Η Kate Middleton και ο πρίγκιπας William είναι οι περήφανοι γονείς τριών παιδιών, του πρίγκιπα George, 8 ετών, της πριγκίπισσας Charlotte, 6 ετών, και του πρίγκιπα Λουδοβίκου, 3 ετών, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν νόμιμη κηδεμονία για κανένα από αυτά. Οι κανόνες της Βασιλικής Οικογένειας είναι πολλοί και χάρη σε έναν από αυτούς, που ισχύει εδώ και 300 χρόνια, επιτρέπει στην Βασίλισσα να έχει τη κηδεμονία των εγγονιών της.

Κανόνες Βασιλικής Οικογένειας: Πότε θεσπίστηκε ο νόμος για την κηδεμονία;

“Η Βασίλισσα έχει τη νόμιμη κηδεμονία των εγγονιών της”, δήλωσε η βασιλική ιστορικός και ιδρύτρια του blog Royal Musings, Marlene Koenig.

“Ο νόμος αυτός μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, στο βασιλιά Γεώργιο Α ́, ο οποίος κυβέρνησε στις αρχές του 1.700, και από τότε δεν έχει αλλάξει ποτέ”, εξήγησε η Koenig. “Το έκανε επειδή είχε μια πολύ κακή σχέση με το γιο του, τον μελλοντικό βασιλιά Γεώργιο Β’, έτσι είχε ψηφιστεί αυτός ο νόμος που σήμαινε ότι ο Βασιλιάς ήταν ο φύλακας των εγγονών του.” Ο νόμος ψηφίστηκε το 1.717 και νομοθετήθηκε ξανά το 1.772, αλλά έκτοτε δεν έχει αλλάξει.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Βασίλισσα είχε την κηδεμονία του πρίγκιπα William και του πρίγκιπα Harry όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, αλλά δεν είναι σαφές αν έχει την κηδεμονία του George, της Charlotte και του Λουδοβίκου, αφού αυτά είναι τα δισέγγονά της, λέει η Marlene Koenig, καθώς όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος έθεσε τον νόμο σε ισχύ, δεν είχε αποκτήσει ακόμα δισέγγονα.

Ωστόσο, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς, θα έχει την κηδεμονία των εγγονιών του, τα οποία περιλαμβάνουν τα παιδιά του Γουίλιαμ και τα παιδιά του πρίγκιπα Harry με τη Meghan Markle.

Για την Βασιλική Οικογένεια, “κηδεμονία” σημαίνει ο εκάστοτε μονάρχης να είναι υπεύθυνος για την ανατροφή, τα ταξίδια και την εκπαίδευση του εγγονιού του. Συγκεκριμένα, στο αρχικό κείμενο του νόμου ορίζεται ότι ο μονάρχης είναι υπεύθυνος για την “εκπαίδευση και τη φροντίδα” των εγγονιών του, “τον τόπο της κατοικίας τους”, “διορίζει τους κυβερνήτες και τη γκουβερνάντα τους” και “είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα και την εκτίμηση των γάμων τους”.

Σε προηγούμενα χρόνια είδαμε τον συγκεκριμένο νόμο σε ισχύ όταν ο William και ο Harry ήταν ακόμη νέοι. Ο πρίγκιπας Κάρολος, δηλαδή, έπρεπε να ζητήσει την άδεια της Μεγαλειότητας της Βασίλισσας για να πάρει τους γιους του μαζί στη Σκωτία. Μπορούμε να θυμηθούμε και άλλη μια περίπτωση, όπου η πριγκίπισσα Diana είχε ζητήσει άδεια για να πάρει μαζί της τους γιους της στο ταξίδι της στην Αυστραλία, λίγο πριν το θάνατό της, κι εκείνη αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο συγκεκριμένος νόμος είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο η κηδεμονία των παιδιών δεν συμπεριλήφθηκε στα χαρτιά διαζυγίου του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Diana, αλλά και του πρίγκιπα Andrew και της Sarah Ferguson.

Αν και η νομοθεσία εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, η Bασιλική Oικογένεια δε φαίνεται να επηρεάζεται, ούτε προσπαθεί να το αλλάξει. Οπότε, μάλλον, είναι ένας νόμος, από τους πολλούς, που θα ισχύει για πολλά χρόνια ακόμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News