Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Angelina Jolie, με άρθρο της στον Guardian θέλησε να δείξει την απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου στο θέμα των βιασμών στις εμπόλεμες περιοχές. Μάλιστα, η ίδια επισήμανε ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή των δραστών από το να χρησιμοποιήσουν τον βιασμό ως πολεμικό όπλο και ότι πρέπει οι κυβερνήσεις να καλύψουν τις ανάγκες των επιζώντων.

Η ηθοποιός περιέγραψε την αποτυχία των κυβερνήσεων στο να στηρίξουν τα θύματα βιασμού-πολέμου ως «βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό».

Η Angelina Jolie με άρθρο της κατακρίνει τις παγκόσμιες κυβερνήσεις

«Προς όλες τις γυναίκες του Ιράν, σας βλέπουμε και είμαστε μαζί σας»: Η Angelina Jolie συμπαραστέκεται στις Ιρανές και ζητά σεβασμό για τη Mahsa Amini και τους διαδηλωτές

H Angelina Jolie, ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις (PSVI) με τον τότε υπουργό Εξωτερικών William Hague το 2012. Η ίδια επισήμανε στο άρθρο της ότι, 10 χρόνια αργότερα, δεν υπήρξε «αρκετή» πρόοδος όσον αφορά την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη, δίνοντας προτεραιότητα στους επιζώντες, τις ανάγκες τους και στον τερματισμό της ατιμωρησίας.

«Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, περισσότερες από 150 χώρες προσχώρησαν στην παγκόσμια δήλωση δέσμευσης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε συγκρούσεις. Υποσχέθηκαν να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη, να θέσουν πρώτα τις ανάγκες των επιζώντων και να λάβουν άλλα πρακτικά μέτρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας», έγραψε.

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση γιορτάζει τη 10η επέτειο του PSVI με ένα συνέδριο στο Λονδίνο, η Jolie ανέφερε: «Συναντάμε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε – και να κρατήσουμε – αυτή τη γραμμή. Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές, για το πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται πρώτα, αντιμετωπίζοντας ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες αναμένεται να παραστούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής του PSVI, η οποία ξεκινά τη σήμερα. Μαζί τους θα είναι οι επιζήσαντες της βίας και οι νομπελίστες Nadia Murad και Denis Mukwege.

Ο Tariq Ahmad, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για το PSVI, είπε ότι η διάσκεψη θα «οδηγήσει νέα δράση», θα εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης) και «θα συζητήσει πώς να ενισχύσει την παγκόσμια απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα και πώς να αντιμετωπίσει μερικές από τις πραγματικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου».

«Ο βιασμός μου έχει σημασία, το σώμα μου έχει σημασία»: Ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τα θύματα σεξουαλικής βίας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News