικρά κορίτσια, λοιπόν, μεγαλώσουν μπορεί να σοκαριστούν όταν συνειδητοποιούν ότι οι πραγματικοί άνδρες έχουν, συνήθως, πολλά ελαττώματα και ότι δεν υπάρχει ο τέλειος γοητευτικός πρίγκιπας, όπως εμφανίζεται στα παραμύθια.

Παιδιά με σύνδρομο Down μεταμφιέζονται σε αγαπημένους χαρακτήρες της Disney! | Photos

Η ανήμπορη πριγκίπισσα

Για κάποιο λόγο, οι πριγκίπισσες σε παλαιότερες ταινίες της Disney, όπως η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη, ο Αλαντίν, η Μικρή Γοργόνα, πρέπει να σωθούν από έναν άνδρα. Το συγκεκριμένο γεγονός υποδηλώνει πως μια γυναίκα δεν έχει την ικανότητα να σταθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς την ανδρική βοήθεια. Για ένα παιδί που το παρακολουθεί υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρήσει πως στις δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή του θα πρέπει να στηριχθεί σε ένα δεύτερο πρόσωπο κι όχι στις δικές του ικανότητες και δυνάμεις, που πολύ πιθανόν υπάρχουν μέσα του και δεν τις έχει ανακαλύψει ακόμη. Ευτυχώς, για τις νέες γενιές, η Disney έχει βελτιωθεί αρκετά και αποφεύγει, πλέον, να μεταδίδει το συγκεκριμένο μήνυμα.

Η γυναίκα που δεν είναι πια…”γυναίκα”

Και πάλι, αυτό είναι πιο διαδεδομένο στις παλαιότερες ταινίες της Disney, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, όταν μια γυναίκα είναι σε θέση εξουσίας παρουσιάζεται άσχημη, με χαρακτηριστικά που σχετίζονται περισσότερο με την αρρενωπότητα. Το πρώτο παράδειγμα είναι η Ursula, η θαλάσσια μάγισσα από τη Μικρή Γοργόνα, που όχι μόνο έχει πολύ έντονα και άγρια χαρακτηριστικά, αλλά έχει, επίσης, μια πολύ βαθιά και όχι τόσο ευαίσθητη φωνή. Επιπλέον, σκέψου την κακιά μητριά της Σταχτοπούτας και σχεδόν όλους τους κακούς χαρακτήρες της Disney.

Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν οι πριγκίπισσες της Disney σήμερα; (Photos)

Ευτυχώς στις μέρες μας, η Disney έχει αλλάξει τον τρόπο που απεικονίζει το γυναικείο φύλο καθώς και τα μηνύματα που εκπέμπει προς αυτό. Οι ταινίες της, πλέον, βασίζονται σε ένα πιο υγιές πρότυπο που κυνηγάει και αγωνίζεται για τους στόχους του, αγαπώντας και φροντίζοντας τον εαυτό του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Tags :