Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης πυρκαγιάς στη περιοχή του Έβρου που καίει ανεξέλεγκτα τεράστιες δασικές εκτάσεις. Δυστυχώς, η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά πέρασε και στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου προκαλώντας μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές μαίνονται οι φλόγες;

Λίγα λόγια για το δάσος της Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες δασικές εκτάσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Βρίσκεται στο νομό Έβρου και έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα. Επίσης θεωρείται ένας πολύ σημαντικός εθνικός Δρυμός διότι μέσα στο δάσος υπάρχουν πολλά σπάνια είδη χλωρίδας ενώ αποτελεί ένα καταφύγιο άγριας ζωής λόγω του μεγάλου αριθμού αρπακτικών πτηνών που φιλοξενεί. Τέλος, η περιοχή έχει κηρυχθεί προστατευόμενη από το 1980 και από το 2006 το δάσος έχει γίνει Εθνικό Πάρκο.

Η σπάνια πανίδα του δάσους

Το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πανίδα. Πιο συγκεκριμένα, στο δάσος της Δαδιάς υπάρχουν πολλά σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών και το εντυπωσιακό είναι ότι από τα 38 είδη αρπακτικών που εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη, εδώ ζούνε τα 36 είδη. Πιο συγκεκριμένα ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και το όρνιο είναι μερικά από αυτά τα σπάνια είδη πτηνών. Επίσης υπάρχουν και άλλα πολύ σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών όπως ο βασιλαετός, ο στικταετός και το χρυσογέρακο. Ακόμα υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών ζώων όπως νυχτερίδες που είναι 24 είδη, ζαρκάδια, αγέλες λύκων και αγριογούρουνα. Παράλληλα, στο δάσος της Δαδιάς υπάρχει ένα σπάνιο είδος θηλαστικού που δεν συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας μας που ονομάζεται βρωμοκούναβο. Έτσι λοιπόν η φωτιά στη Δαδιά έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πανίδα με δεδομένο ότι έχει επηρεαστεί το οικοσύστημα και έχουν καταστραφεί οι ταΐστρες των πουλιών.

Η χλωρίδα

Στο δάσος έχουν καταγραφεί κοντά στα 400 είδη φυτών από τα οποία ξεχωρίζουν τα ενδημικά της ευρύτερης περιοχής Minuartia greuteriana, Onosma kittanae, Viola serresiana και η ιτιά της Ξάνθης Salix xanthicola. Παράλληλα, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς αποτελείται κυρίως από μαύρη και τραχεία πεύκη καθώς επίσης και από άλλα φυλλοβόλα είδη. Τέλος, στο δάσος υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι και υπέροχα μονοπάτια, ενώ το Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης στην Δαδιά και το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών δέχονται πολλούς επισκέπτες για να θαυμάσουν αυτήν την φυσική ομορφιά.

Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο

Αυτή την στιγμή συνεχίζεται η φωτιά στη Δαδιά με την εικόνα να φαίνεται βελτιωμένη λόγω και της πρωινής βροχής που υπήρξε στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς στο βόρειο τμήμα με κατεύθυνση προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας καθώς επίσης και στο βορειοανατολικό τμήμα με κατεύθυνση προς τη Μονή παρουσιάζει βελτίωση εξαιτίας της αντιπυρικής ζώνης που ανοίχτηκε από τις επίγειες δυνάμεις. Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν εστιάσει στην προσπάθεια να ελέγξουν τη φωτιά στο νοτιοδυτικό τμήμα καθώς παραμένει δύσκολη η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν. Τέλος, η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου δεν έχει καεί, ενώ στην ζώνη Α2 το 30% περίπου εντός της καμένης περιοχής, παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News