Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και αναζητάμε τρόπους να τους προστατέψουμε προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω απ’ το 70% της επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν μερικά απ’ τα σημαντικά πλάσματα του πλανήτη. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να σώσουμε τους ωκεανούς;

Το μοντέλο που ακολουθούμε μέχρι στιγμής σκοτώνει τους ωκεανούς μας. Ζώντας με αυτό το μοντέλο «take-make-waste», θέσαμε σε κίνδυνο το οικοσύστημα μας και χάσαμε πολλά.

Έτσι, την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, γιορτάζουμε τη δύναμη των ωκεανών μας και αναζητούμε τρόπους για την προστασία τους.

Τώρα είναι η ώρα να προστατέψουμετους ωκεανούς μας για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία -χρησιμοποιώντας αυτούς και τους πόρους τους για την οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν πλέον τεράστια στοιχεία ότι η μελλοντική οικονομική και οικολογική ευημερία του πλανήτη εξαρτάται από τους υγιείς ωκεανούς.

One Breath Around The World: Με μια ανάσα, ανακαλύπτουμε τον πλούτο των ωκεανών

Πώς μπορούμε να σώσουμε τους ωκεανούς;

  1. Να βάλουμε όρια: Στην αλιεία, στον μαζικό τουρισμό και στη ρύπανση. Ο καθορισμός και η επιβολή προστατευόμενων περιοχών καθώς και η επιβολή επιστημονικών ορίων για τη ρύθμιση του ποσού των ψαριών που επιτρέπεται να απομακρύνονται από τις θάλασσες είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα ψάρια παραμένουν υγιή και αυξάνονται. Ωστόσο, σήμερα, μόλις λίγο περισσότερο από το 2% των παγκόσμιων ωκεανών προστατεύονται πλήρως. Υπάρχει μια παγκόσμια έκκληση για αύξηση της προστασίας των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών σε τουλάχιστον 30% έως το 2030.
  2. Κανένα σκουπίδι: Τα έγραψε και η Πόπη, θα τα ξαναγράψουμε κι εμείς. Το καλαμάκι που πετάς κάνει τη διαφορά. Το κουτάκι της κόκα κόλα που επιλέγεις να μην πετάξεις κάνει επίσης τη διαφορά. Μην γεμίζεις τις θάλασσες με τα απορρίμματά σου. Είναι πραγματικά τόσο απλό να τα κρατήσεις ώστε να τα πετάξεις σε έναν κάδο. Τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο. Θέλεις να συνεχίσεις να συμβάλλεις στο να αυξηθεί αυτός ο αριθμός;
  3. Υποβρύχια κηπουρική: Υπάρχει και είναι τόσο χρήσιμη! Ουσιαστικά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία αναζωογονούμε τα φυτά της θάλασσας και βοηθάμε στη βιοποικιλότητα.
  4. Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2: Ο ωκεανός παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Προϋπολογισμό Άνθρακα, οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των ανθρώπινων εκπομπών κάθε χρόνο και είναι ελαφρώς μικρότερο από το ποσό που απορροφάται από τα δάση μας και άλλες χερσαίες πηγές. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της απορρόφησης όλων αυτών των άνθρακα, οι ωκεανοί έχουν γίνει πολύ πιο όξινοι. Ως αποτέλεσμα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώνονται δραματικά.

Καταστρέφουμε το σπίτι μας. Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας των ωκεανών

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News