Πριν την πανδημία, υπήρχε μια έξαρση στα escape rooms και όλο και περισσότερος κόσμος πήγαινε με την παρέα του να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, λύνοντας γρίφους μ’ έναν στόχο: Να καταφέρει να ολοκληρώσει το παιχνίδι πριν τελειώσει ο χρόνος. Η πανδημία “χτύπησε” κι αυτό τον κλάδο, δυστυχώς, όπως και πολλούς ακόμα, και πλέον η επίσκεψη σ’ ένα escape room είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αν ωστόσο αγαπάς τους γρίφους, σου προτείνουμε με κλειστά μάτια να δοκιμάσεις το The Great Secret of Lavrion, ένα online παιχνίδι με γρίφους που βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Ο Πάρις Περάκης, ο άνθρωπος-γρίφος που πριν μερικά χρόνια άφησε μια ασφαλή δουλειά και δημιούργησε το Clue Story, βρίσκεται πίσω απ’ αυτό το νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι περιπέτειας με γρίφους.

Μόλις επισκεφτείς τη σελίδα του Great Secret, θα μπεις κατευθείαν στο mood! Ο δημιουργός του παιχνιδιού έχει φροντίσει για τα πάντα ώστε να σε βάλει στο κλίμα: Απ’ το design μέχρι τη μουσική στο background.

παιχνίδι με γρίφους

Το μόνο που έχεις να κάνεις για να παίξεις το online παιχνίδι με γρίφους είναι να εγγραφείς εντελώς δωρεάν και να ξεκινήσεις να παίζεις!

Κατά τη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού, θα κληθείς να βρεις τη λύση σε 22 γρίφους και διαδραστικά minigames σταδιακά αυξανόμενης δυσκολίας, που στο τέλος θα σε οδηγήσουν στην αποκάλυψη του μυστικού. Σε κάθε γρίφο, εάν κολλήσεις, έχεις στη διάθεσή σου δύο βοήθειες, μια μικρή και μια μεγάλη. Ο συνολικός αριθμός των βοηθειών που θα χρειαστείς θα επηρεάσει το “επίπεδο Ντετέκτιβ” με το οποίο θα τερματίσεις το παιχνίδι.

Όμως, το πιο συναρπαστικό κομμάτι στο Great Secret είναι τα 22 καλογυρισμένα videos-επεισόδια που ξεδιπλώνουν την πορεία της ιστορίας. Ο Πάρις Περάκης μαζί με άλλους πέντε ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας “Εξόρυξη” έχουν κάνει γυρίσματα στα μνημεία του Λαυρίου και καταφέρνουν να μας ταξιδέψουν στον χρόνο. Εάν, βέβαια, δεν θέλεις να τα παρακολουθήσεις όλα, αλλά παρόλα αυτά θέλεις να λύσεις τους γρίφους, μπορείς να διαβάσεις απλά το σενάριο με τις απαραίτητες πληροφορίες.
Tip: Δες όλη την ιστορία μέσα απ’ τα βίντεο γιατί πραγματικά αξίζει να ζήσεις ολοκληρωτικά την εμπειρία!

Το παιχνίδι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της ιστορίας του Λαυρίου και μέσα απ’ αυτό θα έχεις γίνει και λίγο πιο πλούσιος σε γνώσεις!

Κι αν ακόμα δεν σε πείσαμε για να παίξεις το Great Secret, έχουμε και καλύτερο part: Ολοκληρώνοντας τα κεφάλαια του παιχνιδιού κερδίζεις δώρα χωρίς κλήρωση και αν καταφέρεις να φτάσεις στο τέλος, συμμετέχεις στην μεγάλη κλήρωση για πολλά περισσότερα δώρα.

Το παιχνίδι με γρίφους “The Great Secret of Lavrion” μέσα απ’ τα λόγια του δημιουργού Πάρι Περάκη

