Έχουμε γεμίσει με social media, η ζωή μας εξαρτάται από αυτά πολλές φορές και ένα blackout τους μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Ωστόσο, αισθάνομαι ώρες ώρες ότι θέλω τόσο πολύ να πατήσω το κουμπί Facebook delete και να νιώσω ένα βάρος να φεύγει από πάνω μου. Γιατί δεν το κάνω; Γιατί δεν διαγράφω το Facebook;

Ξέρω ότι το Facebook δεν κάνει κάτι άλλο πέρα από το να μας τρώει τη ζωή. Και θα μου πεις ότι μέσα από αυτό πληροφορούμαστε και θα σου πω ότι υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να πληροφορηθούμε που μας είναι άχρηστο. Και θα μου πεις ότι μέσα από αυτό επικοινωνούμε, γινόμαστε κοινωνοί ιδεών και έχεις δίκιο, όμως πόσες φορές δεν στείλαμε σε κάποιον “Γεια σου. Τι κάνεις; Πώς περνάς αυτόν τον καιρό; Με τι ασχολείσαι πλέον;”, μόνο και μόνο επειδή την απάντηση μας την έδωσε το status στο Facebook;

Έχω λογαριασμό στο συγκεκριμένο social media γύρω στα 10 χρόνια και το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αποτελεί μάστιγα. Πλέον δεν βρίσκω τον λόγο να το χρησιμοποιώ και για να είμαστε ειλικρινείς το ανοίγω πλέον όλο και λιγότερο και νιώθω ότι μόνο καλό μου κάνει αυτό.

Εντάξει, δεν είμαι αρνήτρια των social media, ίσα ίσα χρησιμοποιώ πολύ το Messenger, το Instagram, το Viber, το WhatsApp εν μέρει και πλέον και το Tik Tok, όμως την ίδια την εφαρμογή του Facebook αποφεύγω να τη μεταχειρίζομαι. Η αλήθεια είναι πως μερικές από τις παραπάνω κοινωνικές πλατφόρμες δε θα τις είχα καν στο κινητό μου αν δεν ήταν για λόγους δουλειάς, αλλά έλα που με κάποιο τρόπο είναι χρήσιμες.

Ο Mark Zuckerberg γίνεται εξώφυλλο στο TIME και μας ρωτά εάν θέλουμε να διαγράψουμε το Facebook

Σήμερα συνειδητοποίησα ότι είχα να μπω στο Facebook 6 μέρες και ξέρεις πώς ένιωσα; Χαρούμενη! Σκέφτομαι πόσο ωραίες και ήρεμες ήταν αυτές οι 6 μέρες και παρόλο που είχα σε λειτουργία τα υπόλοιπα social media, ένιωσα γαλήνη που το Facebook έφυγε για λίγο από τη ζωή μου.

Η αλήθεια είναι πως διστάζω να πατήσω το κουμπί Facebook delete και ναι, δεν διαγράφω το Facebook ακόμα, αν και δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα κλικ. Πόσο ωραία θα ήταν όμως αν απενεργοποιούσα την εφαρμογή έστω και για λίγο καιρό;!

διαγράφω το Facebook
Pexels

Θα μου πεις, τι διαφορά έχει το Facebook από το Instagram και θες να το διαγράψεις; Για μένα μεγάλη και κατά βάση φταίει η αντίληψη στην οποία μας έχει βάλει το πρώτο. Posts οποιαδήποτε στιγμή μας έρθει, για ό,τι χαζό αλλά και ό,τι σημαντικό θελήσουμε να επικοινωνήσουμε, αναρτήσεις με κοινοποιήσεις φωτογραφιών, βίντεο, τοποθεσίας, πλέον μπορείς να μάθεις και πού βρίσκεται κάποιος χωρίς καν να τον ρωτήσεις ή να το ανεβάσει. Βλέπεις, το “φίλοι κοντά” μπορεί να προδώσει την τοποθεσία σου ακόμα κι αν το χεις ενεργοποιήσει κατά λάθος. Όντως τώρα; Μας παρακολουθούν; Και σκέψου πόσες άλλες δυνατότητες έχει αυτή η εφαρμογή που ίσως και να μην τις έχουμε ανακαλύψει. Πλέον νιώθω πως έχω χάσει τον έλεγχο σε σχέση με αυτή την εφαρμογή και πως το Facebook με ελέγχει κι όχι εγώ εκείνο.

Γιατί, όμως, δεν διαγράφω το Facebook; Διότι κάθε φορά που λέω ότι θα το κάνω βλέπω πως σε κάτι – έστω και μικρό – μου χρησιμεύει και εκεί που πάω να πατήσω το delete μου έρχεται μια ειδοποίηση και τα αλλάζει όλα. Κυρίως το χρησιμοποιώ λόγω δουλειάς παρά για προσωπικούς λόγους και αν μπορούσα να θυμάμαι όλα τα γενέθλια φίλων και γνωστών ίσως και να είχα τολμήσει να το διαγράψω.

Τελικά μήπως ζούμε για το Facebook;

Δε θα έγραφα αυτό το άρθρο αν ύστερα από το blackout 7 ωρών του Facebook ήταν όλοι χαρούμενοι που συνέβη. Δυστυχώς, όμως, γέμισα με μηνύματα και stories που δήλωναν πόσο στενοχωρήθηκαν, πόσο κρίμα ήταν που δεν μιλούσαμε αυτές τις 7 ώρες και ότι δεν είχαν τίποτα να κάνουν. Αλήθεια τώρα; Εγώ βρήκα την ησυχία μου. Αν ήθελες να μιλήσουμε ας με έπαιρνες τηλέφωνο και αν στενοχωρήθηκες τόσο πολύ αυτές τις 7 ώρες, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις λίγο τη σχέση σου με τα social media και το Facebook.

Αν η ζωή σου εξαρτάται από το Facebook, τότε προσπάθησε να το κλείσεις για λίγο καιρό και να ζήσεις χωρίς αυτό. Η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί, ούτε και η σωστή επικοινωνία με τους άλλους. Μάθε να το χρησιμοποιείς συνετά ή διάγραψέ το μια και καλή για να βρεις την υγειά σου. Τόσο απλά και τόσο εύκολα. Στην αρχή θα ‘ναι δύσκολο, αλλά με τον καιρό θα νιώσεις καλύτερα, στο εγγυώμαι.

Social media: Το μεγάλο πρόβλημα των σχέσεων που δεν αντιλαμβάνεσαι!

Αν πάλι δεν θέλεις να το διαγράψεις, απλά βάλε όριο στη χρήση που του κάνεις. Σταμάτα να το χρησιμοποιείς για μερικές μέρες, μην το τσεκάρεις κάθε μισή ώρα και να δεις που σιγά σιγά θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη ηρεμία. Α! Και τσέκαρε μην έχεις κι εσύ ενεργοποιήμενη την τοποθεσία στο Facebook χωρίς τη θέλησή σου και βλέπουν όλοι πού είσαι εν αγνοία σου.

Facebook delete… πάμε να πατήσουμε το κλικ;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News