Μέσα σ’ έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, αναζητάμε συχνά να “πιαστούμε” από θετικές ειδήσεις και δράσεις που γίνονται για καλό σκοπό. Όταν βρίσκουμε, λοιπόν, την έμπνευση που χρειαζόμαστε σ’ ένα brand, τότε δεν έχουμε παρά να το θαυμάσουμε και να το αγαπήσουμε λίγο παραπάνω. Η Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L’Oréal Hellas, μιλάει στο iPop.gr για τη συνεργασία με την We4All για την περιβαλλοντική ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν απ’ τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα βιωσιμότητας του Ομίλου και το όραμα για ένα πιο πράσινο μέλλον.

  1. Πείτε μας μερικά λόγια για το πότε και πώς ξεκίνησε εξαρχής η συνεργασία της L’Oréal Hellas με την We4All.

Η στρατηγική μας συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό We4All ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος βιωσιμότητάς μας, L’Oréal for the Future.  

Πρώτος κοινός μας στόχος ήταν η περιβαλλοντική ανάπλαση των περιοχών, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 στην Αττική. Με τον τρόπο αυτό θέλαμε να βρεθούμε και πάλι στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, τους οποίους είχαμε στηρίξει και το 2018, καλύπτοντας τότε επείγουσες ανάγκες και παρέχοντας πρώτες βοήθειες στήριξης σε οικογένειες, που επλήγησαν. 

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το φυσικό περιβάλλον είναι πια και αυτό έτοιμο να ξεκινήσει τη σταδιακή αναγέννησή του και η συνδρομή μας στις εργασίες ανάπλασης και αποκατάστασής του αποτέλεσε για εμάς φυσικό επόμενο βήμα. 

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, δεσμευτήκαμε σε μια σειρά στοχευμένων δράσεων όπως η δενδροφύτευση 100 στρεμμάτων καμένων δασικών εκτάσεων, με την προσθήκη 6.000 νέων δέντρων, καθαρισμοί 10 στρεμμάτων δασικών και αστικών εκτάσεων των ευρύτερων περιοχών από απορρίμματα και τοποθέτηση 30 κάδων ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών και περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών δημοτικών σχολείων των ευρύτερων περιοχών. 

  1. Η συνεργασία της εταιρείας με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό έρχεται στο πλαίσιο του παγκοσμίου προγράμματος βιωσιμότητας του Ομίλου. Μπορείτε να μας δώσετε μερικά ακόμα παραδείγματα των δράσεων της εταιρείας που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση;

Η L’Oréal έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ένα ριζικό μετασχηματισμό, που είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Το πρόγραμμα «L’Oréal for the Future» αποτελεί τη φιλόδοξη δέσμευση του Ομίλου L’Oréal για βιωσιμότητα προς το 2030 και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μας μοντέλου με στόχο τον σεβασμό των ορίων του πλανήτη, β) Ενδυνάμωση του οικοσυστήματός μας, βοηθώντας στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο κόσμο γ) Συμβολή στην επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων, μέσα από τη στήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών. 

Κάτω από τους πυλώνες αυτούς, ο όμιλος L’Oréal έχει θέσει μια σειρά από φιλόδοξους στόχους και δράσεις όπως: 

  • Μέχρι το 2025, όλες οι εγκαταστάσεις της L’Oréal θα έχουν επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα, μέσα από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Μέχρι το 2030, το 100% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων της L’Oréal θα προέρχονται είτε από ανακυκλωμένες πηγές είτε από πηγές βιολογικής προέλευσης.
  • Μέχρι το 2030, η L’Oréal θα μειώσει κατά 50% ανά τελικό προϊόν, σε σύγκριση με το 2016, τις συνολικές εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου.
Αλεξία Μπρη
Αλεξία Μπρη/ Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L’Oreal
  1. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε με την επέκταση της οικονομικής σας στήριξης και δωρεάς για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών απ’ τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας;

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού έλαβαν χώρα λίγο καιρό μετά την έναρξη της συνεργασίας μας με τη We4All. Οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από την ανυπολόγιστη αυτή περιβαλλοντική καταστροφή ήταν τεράστιες. Για αυτό και θερωρήσαμε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις μας. Με αίσθημα ευθύνης στις έκτακτες αυτές ανάγκες, η L’Oréal Hellas αποφάσισε να προχωρήσει σε επιπρόσθετη δωρεά προς τη We4all, για την αγορά, δενδροφύτευση και φροντίδα ακόμα 6.000 νέων δενδρυλίων, τα οποία θα φυτευτούν στις πληγείσες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, με βάση τις οδηγίες των Αρχών. Τα νέα αυτά δενδρύλια αύξησαν σε 12.000 το συνολικό αριθμό των νέων δέντρων που δώρισε η L’Oréal Hellas, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην τεράστια συλλογική προσπάθεια αποκατάστασης των πνευμόνων πρασίνου της χώρας μας, σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. 

