Η εργασία σε υπολογιστή μπορεί να μη σου φαίνεται κουραστική, αλλά σίγουρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα σου. Σε τελική ανάλυση, όταν κάθεσαι στο γραφείο σου για ώρες, είναι πιο πιθανό να αισθανθείς σωματική και ψυχική πίεση. Το να κάθεσαι όλη την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, αυξάνοντας τον κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Υπάρχει τρόπος να είσαι υγιής ενώ δουλεύεις σε υπολογιστή φτάνει να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις!

Πώς να είσαι υγιής ενώ δουλεύεις σε υπολογιστή

Καλή στάση σώματος

Όταν διαβάζεις ένα email ή πρέπει να πραγματοποιήσεις ένα meeting με πελάτες, καλό είναι να σκεφτείς τον τρόπο με τον οποίο κάθεσαι. Έχοντας υπόψη τη στάση του σώματός σου μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Σύμφωνα με το περιοδικό Science of Physical Therapy Science, η κακή στάση του σώματος μπορεί να πιέσει τους μυς και τις αρθρώσεις, οδηγώντας σε προβλήματα ισορροπίας, κόπωση και πόνο στην πλάτη και στον αυχένα. Μπορεί επίσης να κάνει την κίνηση στην καθημερινότητά σου άβολη, επίπονη και δυσάρεστη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάς το σώμα και τη σπονδυλική σου στήλη σε ουδέτερη θέση. Τα χέρια και τα αντιβράχια σου πρέπει να είναι παράλληλα με το πάτωμα, ενώ οι αγκώνες σου πρέπει να είναι υπό γωνία 90 μοιρών, λέει η Alyssa Kuhn, DPT, φυσιοθεραπευτής και ιδρυτής του Keep the Adventure Alive. Κράτησε το κεφάλι, το λαιμό και τον κορμό σου σε όρθια θέση. Τοποθέτησε τα πόδια σου στο πάτωμα για να στηρίζεις το βάρος. Εάν τα πόδια σου δεν φτάνουν στο πάτωμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υποπόδιο.

Επένδυσε σε εργονομικά έπιπλα

Εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σου, επένδυσε σε εργονομικό εξοπλισμό όπως ένα καλό γραφείο ή μια καρέκλα με ένα κατάλληλο μαξιλάρι καθίσματος και οσφυϊκή υποστήριξη. Αυτός ο τύπος επίπλων μπορεί να σε βοηθήσει να γνωρίζεις καλύτερα τη στάση σου, λέει η Kuhn, αποτρέποντας τον περαιτέρω πόνο και την ταλαιπωρία. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις εργονομικά αξεσουάρ γραφείου, όπως μαξιλαράκια πληκτρολογίου και ποντικιών, για να στηρίζεις τους καρπούς σου. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνεις ό,τι μπορείς με πράγματα που έχεις στο σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείς πάντα να δημιουργήσεις ένα προσωρινό γραφείο τοποθετώντας τον φορητό υπολογιστή σου πάνω σε ένα κουτί στον πάγκο, λέει η Kuhn. Για να προσθέσεις οσφυϊκή υποστήριξη σε οποιαδήποτε καρέκλα, “τύλιξε μια πετσέτα ή μια μπλούζα στη γωνία στη βάση της καρέκλας”, προτείνει η Brittany Ferri, PhD, OTR / L, CPRP, εργοθεραπεύτρια και ιδρυτής της Simplicity of Health. “Αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη του κάτω μέρους και του υπόλοιπου σώματος”, εξηγεί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News