Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, πολλές γυναίκες στην Ελλάδα βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο να μιλήσουν για δικές τους τραυματικές εμπειρίες. Γυναίκες διάσημες κι όχι μόνο εξέφρασαν τα όσα βίωσαν στο παρελθόν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Ζέτα Δούκα και η Κατερίνα Γερονικολού. Για κάποιους αυτές οι εξομολογήσεις ήταν κατακριτέες λέγοντας μάλιστα ατάκες όπως “τόσα χρόνια γιατί δεν μίλησε” και “γιατί τώρα”. Γιατί τώρα; Σοβαρά τώρα; Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει από κάποιους η απορία “γιατί τώρα” η ανάρτηση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου είναι αρκετή για να απαντήσει.

Η ηθοποιός μέσα απ’ την ανάρτησή της δείχνει την πλήρη στήριξή της προς την Ζέτα Δούκα, χαρακτηρίζοντάς την ως αφοπλιστικά ειλικρινή, ευαίσθηση και δυναμική.

Εκτός απ’ αυτό, όμως, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου εξήγησε με απλά λόγια γιατί δεν χρειάζεται να ρωτάμε “γιατί τώρα”. Στο κείμενό της, η ίδια αποκάλυψε ότι έχει υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία στη δουλειά της και μάλιστα από ανθρώπους που είναι πολύ αγαπητοί στο κοινό.

Όπως εξομολογήθηκε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επιβολή βίας πάνω σε γυναίκες από άντρες, αλλά οι συνδυασμοί είναι πολλοί.

«Και για όσους ρωτάτε γιατί τώρα, σκεφτείτε τον εαυτό σας γεμάτο όνειρα και ρομαντισμό γεμάτοι από απ’ το υπέροχο ρητό που βροντοφωνάζει πως “ο ηθοποιός σημαίνει φως” να πηγαίνετε χωρίς να το γνωρίζετε ν’ αντιμετώπισετε το μεγάλο σκοτάδι των ανθρώπων», έγραψε η Πηνελόποη Αναστασοπούλου ενώ στη συνέχεια εξήγησε τι εννοεί:

Να πηγαίνετε με λαχτάρα στην πρόβα όπου ο τάδε ηθοποιός και σκηνοθέτης σου μιλάει με το χέρι μέσα στο παντελόνι του και μετά σου αγγίζει το πρόσωπο. Σκεφθείτε να πρέπει από αυτή τη θέση να πάτε να καταγγείλετε έναν άνθρωπο που ο κόσμος αγαπάει μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα. Σκεφθείτε όλες τις πόρτες να κλείνουν γιατί τολμήσατε να απαντήσετε σ ένα τέτοιο άνθρωπο. Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν ως νέα ηθοποιός και ο άλλος αντίστοιχος σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοϊκανοποιειται την ώρα που αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του. Και πολλά πολλά άλλα… Γιατί είναι και τα άλλα. Το bullying, η απαξίωση, οι χαρακτηρισμοί.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου:

«Η @zetadouka είναι καρδιακή φίλη, έχουμε διαλέξει η μία την άλλη σε μια σχέση βαθιάς αγάπης και αλληλεγγύης. Είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και ευαίσθητη όσο και δυναμική.
Στηρίζω δημόσια την ομολογία της και παίρνω τη δύναμη να σας πω πως έχω υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία στον χώρο της δουλειάς μου από ανθρώπους που σας είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Συσπειρωνόμαστε για να μιλήσουμε όλες μαζί. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επιβολή βίας πάνω σε γυναίκες από άντρες.

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί.
Και για όσους ρωτάτε γιατί τώρα, σκεφτείτε τον εαυτό σας γεμάτο όνειρα και ρομαντισμό γεμάτοι από απ’ το υπέροχο ρητό που βροντοφωνάζει πως “ο ηθοποιός σημαίνει φως” να πηγαίνετε χωρίς να το γνωρίζετε ν’ αντιμετώπισετε το μεγάλο σκοτάδι των ανθρώπων.
Να πηγαίνετε με λαχτάρα στην πρόβα όπου ο τάδε ηθοποιός και σκηνοθέτης σου μιλάει με το χέρι μέσα στο παντελόνι του και μετά σου αγγίζει το πρόσωπο. Σκεφθείτε να πρέπει από αυτή τη θέση να πάτε να καταγγείλετε έναν άνθρωπο που ο κόσμος αγαπάει μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα. Σκεφθείτε όλες τις πόρτες να κλείνουν γιατί τολμήσατε να απαντήσετε σ ένα τέτοιο άνθρωπο. Κάνουμε αυτή τη δουλειά για να ζήσουμε και οι πόρτες κλείνουν σαν ντόμινο όταν ανοίγεις μέτωπα σ αυτό το χώρο
ακόμα κι αν όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι γνωστοί-άγνωστοι.
Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν ως νέα ηθοποιός και ο άλλος αντίστοιχος σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοικανοποιειται την ώρα που αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του. Και πολλά πολλά άλλα… Γιατί είναι και τα άλλα. Το bullying, η απαξίωση, οι χαρακτηρισμοί. Σκέψου την κούραση, την απόγνωση, την απόλυτη στενοχώρια όταν σε αντίξοες συνθήκες βάλεσαι ασταμάτητα με σχόλια και ψυχολογικό πόλεμο. Είμαι εδώ για να δηλώσω πως δεν πρέπει να μένει κανένα στόμα κλειστό όταν κάποιος σε υποτιμά και σε βασανίζει. Όποιος κι αν είναι αυτός. Μπράβο στη @danai_barka που γίνεται το χέρι που θα κρατήσουμε για να γίνουμε μια γερή αλυσίδα. Μια μεγάλη αγκαλιά στην @katerina_geronikolou και την @evdokia.roumelioti για το σθένος και τα κότσια σας.
#soon #metoo #καμίαμόνη #ηθοποιοσσημαινειφως».

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη σπάει τη σιωπή της και αποκαλύπτει τη δική της ιστορία με τον Γιώργο Κιμούλη. Δεν είναι, όμως, η μόνη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News