Το δωδεκαήμερο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, είναι τόσο πληθωρικό. Η οργάνωση σπιτιού για τη νέα χρονιά είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό το να έρθει μια ώρα αρχύτερα. Δηλαδή με το που κόβω την βασιλόπιτα θα ήθελα πάρα πολύ να φύγουν από τη μέση όλοι αυτοί οι στολισμοί, τα κόκκινα, τα λαμπάκια και οι αη βασίληδες που γεμίζουν τον τόπο. Αυτή η εβδομάδα που διανύουμε, είναι τόσο μεταβατική. Το σπίτι είναι μονίμως ασυγύριστο, παντού υπάρχουν πράγματα και λες: «Μα πώς είναι δυνατόν να έχω καθαρό το μυαλό μου να κυνηγήσω τους στόχους μου, όταν υπάρχει παντού clutter». Ένας από τους βασικούς στόχους που βάζουμε όσοι έχουμε ένα σπίτι να φροντίσουμε κάθε Ιανουάριο, είναι να οργανώσω το σπίτι! Αν είσαι από αυτούς και εσύ, διάβασε παρακάτω, αν το έχεις πάντα οργανωμένο σε ζηλεύω!

Φύγαμε για οργάνωση σπιτιού για τη νέα χρονιά!

Ποιος δεν θέλει ένα σπίτι σαν αυτά που βλέπουμε στο pinterest; Άδειους πάγκους, καθαρές επιφάνειες χωρίς μπιχλιμπίδια και κάθε πραγματάκι να είναι στη θέση του! Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό το σενάριο και γιατί στα σπίτια μας δεν μπορούμε με τίποτα να υιοθετήσουμε αυτές τις συμβουλές που δίνουν οι Marie Kondo και η Flylady και οι άλλες φίλες τους;

Είχα δει κάποτε ένα παράδειγμα και ήταν τέλειο στο να περιγράψει πώς είναι η κατάσταση με ένα ανοργάνωτο σπίτι. Το σπίτι αυτό είναι σαν να θες να πλύνεις τα δόντια σου και ταυτόχρονα να τρως μπισκότα. Αυτό ακριβώς.

Πώς θα οργανωθεί ένα σπίτι όταν έχει clutter. Και δεν φτάνει που έχει ήδη όλο αυτό με τον υπερθετικό βαθμό, έρχονται και οι γιορτές, με τα στολίδια, τα δέντρα, τα μπιμπελό, τα πακέτα με τα δώρα που κάθονται και περιμένουν και όλα τα ντουλάπια και ψυγεία γεμάτα από τα τραπέζια που έγιναν.

Burnout μόνο με τη σκέψη

Μόνο που τα σκέφτομαι νιώθω ότι γεμίζει το μυαλό μου και νομίζω ότι έχω καταλάβει τη ρίζα του κακού. Το γεγονός ότι δεν είμαστε καθόλου minimal. Αγοράζουμε συνεχώς πράγματα, που συνήθως δεν χρειαζόμαστε και ταυτόχρονα έχουμε ήδη γεμάτο το σπίτι.

αλλαγές στο interior design
Freepik

Βασικοί κανόνες οργάνωσης

Επειδή αυτό το θέμα το έχω μελετήσει πάρα πολύ καλά και είμαι αρκετά διαβασμένη θα μοιραστώ σήμερα τα βασικά tips για να ξεφορτωθείς αυτή τη χρονιά μια για πάντα το clutter και την ακαταστασία από το σπίτι σου.

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς θεωρώ ότι πρέπει να αρχίσουμε από το υπόγειο ή την αποθήκη. Επειδή όμως τα υπόγεια συνήθως είναι μια απογοήτευση και αν αρχίσουμε από αυτό μπορεί να τα παρατήσουμε όλα στη μέση φεύγουμε από αυτό το σενάριο.

