Η οδηγήση σε συνθήκες πάγου και χιονιού ενέχει ορισμένους κινδύνους γι’ αυτό και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όταν το χιόνι καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας, παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο, και φυσικά κάποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί. Εάν, όμως, πρόκειται να οδηγήσεις σε κάποιο δρόμο όπου οι αλυσίδες είναι απαραίτητες, πρέπει να μάθεις πώς να τις βάζεις στο αυτοκίνητό σου. Πώς τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες;

Στην Ελλάδα, δεν έχουμε συνηθίσει να οδηγούμε σε χιονισμένο δρόμο, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε έξτρα προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας.

Μην ξεχάσεις, να έχεις πάντα μαζί σου χοντρά γάντια, ώστε να μην κρυώσουν τα χέρια σου κατά την τοποθέτηση των αλυσίδων.

Συμβουλές για το πώς τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες απ’ την Ελληνική Αστυνομία:

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.

Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια.

Τι να προσέξεις πριν και κατά τη διάρκεια της βόλτας σου στο χιόνι!

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

  • Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
  • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.
  • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
  • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Δες ένα αναλυτικό video με οδηγίες για την σωστή τοποθέτηση των αλυσίδων:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News