Ένα σπάνιο διπλό αστρολογικό φαινόμενο θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας την Τρίτη 8/11. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουμε μάρτυρες μιας ολικής σεληνιακής έκλειψης. Μάλιστα, θα είναι και η τελευταία που θα παρατηρηθεί, με την επόμενη να χρονολογείται τον Μάρτιο του 2025. Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει πανσέληνος, που ονομάζεται το «φεγγάρι του κάστορα».

Ωστόσο, το φαινόμενο της έκλειψης θα κορυφωθεί στις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, με αποτέλεσμα να μην είναι, δυστυχώς, ορατό από την χώρα μας.

Οι φάσεις του φεγγαριού επηρεάζουν τη διάθεσή σου. Δες πώς!

Το «φεγγάρι του κάστορα» και η ολική έκλειψη της σελήνης

Μπορεί εμείς από εδώ να μην μπορέσουμε να δούμε την τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη έως το 2025, αλλά το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας.

Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.

Παράλληλα, γύρω στις 15:00 την ίδια μέρα (Τρίτη 8/11) θα συνυπάρξει και το «φεγγάρι του κάστορα». Πρόκειται για μια πανσέληνο που πήρε την ονομασία του από του Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματα τους και επίσης τότε έμπαιναν οι παγίδες για το κυνήγι τους.

Την επόμενη μέρα 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους.Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του (αν και λόγω της απόστασης του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).

Το φεγγάρι θα παραμείνει «γεμάτο» τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και την Τρίτη. Επομένως, προετοιμάσου δύο ρομαντικά βράδια back-to-back.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News