Τα social media του Μαρκ το βράδυ της Δευτέρας μας “πρόδωσαν”. Facebook, Instagram & WhatsApp ήταν για πάνω από 7 ώρες κάτω. Κι αν με ρωτάς πώς ένιωσα, θα σου πω ανακούφιση! Αυτές οι ώρες αποχής απ’ τα 3 απ’ τα μεγαλύτερα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για εμένα ήταν λυτρωτικές.

Γύρισα το βράδυ στο σπίτι και δεν έσκαγε η μια ειδοποίηση μετά την άλλη στο κινητό μου. Δεν είχα Instagram να χαθώ με τις ώρες σκρολάροντας και καταναλώνοντας περιεχόμενο που δεν ξέρω αν στ’ αλήθεια μ’ ενδιαφέρει. Αν ήθελα να επικοινωνήσω με κάποιον τον πήρα τηλέφωνο ή του έστειλα SMS. Ήταν ένα λυτρωτικό pause. Και είμαι σίγουρη ότι δεν λειτούργησε μόνο σ’ εμένα έτσι αυτό το blackout.

Στα μάτια μου δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο πώς συνέβη αυτό το ιστορικό blackout, αλλά γιατί τελικά μας ενόχλησε τόσο πολύ. Και για την ακρίβεια γιατί έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου blackout για να μείνουμε για μερικές ώρες εκτός των social media.

Πόσα βιβλία θα διάβαζες εάν αποφάσιζες να κλείσεις τα social media;

Φυσικά, θα έρθεις και θα μου πεις “αφού σου άρεσε ο χρόνος μακριά απ΄τα social media γιατί δεν απέχεις από μόνη σου;”. Και δεν θα έχεις άδικο. Το σκέφτηκα πολύ αυτό όταν ένιωσα ότι ανακουφίστηκα απ’ αυτή την ηρεμία στο κινητό μου. Ήταν ένα μικρό και σύντομο lockdown στον digital κόσμο. Και φυσικά δεν χρειαζόμαστε το blackout, αλλά μπορούμε αν θέλουμε από μόνοι μας να περιορίσουμε τον χρόνο που σπαταλάμε στα social media. Για την ακρίβεια να επιλέγουμε πιο συνετά το πού επενδύουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Γι’ αυτό ίσως, λέω ίσως, αυτό το blackout στο Facebook να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας.

Για εμένα, αυτό το βράδυ χωρίς social media ήταν μια καθαρή συνειδητοποίηση του πώς ζω τις υπόλοιπες μέρες. Και του πώς θέλω να επιλέξω να ζω. Η ηρεμία του βραδιού της Δευτέρας είναι η ηρεμία που θέλω στην καθημερινότητά μου. Αυτό το unplug που αναζητώ κι όταν φεύγω διακοπές. Γιατί όσο και να πεις ότι δεν θα δεις την ειδοποίηση που έρχεται στο κινητό σου, πάντα θα μπεις στον πειρασμό. Αλλά όταν κάτι μεγαλύτερο “κόβει” αυτές τις ειδοποιήσεις, τότε κινητοποιείσαι να κάνεις λίγο περισσότερο focus σε σένα ή στην οικογένειά σου. Όπως η καραντίνα μας έμαθε να επενδύουμε σ’ εμάς και στην αυτοβελτίωσή μας, έτσι και το social media blackout μπορεί να μας μάθει να παίρνουμε λίγο ουσιαστικό χρόνο μακριά απ’ το άγχος των notifications.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News