Οι Έλληνες ηθοποιοί γίνονται ένα κι αποκτούν κοινή φωνή για να στηρίξουν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας. Με το hashtag #Εimasteoloimazi ανεβάζουν μια φωτογραφία τους και δηλώνουν την πλήρη στήριξή τους σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες που θέλουν να μιλήσουν.

Μετά την απόφαση της Ζέτας Δούκα να μιλήσει για την δική της εμπειρία, παίρνοντας δύναμη απ’ το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι του καλλιτεχνικού -και όχι μόνο- χώρου βγαίνουν δημόσια και μιλάνε για την λεκτική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που έχουν υποστεί.

Η Τζένη Μπότση σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στη Σία Κοσιώνη για τη σεξουαλική παρενόχληση- «Ξεκινήσαμε 3 γυναίκες την καταγγελία και τώρα είμαστε 14»

Οι Έλληνες ηθοποιοί θέλουν με το κείμενό τους και το hashtag που το συνοδεύει να ενθαρρύνουν όλους όσους έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης να μιλήσουν.

«Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες που θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε εσάς που ανεχτήκατε τέτοιες συμπεριφορές και υποφέρατε τόσο καιρό στη σιωπή. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά και να δημιουργήσουμε την κοινωνία που χρόνια τώρα μέσω της τέχνης οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία ισότητας δικαιοσύνης σεβασμού και παιδείας. Μη φοβάστε! Είμαστε όλοι μαζί!», αναφέρει το κείμενο που ανεβάζουν, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς κάνουν το μήνυμα ακόμα πιο προσωπικό γράφοντας ο καθένας μια δική του ιστορία.

Εimasteoloimazi: Έλληνες ηθοποιοί ενώνουν τις φωνές τους ενάντια σε κάθε μορφή βίας

Θανάσης Ευθυμιάδης:

«Η δύναμη της Συγνώμης
Μου πήρε πολλά χρόνια να καταλάβω ότι,,
Όταν έχω κάνει λάθος, όταν έχω πληγώσει κάποιον, Το να ζητάω συγνώμη, μου φέρνει γαλήνη και λύτρωση
Ότι εκεί τελειώνουν οι πολλές σκέψεις και τύψεις
Ότι τα πράγματα είναι απλά:
Έκανα μαλακια-Το κατάλαβα-Ζητάω συγνώμη.
Το γράφω αυτό με την ευχή ότι όσοι κάνανε λάθος,,όσοι πληγώσαν κάποιον, να βρουν το θάρρος να ζητήσουν συγνώμη Από ΚΑΡΔΙΑΣ.
Και τότε, ίσως, όσοι πληγώθηκαν, βρουν το θάρρος να συγχωρέσουν.
Για την ώρα, μπράβο που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν.
*δεν μειώνω το τραύμα που μπορεί να βίωσε κάποιος/α, Κατανοώ ότι κάποιες φορές το συγνώμη δεν είναι αρκετό, είναι όμως το λιγότερο για να γίνει μία αρχή προς την θεραπεία.

#eimasteoloimazi
Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες που θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε εσάς που ανεχτήκατε τέτοιες συμπεριφορές και υποφέρατε τόσο καιρό στην σιωπή. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά και να δημιουργήσουμε την κοινωνία που χρόνια τώρα μέσω της τέχνης οραματιζόμαστε .Μια κοινωνία ισότητας δικαιοσύνης σεβασμού και παιδείας. Μη φοβάστε! Είμαστε όλοι μαζί».

