Τις τελευταίες μέρες έχουμε ακούσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα υπάρχει αλλαγή στο σκηνικό του καιρού και θα κάνουν την εμφάνισή τους ζεστές μέρες. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι τόσο ότι θα έχουμε για λίγες ακόμα μέρες ζέστη, αλλά η περίεργη ονομασία που έχει αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας. Τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο που αναφέρεται στο διαδίκτυο και στις τηλεοράσεις από τους μετεωρολόγους τις τελευταίες μέρες και από πού προήλθε η ονομασία του;

Τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο;

Η ονομασία αυτής της λέξης προέρχεται από το γαϊδούρι που θεωρείται ένα αρκετά πεισματάρικο ζώο, αφού ορισμένες φορές στυλώνει τα πόδια και δεν ακούει κανέναν. Έτσι, λοιπόν, έχουν χαρακτηρίσει και οι μετεωρολόγοι το καλοκαίρι που αρνείται πεισματικά να φύγει ακόμα και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο, που συμβαίνει κάθε χρόνο αλλά σε διαφορετικές περιόδους, εμφανίζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου, που ανάλογα με το κλίμα και την χώρα ποικίλει η ονομασία του. Πιο συγκεκριμένα, στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ η θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται “Indian Summer” και έχει σχέση με τους Ινδιάνους που μπορούσαν να κυνηγούν εκείνη την εποχή. Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως “καλοκαίρι των τσιγγάνων” ή “καλοκαίρι των φτωχών”, ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως “Miholjsko leto”, επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή “Miholjdan” γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.

τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο
Pexels

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο και αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και προέρχεται από το γεγονός ότι σχεδόν πάντα αυτή την εποχή θερμές αέριες μάζες έρχονται από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Έτσι, η θερμή περίοδος του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και θα διαρκέσει μέχρι και την 28η Οκτωβρίου. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου, με τον καιρό να είναι ιδανικός για καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Έχεις νεύρα και είσαι σε κακό mood; Κι όμως φταίει ο καύσωνας! Τα μυστικά που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται “Indian Summer” (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, “Altweibersommer” ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως “(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι”. Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως “καλοκαίρι των τσιγγάνων” ή “καλοκαίρι των φτωχών”, ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως “Miholjsko leto”, επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή “Miholjdan” γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών).

Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως “Veranico”, “Veranito” ή “Veranillo” (κυριολεκτικά, “μικρό καλοκαίρι”) και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως (“μικρό καλοκαίρι του Μαΐου”) ή ως “Veranito de San Juan” (“μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη”). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.

Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)” σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει “καλοκαίρι του παστουρμά”, καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News