Με την έκτακτη στήριξή μας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επείγουσων περιβαλλοντικών προκλήσεων πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι – μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. 

  1. Ουσιαστικά, εσείς ως εταιρεία κάνετε τη δωρεά και από κει και πέρα η We4All αναλαμβάνει τις αναδασώσεις;

Ως εταιρεία, η βασική ευθύνη μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των επείγουσων περιβαλλοντικών αναγκών. Παίρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία μας με τη We4All, μεγάλο μέρος της συμβολής μας αποτελεί φυσικά η οικονομική ενίσχυση, που θα επιτρέψει στον οργανισμό να έχει τα απαραίτητα εφόδια για να φέρει εις πέρας το πολύ σημαντικό του έργο. 

Ωστόσο, ο ρόλος μας δε σταματάει εκεί – οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας για τις ανάγκες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι ίδιοι, αν το επιθυμούν, στην κοινή αυτή προσπάθεια ανάπλασης των οικοσυστημάτων μας.  

Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάσαμε πριν από λίγες ημέρες τις δράσεις αναδάσωσης, που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της συνεργασίας μας με τη We4All, με μια ημέρα εθελοντισμού των εργαζομένων της L’Oréal Hellas. Περισσότεροι από 240 εργαζόμενοι της εταιρείας μας συμμετείχαν σε μια μεγάλη δράση δενδροφύτευσης στον οικισμό του Νέου Βουτζά στο Δήμο Μαραθώνα και όλοι μαζί κατάφεραν να φυτέψουν 1.000 νέα δέντρα, τα οποία θα δώσουν σταδιακά νέα πνοή στην καμμένη περιοχή. Μαζί με τη We4All, προσκαλούμε επίσης και όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας αυτή. Στο website του οργανισμού we4all.com , καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις μελλοντικές δράσεις και να συμμετάσχουν αν το επιθυμούν. 

Η We4All έχει φυσικά την πλήρη ευθύνη για τη διοργάνωση και σωστή υλοποίηση των δράσεων και αναδασώσεων, καθώς διαθέτει την τεχνογνωσία και την απαραίτητη εξειδίκευση για να μπορέσει να τις φέρει εις πέρας με τον πιο αποδοτικό και ασφαλή τρόπο για το περιβάλλον μας

  1. Άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο κατηγορούν τις μεγάλες εταιρείες για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, κι όχι αδίκως. Η ακραία ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον αποτελεί έναν απ’ τους βασικούς λόγους της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Όμως, η L’Oréal είναι ανάμεσα στις εταιρείες που προσπαθούν συνεχώς να περιορίσουν το αποτύπωμά τους και μάλιστα δείχνουν έμπρακτα αυτή την αλλαγή, όπως με τις οικολογικές συσκευασίες, αλλά και δράσεις όπως η συνεργασία με την We4All. Αν και οι εν λόγω κινήσεις αποτελούν από μόνες τους μια απάντηση, θα θέλατε να κάνετε εσείς κάποιο σχόλιο;

Στη L’Oréal ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η υπευθυνότητα και η προσφορά δεν αποτελούν απλή ηθική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις. Είναι μη διαπραγματεύσιμες για αυτό και η εταιρεία μας έχει δεσμευθεί να ανταποκριθεί πλήρως στις αναδυόμενες ανάγκες. Με δεδομένο το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση την οποία βιώνουμε, ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία και την ενεργητικότητα των επιχειρήσεων, των  κυβερνήσεων, των ΜΚΟ και των πολιτών, μπορεί να γίνει εφικτή η αποτελεσματική επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του κόσμου.   

Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε παγκοσμίως είναι πολύ κρίσιμη και συνάμα αβέβαιη και σίγουρα θα επιφέρει πολλές αλλαγές στους στόχους των επιχειρήσεων. Για εμάς, στη L’Oréal, ο στόχος για μια βιώσιμη μεταμόρφωση παραμένει αμετάβλητος. Στην πραγματικότητα, είμαστε πιο αφοσιωμένοι από ποτέ, έτοιμοι να επιταχύνουμε την πρόοδό μας. 

Αυτή η σοβαρή κρίση πρέπει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση. Η πεποίθησή μας είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να μεταβούν γρήγορα σε έναν τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας που παραμένει εντός των ορίων του πλανήτη μας και να εργαστούν για να εξασφαλίσουν θετικές συνέργειες μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων μας και του περιβάλλοντος.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News