Η Ελίνα Τζένγκο, όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου, αλλά μέσα από την πορεία της και τις δηλώσεις της, κατάφερε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού που σίγουρα πρέπει να ακούσεις κι εσύ!

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για όλους και για όλα. Συγκεκριμένα, είπε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να ανέβει στην κορυφή του αθλήματος, τους γονείς της, που τη στήριξαν σε κάθε βήμα, αλλά και την καταγωγή της. 

Η 20χρονη αθλήτρια φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και δήλωσε ότι «είμαι πολύ χαρούμενή και δέχομαι την αγάπη του κόσμου, προσπαθώ να το συνειδητοποιήσω», αναφερόμενη στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Μόναχο.

«Νομίζω το περίμενα το μετάλλιο, γιατί μπήκα πολύ προετοιμασμένη σε αυτόν τον αγώνα. Είχα μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά είπα ότι δεν θέλω να τελειώσει έτσι η σεζόν μου και μπήκα στον αγώνα και τα κατάφερα», πρόσθεσε η Ελίνα Τζένγκο.

Αποκάλυψε, επίσης, πως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου «το πρώτο τηλεφώνημα το έκανα στους γονείς μου, με περίμεναν πώς και πώς. Μου λένε κάθε φορά “Eλίνα, δεν θα σε δούμε, θα περιμένουμε τηλεφώνημά σου μετά”, γιατί αισθάνονται ότι μου περνούν το άγχος». «Η οικογένειά μου έχει μερίδιο αυτής της επιτυχίας, με έχουν στηρίξει από την πρώτη στιγμή σε ό,τι κάνω», είπε η Τζένγκο.

Η νεαρή αθλήτρια, κόρη μεταναστών από την Αλβανία, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά πάσχισε για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατεβαίνει σε αγώνες με τα χρώματα της χώρας, παρότι έπιανε τα σχετικά όρια συμμετοχής.

Ελίνα Τζένγκο: Ο αγώνας της για την ελληνική υπηκοότητα

Οι γονείς της, όπως είπε στον ΑΝΤ1, έγιναν αποδέκτες της έντονης δυσαρέσκειας και απογοήτευσής της, αλλά στάθηκαν στο πλευρό της καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής. 

«Ανέχτηκαν πολύ στεναχώρια, πολύ κλάμα και τα χρωστάω όλα σ΄αυτούς» είπε. «Είναι πολύ κακό να γνωρίζεις ότι έχεις γεννηθεί σε μία χώρα, έχεις παλέψει και δεν μπορείς να αγωνιστείς σε αυτή τη χώρα. Έπιανα τα όρια και τελευταία στιγμή δεν πήγαινα γιατί δεν είχα την υπηκοότητα. Ψυχολογικά αυτό με κατέστρεφε» συμπλήρωσε.

«Είμαι από την Αλβανία, αλλά είμαι και Ελληνίδα» τόνισε η πρωταθλήτρια, ξεκαθαρίζοντας πως λαμβάνει διάφορα «αρνητικά μηνύματα» αλλά δεν έχει βιώσει ρατσισμό. «Στο χωριό που μένουμε με αγαπούν πολύ από παιδί, δεν είχα πρόβλημα». 

Η νεαρή τόνισε πως η οικογένειά της έχει μερίδιο στην επιτυχία της καθώς «με έχουν στηρίξει από την πρώτη στιγμή, από τα πρώτα μου βήματα. Δεν σταμάτησαν ποτέ να πιστεύουν σε μένα. Δουλεύω και το κάνω γι’ αυτούς».

«Είμαι παιδί μεταναστών, ήρθαν εδώ και δεν είχαν τίποτα, μόνο τα βασικά, ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνω. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα που έχουμε. Τώρα που μεγαλώνουν, θέλω να σταθώ στο πλευρό τους και να τους ελαφρύνω» σημείωσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής της.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News