Μπέσσυ Μάλφα

«Ο Homo sapiens εξελίχθηκε στον σημερινό άνθρωπο του 21ου αιώνα. Σε πνευματικό ον. Με μυαλό, με ψυχή, με νού, που επεξεργάζεται το καλό και το κακό και όλες τις έννοιες γενικότερα. Και επιλέγει.Επιλέγει πώς θα συμπεριφερθεί σε μία κοινωνία. Και για να εξελιχθεί αυτή η κοινωνία, έχει ανάγκη από εκπαίδευση.Αναγκη από παιδεία και πολιτισμό.Αυτα τα δύο είναι συνυφασμένα στο δικό μου το μυαλό και απαραίτητα.Οταν λοιπόν κάποιο σύστημα, ή κυβέρνηση, ή πραξικόπημα,
ή οτιδήποτε άλλο, στερεί αυτό το αυτονόητο δικαίωμα στους πολίτες αυτού του κόσμου,και τους αφήνει να σαπίσουν,τότε γεννιούνται επαναστάσεις. Επαναστάσεις για το δικαίωμα της ελευθερίας του να είσαι άνθρωπος. Εξελιγμένος.Πνευματικό ον. Η βία δεν έχει όρια,η λέξη βιαστής προέρχεται από αυτήν.Η βια ανήκει στο αρχέγονο ένστικτο που είχε ο άνθρωπος των σπηλαίων για να κυνηγήσει, να τραφεί,να επιβιώσει.Τον 21ο αιώνα έχουν βρεθεί άλλοι τρόποι για να ικανοποιηθούν τα βασικά μας ένστικτα.Θα τους ονόμαζα πολιτισμένους τρόπους. Στους επαναστάτες αυτούς λοιπόν,τους ήρωες αυτών των ιδεών,των υπερτατων ιδεών, καταθέτω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Που υπάρχουν, που πολεμούν, που δεν φοβούνται να πέσουν στη μάχη. Όσον αφορά στην ερώτηση γιατί τώρα? Γιατί τώρα μας ακούτε.Γιατί στο φόβο της” καταστροφής του κόσμου”και στο φόβο του θανάτου,τώρα που δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα,ανοίγουν τα στόματα που φοβόντουσαν την τρομοκρατία της εξουσίας αυτών που ήταν “παράγοντες”. Τώρα μας ακούτε. Δεν κοιτάτε τα φανταχτερά μας ρούχα και ποιος βγήκε με ποιον ή ποιος χώρισε με ποιον και τι έκανε.Τώρα έχετε χρόνο. Γιατί φοβάστε. Φοβάστε και εσείς το χειρότερο που μπορεί να έρθει. Λοιπόν το χειρότερο είναι ήδη εδώ. Δείτε το, γευτείτε το, αντιμετωπίστε το. Και ίσως να σωθούμε όλοι μαζί. Στέκομαι ολόψυχα δίπλα σε αυτούς τους ήρωες,τους μαχητές, σαν γυναίκα, σαν άντρας, σαν παιδί, σαν μητέρα, και ελπίζω σαν μητέρα αυριανών ηρώων σαν κι αυτούς,σαν πολίτης αυτού του κόσμου.Σας ευχαριστώ που υπάρχετε!».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Μπέσσυ Μάλφα (@bessy.malfa)

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandra Paleologou (@alexandrapaleologou)

Αλέξανδρος Μπουρδούμης

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandros Bourdoumis (@abourdoumis)

Ελισάβετ Μουτάφη

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elisavet_Moutafi (@elisavet_moutafi_official)

Μαρία Κωνσταντάκη

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Konstandaki (@maria_konstandaki)

Μαρία Κορινθίου

Μάριος Αθανασίου

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marios Athanasiou (@athanasiou_marios)

Πέτρος Λαγούτης

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petros (@petros_lagoutis_official)

Μελέτης Ηλίας

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Meletis ilias (@meletis_ilias)

Μιχάλης Μαρίνος

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michalis Marinos (@michalis_marinos_official)

Τόνια Σωτηροπούλου

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by toniasotiropoulou (@toniasotiropoulou)

Μαρία Κίτσου

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Kitsou (@marika.kitsou.official)

Ευαγγελία Συριοπούλου

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by evagelia_siriopoulou (@evagelia_siriopoulou_official)

Μάνος Γαβράς

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manos Gavras (@manosgavras)

