Ας πάμε λίγο πίσω… Η γη είναι το σπίτι σου σίγουρα από όταν θυμάσαι τον εαυτό σου και σίγουρα από πριν καν υπάρξεις. Το σώμα σου στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από νερό και τα πνευμόνια σου χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν και να κρατηθείς στη ζωή. Οξυγόνο παράγουν τα φυτά και τα δέντρα και είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζεις από όταν πήγαινες τουλάχιστον δημοτικό. Χρειάζεσαι τα δάση για να ζήσεις και είμαι σίγουρη πως ξέρεις το λόγο! Σίγουρα αν κάτσεις να κάνεις μία αναδρομή στο παρελθόν θα θυμηθείς πόσο πράσινο έβλεπες εκεί που τώρα βλέπεις πολυκατοικίες, πόσο ουρανό έβλεπες εκεί που τώρα υπάρχουν ουρανοξύστες και πόσα αστέρια μέτρησες κοιτώντας τον ουρανό από το χωριό σου ή ξαπλωμένη σε κάποια παραλία μακριά από τις πόλεις.

Χρειάζεσαι τα δάση για να ζήσεις

Ναι, χρειάζεσαι τα δάση για να ζήσεις! Όχι μόνο εσύ… Τα χρειάζονται τα ζώα για να έχουν το σπίτι τους και γιατί σε αυτά στηρίζεται ένας ολόκληρος μικρόκοσμος που μπορεί να μην είναι ορατός στα ανθρώπινα μάτια αλλά υπάρχει. Αν το σκεφτείς σφαιρικά υπάρχει μία τροφική αλυσίδα η οποία μικραίνει κάθε φορά που ένα ζώο είναι υπό εξαφάνιση. Υπάρχουν τα λουλούδια που ανθίζουν γιατί υπάρχουν οι μέλισσες… Τι θα γίνει αν μία μέρα εξαφανιστούν οι μέλισσες; Πόσο καιρό θεωρείς ότι μπορείς να αντέξεις σε έναν γκρι κόσμο με τεχνητά χρώματα και τεχνητά λουλούδια;

εποχή που έχει γεννηθεί ένα παιδί

Προσωπικά χρειάζομαι να βλέπω τα φυτά να ανθίζουν. Χρειάζομαι να βλέπω τα φύλλα να πέφτουν από τα κλαδιά των δέντρων το Φθινόπωρο και χρειάζομαι το Χειμώνα να μένουν οι κορμοί τους εκεί περιμένοντας την Άνοιξη. Χρειάζομαι να ξεχωρίζουν οι εποχές για να μπορεί να χρωματίζεται ο κόσμος ανάλογα. Είμαι σίγουρη πως αυτά τα χρειάζεσαι κι εσύ, γιατί ακόμα και αν δε το έχεις σκεφτεί, αν το φανταστείς σου φτάνει από το πρώτο λεπτό.

Δε χρειάζομαι ανεμογεννήτριες εκεί που κάηκαν εκτάσεις με δέντρα, χρειάζομαι δέντρα. Δε χρειάζομαι συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα στην πλατεία Ομόνοιας -ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατεία- και ισοδυναμούν με 30 δέντρα. Χρειάζομαι τα δέντρα. Αυτά τα 30 δέντρα που θα έκαναν τις πλατείες να γεμίσουν ζωή. Αυτά τα 30 δέντρα που θα γινόντουσαν σκεπή για να ξαποστάσεις το Καλοκαίρι στη σκιά τους. Αυτό χρειάζομαι εγώ και η ανθρωπότητα.

έξυπνες διαφημίσεις

Θέλω να μένω σε έναν πλανήτη που έχει ζωή. Θέλω να έχω τη δυνατότητα να βλέπω τοπία και είδη ζωής που θα μου κόβεται η ανάσα από την ομορφιά τους. Δε θέλω να τα ψάχνω σε παλιές εγκυκλοπαίδειες και στο Internet για να τα βάλω background στον υπολογιστή μου ώστε να μου δίνουν δύναμη και να με κάνουν να ξεφεύγω από τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Δε θα σταματήσω να πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, πρέπει όμως κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε και να τον φτιάχνουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News