 1. Πες μας μερικά λόγια για την ιστορία που πραγματεύεται το Great Secret.
  Ο πρωταγωνιστής λαμβάνει ένα δέμα από τον παππού του, τον οποίο δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει. Το δέμα αυτό θα αποτελέσει το στοιχείο για το πρώτο βήμα ενός μακρινού ταξιδιού που ταλαντεύεται ανάμεσα στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και τα φανταστικά χωροχρονικά παράδοξα. Ο παππούς με τους γρίφους του καθοδηγεί τον εγγονό του στα μονοπάτια της γνώσης και της ιστορίας. Τον βοηθά να προσπεράσει τις δοκιμασίες και να επισκεφθεί τα μνημεία του τόπου του, να διδαχθεί από το παρελθόν για να βρει τον δρόμο του στο παρόν. Αν χρησιμοποιήσει σωστά τα στοιχεία, θα οδηγηθεί στην αποκάλυψη του Σπουδαίου Μυστικού του Λαυρίου. Πρόκειται για ένα σενάριο που “μαγειρεύτηκε” από ίσες δόσεις πραγματικότητας, ιστορίας, φαντασίας, συμβολισμού και διασκέδασης. Το τελευταίο συστατικό είναι το σπουδαιότερο, διότι αποτελεί το κίνητρο για να απολαύσουμε τα υπόλοιπα.
 2. Ποια ιστορικής σημασίας μέρη θα συναντήσουμε παίζοντας το παιχνίδι;
  Το πρώτο ιστορικό μνημείο που θα “περπατήσει” ο παίκτης του παιχνιδιού λαμβάνοντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή, είναι το Αρχαίο Θέατρο Θορικού. Λίγοι γνωρίζουν πως αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο και αυτό διότι προφανώς δεν έχει γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Μέσα από το Great Secret οι παίκτες θα περιπλανηθούν στην ευρύτερη περιοχή και θα μάθουν ορισμένες βασικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Τα αρχαία μεταλλεία αλλά και τα μνημειώδη κτήρια της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου θα παίξουν αρκετά σημαντικό ρόλο, όμως δεν θα αναφέρω περισσότερα για να μην προδώσω την εξέλιξη του σεναρίου. Μακάρι το Great Secret να αποτελέσει αφορμή για τους παίκτες να οργανώσουν μια απόδραση στο όμορφο Λαύριο και να επισκεφθούν τα προβαλλόμενα μνημεία.
 3. Ωστόσο, εκτός απ’ την επίσκεψη σε ιστορικούς χώρους, μέσα απ’ το παιχνίδι γεμίζουμε κι άλλες πλούσιες γνώσεις, όπως την αρχαία μέθοδο παραγωγής αργύρου…
  Ακριβώς. Η βάση της ιστορίας του Λαυρίου είναι κυρίως μεταλλευτική. Από τα πρώτα αρχαία μεταλλεία του 3000 π.Χ, το χτίσιμο της Αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου αιώνα π.Χ, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, μέχρι και την νεότερη ιστορία του τόπου, η πόλη αυτή στηρίχθηκε στην λάμψη του αργύρου που έκρυβε στα χώματά της. Πάνω στην ίδια λάμψη στηρίχθηκα και εγώ για να γράψω το σενάριο του παιχνιδιού. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα είναι αξιοθαύμαστες για την εποχή. Ακόμη πιο αξιοθαύμαστη είναι η ιστορία μιας νέας μεθόδου που εφευρέθηκε το 1942 κάτω από άθλιες συνθήκες  υπό τον γερμανικό ζυγό. Την περίοδο της κατοχής στο Λαύριο έζησαν κάποιοι ήρωες πολέμου διαφορετικοί από αυτούς που διδαχθήκαμε στο σχολείο. Διαφορετικοί διότι δεν ήταν στρατιώτες που χρησιμοποίησαν όπλα, αλλά Χημικοί Μηχανικοί που χρησιμοποίησαν την επιστήμη τους για να σώσουν τα παιδιά τους από την πείνα. Έγιναν ήρωες όχι από το πλήθος των εχθρών που σκότωσαν με τα χέρια τους, αλλά από το πλήθος των ψυχών που έσωσαν με το μυαλό τους. Αξίζει κανείς να παίξει αυτό το παιχνίδι μόνο για την αναβίωση αυτής της ιστορίας, η οποία υπήρξε η βασική πηγή έμπνευσης της δημιουργίας του και δυστυχώς δεν διδάσκεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας. 
 4. Από τι επίπεδο ξεκινούν οι γρίφοι και πώς εξελίσσονται;
  Οι γρίφοι είναι σταδιακά αυξανόμενης δυσκολίας, όμως η δυσκολία κάθε γρίφου δεν είναι ένα μέγεθος εύκολα μετρήσιμο. Εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία, την συγκέντρωση και την εναλλακτική σκέψη του λύτη. Για τους φανατικούς λάτρεις των γρίφων και των δωματίων απόδρασης θα φανούν μέτριας δυσκολίας. Ένας αρχάριος θα χρειαστεί την ώθηση των βοηθειών. Αυτό που προτείνω σε όλους τους επίδοξους εξερευνητές του Σπουδαίου Μυστικού, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την εμπειρία τους, είναι να μην λυπηθούν τις βοήθειες σε περίπτωση που καθυστερούν πολύ σε κάποιον γρίφο και κινδυνεύει να χαθεί η ροή της ιστορίας. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η ουσία βρίσκεται συνεπτυγμένη στην ιστορία. Οι γρίφοι και οι δοκιμασίες παίζουν τον ρόλο των διασκεδαστικών συνδετικών κρίκων.
 5. Δώσε μια μικρή έξτρα βοήθεια για τους αναγνώστες που θα παίξουν το παιχνίδι!
  Η μόνη βοήθεια που πρέπει να έχει στο μυαλό του κάθε επίδοξος λύτης γρίφου είναι: “Μην κάνεις ποτέ μια αυθαίρετη, περίπλοκη σκέψη εκτός αν κάποιο στοιχείο σε οδηγήσει σε αυτή”. Έχω λάβει απεγνωσμένα μηνύματα από ανθρώπους που προσπαθούν να λύσουν κάποιον γρίφο μου και έχουν οδηγηθεί σε περίπλοκα μονοπάτια, επιστημονικές αναζητήσεις στο Google και άλλες συνδυαστικές προσπάθειες, ενώ η λύση ήταν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους. Σκεφθείτε “out of the box”, αλλά όχι περίπλοκα. 
 6. Η μεγάλη κλήρωση των δώρων θα γίνει στις 22/02/2022. Δεν φαίνεται να είναι μια τυχαία ημερομηνία.
  Δεν είναι τυχαία για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι διαβάζεται το ίδιο και από τις δύο πλευρές. Η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα όπου ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού λαμβάνει το παράδοξο γράμμα και ξεκινά το ταξίδι του. Για αυτή την χρονική στιγμή που μιλάμε, η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται στο προσεχές μέλλον. Όμως όταν περάσει αυτή η ημερομηνία, πλέον το παιχνίδι θα διαδραματίζεται στο παρελθόν. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, θα χαρίσουμε τα δώρα στους παίκτες που κατάφεραν να ανακαλύψουν το Σπουδαίο Μυστικό του Λαυρίου. Και πού ξέρεις, ίσως αυτή η ανακάλυψη τους έκανε να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News