Λυπάμαι αν το μαθαίνεις πρώτη φορά από εδώ, ωστόσο τα βακτήρια έχουν την τάση να συσσωρεύονται στα πιο απίθανα μέρη! Η βρωμιά κάνει πάρτυ όχι μόνο στην λεκάνη της τουαλέτας, στους κάδους απορριμμάτων ή στο νεροχύτη, αλλά και σε σημεία στα οποία βρισκόμαστε καθημερινά και είναι φαινομενικά ακίνδυνα. Αυτή είναι η λίστα με τα πιο… βρώμικα μέρη ενός σπιτιού.

Τα 6 πιο -αναπάντεχα- βρώμικα σημεία του σπιτιού και πώς θα τα καθαρίσεις

Τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού – Αυτά τα σημεία φιλοξενούν τα περισσότερα βακτήρια

Η κουζίνα

Η κουζίνα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα δωμάτια στα περισσότερα σπίτια και επίσης τα πιο βρώμικα. Όλα τα στοιχεία που ενθαρρύνουν τα βακτήρια να αναπτυχθούν – θερμότητα, υγρασία και τροφή – είναι άμεσα διαθέσιμα εκεί. Αν προσθέσεις σε αυτό όλα τα ωμά κρέατα, άπλυτα φρούτα και λαχανικά, και τα μικρόβια από τα πορτοφόλια και τα σακίδια όλων, η κουζίνα είναι γεμάτη από επιβλαβή βακτήρια.

Οι πιο επικίνδυνοι χώροι είναι:

  • Νεροχύτες
  • Πάγκοι
  • Ψυγείο
  • Μικρές Συσκευές και Εργαλεία Κουζίνας

Πώς να απαλλαγείς μια για πάντα από τα μικρόβια: Έχε τα απολυμαντικά μαντηλάκια εύχρηστα για να σκουπίζεις τους νεροχύτες και τους πάγκους μετά από κάθε χρήση. Οι σανίδες κοπής θα πρέπει να πλένονται σε ζεστό σαπουνόνερο, να ξεπλένονται καλά και να στεγνώνονται με μια πετσέτα χεριών κάθε φορά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Μικρές συσκευές και εργαλεία κουζίνας που έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως μπλέντερ ή μεζούρες, θα πρέπει και εκείνα να πλένονται με ζεστό σαπουνόνερο, να ξεπλένονται καλά με ζεστό νερό και να στεγνώνουν καλά.

Νέο TikTok hack σου μαθαίνει πώς να καθαρίσεις σωστά τον νεροχύτη σου – Αυτό είναι το σημείο που όλοι παραλείπουν

Κοινόχρηστοι χώροι

Είτε πρόκειται για σαλόνι, είτε για οποιονδήποτε άλλο κοινόχρηστο χώρο όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια, είναι σίγουρο πως υπάρχει κρυμμένη βρωμιά και βακτήρια. Σκέψου πόσες φορές κάποιος αγγίζει όλα τα τηλεχειριστήρια, τα χειριστήρια παιχνιδιών, τα πληκτρολόγια, τα tablet, τα ακουστικά και τα κινητά τηλέφωνα στο σπίτι σου. Έχουν όλοι πάντα καθαρά χέρια;

Τι να κάνεις: Όλα αυτά τα πληκτρολόγια και τα χειριστήρια θα πρέπει να σκουπίζονται καθημερινά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, οι επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα ή με ηλεκτρική σκούπα χειρός. Φρόντισε να καθαρίσεις κάτω και ανάμεσα στα μαξιλάρια όπου μπορεί να παραμείνουν τρόφιμα και τρίχες κατοικίδιων. 

Το μπάνιο

Δυστυχώς, μερικά βακτήρια παραμένουν στο μπάνιο μετά από κάθε χρήση, όσο καλά και αν θεωρείς πως την έχεις καθαρίσει.

Τι μπορείς να κάνεις: Για να διασφαλίσεις ότι ελέγχονται όλοι οι τύποι κολοβακτηριδίων, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στους διακόπτες φώτων, στα πόμολα των θυρών και στις λαβές της βρύσης. Έχε μερικά απολυμαντικά μαντηλάκια μιας χρήσης κοντά σου για εύκολο καθημερινό καθάρισμα. 

Οι πετσέτες μπάνιου και τα χαλάκια θα πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και να στεγνώσουν καλά, ενώ τις πετσέτες χεριών θα πρέπει να τις αλλάζεις πολλές φορές την εβδομάδα.

Οι νεροχύτες του μπάνιου θα πρέπει να σκουπίζονται καθημερινά, ενώ οι θήκες και τα ποτήρια οδοντόβουρτσας πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα. 

Τα αντικείμενα που παραβλέπεις

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο βρώμικα αντικείμενα που έχεις παραβλέψει στο σπίτι σου αλλά πρέπει να καθαριστούν αμέσως:

  • Παιχνίδια για κατοικίδια και μπολ: Τα μπολ φαγητού και νερού του κατοικιδίου σου θα πρέπει να πλένονται καθημερινά στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι, να ξεπλένονται καλά και να στεγνώνουν να αποφευχθεί η ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.
    Τα παιχνίδια τους από την άλλη μπορούν να φιλοξενούν κολοβακτηρίδια, ακόμη και μούχλα. Τα σκληρά παιχνίδια πρέπει να καθαρίζονται με ζεστό σαπουνόνερο (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) και τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να πλυθούν στο χέρι ή στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και απολυμαντικό.
  • Κλειδιά και πορτοφόλια: Τα αντικείμενα που χειρίζεσαι καθημερινά μαζεύουν τα μικρόβια και τα βακτήρια στα οποία εκτίθεσαι καθημερινά. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καθαρίσεις τα μπρελόκ και το πορτοφόλι σου.
  • Σακίδια πλάτης και τσάντες γυμναστικής: Είτε μεταφέρεις, ρούχα προπόνησης ή βιβλία, ή έγγραφα γραφείου το σακίδιο ή η τσάντα του γυμναστηρίου σου θα πρέπει να και εκείνη πότε-πότε  καθαριστεί και να απολυμανθεί.

5 πράγματα που δεν καθαρίζεις ποτέ αλλά μεταφέρουν ένα σωρό μικρόβια καθημερινά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News