Γιώργος Χρανιώτης

«Μια φορά κι έναν καιρό η Κοκκινοσκουφίτσα (ή ο κοκκινοσκουφιτσος δεν θυμαμαι) βγήκε για να βολτάρει στο δάσος.Περπατώντας αμέριμνη κι ευτυχισμένη ,άκουσε φωνές από διαφορά ζώα του δάσους.Κατευθύνθηκε προς το σημείο εκείνο και βρέθηκε σ ένα μαγικό ξέφωτο που πολλά από τα ζώακια παίζανε ,γελούσαν ,αγκαλιαζόντουσαν ή τραγουδούσαν ,χόρευαν ή άλλαζαν φορεσιές.Ένα πανηγύρι αισθήσεων ,μια φαντασμαγορική γιορτή γεμάτη χαρα και δημιουργία.Η Κοκκινοσκουφίτσα γοητεύτηκε τοοοοσο πολύ απ αυτό το θέαμα και θέλησε κι αυτή να πάρει μέρος ,όπως μπορούσε αρκεί να συμμετείχε και η ίδια στην καλλιτεχνική αυτή γιορτή.Σε λίγα λεπτά ήταν μπροστά της ο Λύκος με τον φαλό του ,που έφραζε την είσοδο της στα τεκταινόμενα.Η Κοκκινοσκουφίτσα τον ρώτησε.’’Κύριε Λύκε μου τι πρέπει να κάνω για να μπω και γώ σ αυτήν εδώ την ομάδα και να παίζω όλη μέρα και να τραγουδάω και να χορεύω μαζί σας’’? ρώτησε η Κοκκινοσκουφίτσα ευγενικά. ‘’Α!!!θα σου πω απάντησε ο Λυκος.Το κάθε ζωάκι απο εδώ,έχει περάσει από κάποια διαδικασία -για τον καθένα διαφορετική- αλλά ειδικά για σένα που σαι νέα,χαριτωμένη και απ ότι βλέπω φιλόδοξη θα πρέπει να κάνεις κάτι πολύ απλό.Τον βλέπεις εκεί πέρα αυτόν τον φαλό;;;Ανάμεσα στα πόδια μου;;;Αυτόν λοιπόν τον φαλό που απ ότι διακρίνεις εμποδίζει την είσοδο σου στον μαγικό αυτό κόσμο ,πρέπει να τον σηκώσεις για να περάσεις απο κάτω του για να μπεις μέσα ‘’είπε ο λύκος. ‘’ Και πως θα το κάνω αυτό;;;’’ ρώτησε η Κοκκινοσκουφίτσα απορημένη. ‘’Μμμμ θα πρέπει αρχικά να τον χαϊδέψεις και μετά θα σηκωθεί ‘’απάντησε πονηρά ο λυκος. ‘’Και αν δεν σηκωθεί;;;’’ ξαναρώτησε η Κοκκινοσκουφίτσα.’’Μμμμμ τότε ίσως να πρέπει να του δώσεις κι ένα φιλάκι για να μαστε πιο σίγουροι’’ είπε ο λύκος και σάλια άρχιζαν να τρέχουν απ την στοματάρα του .Και πρόσθεσε, ‘’έπειτα αν το κάνεις αυτό καλά και με πάθος,τότε θα εκπαιδευτείς πολύ γρήγορα και ο φαλός μου που φράζει την είσοδο στον μαγικό αυτό κόσμο της χαράς και της τέχνης θα σηκώνεται εύκολα και εσύ θα περνάς από κάτω του μικρή μου’’ της είπε ο λύκος.’’ Η Κοκκινοσκουφίτσα του είπε το εξής.’’ Κύριε λύκε μου ,αυτό που μου ζητάτε το χω κάνει μονο με τον άντρα μου και μεταξύ μας με κάτι αλλά κόκκινοσκουφάκια παλιά αλλά(2 be continued)».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chraniotis Giorgos Official (@chraniotis_giorgos_official)

Αργύρης Αγγέλου

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Argiris Aggelou Official (@argiris_aggelou_official)

Κατερίνα Παπουτσάκη

Τζένη Θεωνά

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴊᴇɴɴʏ ᴛʜᴇᴏɴᴀ (@jennytheona)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News