  • Ξεκινάμε χωρίζοντας το σπίτι σε ζώνες. Σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα-υπνοδωμάτια-μπάνια.
  • Στη συνέχεια πιάνουμε ένα ένα τα δωμάτια. Οτιδήποτε δεν ανήκει στο δωμάτιο αυτό, το πάμε χωρίς να ασχοληθούμε επιπλέον, στο δωμάτιο που ανήκει. Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ρολόι μιας ώρας και κλείνουμε τα πάντα, κινητά, wifi και περισπασμούς και βγάζουμε τα πάντα έξω. Φτιάχνουμε 3 κατηγορίες (κρατάω, χαρίζω πετάω) και βάζω κάθε αντικείμενο στην αντίστοιχη κατηγορία. Μην σε πιάσουν οι συναισθηματισμοί σε αυτή τη φάση : Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις είναι το χρησιμοποιώ, θα το χρησιμοποιήσω ξανά; Αν η απάντηση είναι όχι, το δίνεις. Θυμήσου, το ρολόι τρέχει! Και πρέπει να τελειώσεις τη δουλειά σου πριν χτυπήσει.
  • Οι ντουλάπες είναι ένα δικό τους κεφάλαιο αλλά τώρα είναι η ώρα να γίνουν και αυτές, όταν θα κάνεις τα δωμάτια.
  • Βάλε ό,τι κράτησες πίσω στα ράφια ή στα καλάθια. Ξεσκόνισε και καθάρισε το χώρο.
  • Αν τελειώσεις πριν το ρολόι, ξεκουράσου. Αν όχι κάνε ένα 10 λεπτό διάλειμμα και μετά ξαναβάλε το ρολόι σου. Αυτή η δουλειά θα γίνει μια φορά αλλά δεν θα σε ξαναπασχολήσει, φυσικά με το δεδομένο ότι κάθε πράγμα θα επιστρέφει στο χώρο του μετά την χρήση.
  • Ο κανόνας του ένα φεύγει ένα έρχεται! Αν κάθε φορά που θες να αγοράσεις, ρωτήσεις τι θα διώξω από το σπίτι για να έρθει αυτό, δεν θα ξανασυμβεί αυτή η υπερβολή στο σπίτι σου.
  • Διατήρησε το σπίτι όσο μπορείς τακτοποιημένο με γρήγορα συγυρίσματα της μισής ώρας κάθε μέρα. Είναι κουραστικό το ξέρω, όμως αν κάθε μέρα φροντίζεις να πηγαίνει κάθε αντικείμενο στη θέση του, θα χτίσεις έτσι μια υπέροχη και πολύ λειτουργική συνήθεια που δεν θα σε ξαναφέρει ποτέ στην κατάσταση του burnout.

Ξεφορτώσου την πληθωρικότητα που άφησαν οι γιορτές

Μπαίνεις στο σαλόνι και το πρώτο που βλέπεις είναι τα δώρα από την πρωτοχρονιά που δεν θες να κρατήσεις αλλά τα αφήνεις εκεί μέσα στη μέση, μετά βλέπεις το δέντρο με όλα τα στολίδια αραδιασμένα σε όλο το σπίτι. Τι και να δεν ήρθαν οι καλικάντζαροι ακόμα, άρχισε σιγά σιγά να βγάζεις πχ τα τραπεζομάντηλα και τα πιάτα και τις κούπες των Χριστουγέννων. Αυτά γέμιζαν τα ντουλάπια και σου έδιναν αυτήν την αίσθηση του γεμάτου.

Μετά αυτά τα δώρα που δεν τα θες τι θα τα κάνεις; Άνοιξαν σήμερα τα μαγαζιά, είτε πήγαινε να τα αλλάξεις, είτε χάρισέ τα. Μην τα αφήνεις εκεί στη μέση όμως. Πήγαινε πάρε κάτι που θα ήθελες περισσότερο και θα έχει πιάσει τόπο το δώρο που σου έκαναν. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής, χάρισέ το σε κάποιον που θα του αρέσει περισσότερο και θα το χρησιμοποιήσει.

Είναι βαρετό και κουραστικό

Όμως τη στιγμή που το σπίτι σου θα οργανωθεί και όχι απλά θα κρύψεις πράγματα στα ντουλάπια, θα νιώσεις λες και έφυγε από πάνω σου ένα τεράστιο βάρος. Θα αδειάσει το μάτι σου και θα απολαμβάνεις το να κάθεσαι σπίτι σου, να ανάβεις τα κεριά σου να καλείς τους φίλους σου να κάθεστε στον όμορφο χώρο σου.

Η τέχνη του να μην χάνεις τα πράγματα μέσα στο σπίτι σου. Δεν θέλει κόπο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News