Οι σταρ της ταινίας «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του 1968 μήνυσαν την Paramount Pictures για μια γυμνή σκηνή που γυρίστηκε στην ταινία όταν ήταν έφηβοι. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για σεξουαλική εκμετάλλευση 55 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Η Olivia Hussey, τότε 15 και τώρα 71 ετών, και ο Leonard Whiting, τότε 16, τώρα 72, κατέθεσαν μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Los Angeles ισχυριζόμενοι σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και απάτη.

Ας μιλήσουμε για τη βία: Μία λέξη, εκατομμύρια ανοιχτά τραύματα – Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές κακοποίησης κατά των γυναικών;

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Μήνυση από τους ηθοποιούς στην ταινία

Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο σκηνοθέτης Franco Zeffirelli, ο οποίος πέθανε το 2019, ήταν ανέντιμος και ότι οι Whiting και Hussey κινηματογραφήθηκαν στην πραγματικότητα γυμνοί χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ο Zeffirelli είχε διαβεβαιώσει τους δύο ηθοποιούς ότι θα φορούσαν ειδικά εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος για τη σκηνή της κρεβατοκάμαρας. Αλλά τις τελευταίες ημέρες των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης φέρεται να τους παρακάλεσε να παίξουν γυμνοί με μακιγιάζ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση «η ταινία θα ήταν μια αποτυχία». Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι η κάμερα θα ήταν τοποθετημένη με τρόπο που δεν θα έδειχνε γυμνό.

Ωστόσο, γυρίστηκαν γυμνοί εν αγνοία τους, κατά παράβαση των νόμων της Καλιφόρνια και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας κατά της απρέπειας και της εκμετάλλευσης παιδιών, αναφέρει η μήνυση. Οι γυμνοί γλουτοί του Whiting και το γυμνό στήθος της Hussey φαίνονται για λίγο στη σκηνή.

«Αυτό που τους είπαν ήταν διαφορετικό από αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Tony Marinozzi, μάνατζερ και των δύο ηθοποιών. «Εμπιστεύτηκαν τον Franco. Στα 16 τους, ως ηθοποιοί, πίστεψαν ότι δεν θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη τους. Ο Franco ήταν φίλος τους και ειλικρινά, στα 16 τους, τι κάνουν; Δεν υπάρχουν επιλογές. Δεν υπήρχε το #MeToo».

Ρωμαίος και Ιουλιέτα μήνυση
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Μήνυση από τους ηθοποιούς

Η ταινία, και το θεματικό της τραγούδι, ήταν μεγάλες επιτυχίες εκείνη την εποχή και από τότε έχει προβληθεί σε γενιές μαθητών γυμνασίου που μελετούσαν το έργο του Σαίξπηρ.

Η δικογραφία αναφέρει ότι οι Hussey και Whiting έχουν υποστεί ψυχική οδύνη και συναισθηματική δυσφορία στα 55 χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία της ταινίας, ενώ έχασαν και ευκαιρίες απασχόλησης.

«Παρά τις εκπληκτικές ερμηνείες τους, οι Hussey και Whiting είχαν πολύ περιορισμένη καριέρα ως ηθοποιοί μετά το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”» σχολιάζει το Variety.

Τώρα ζητούν αποζημίωση που εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. 

«Ας πρόσεχες», «Γιατί δεν μίλησες τότε;» – «Αθώες» φράσεις, πεποιθήσεις ενός άλλου αιώνα και σκληρές αλήθειες για τις κακοποιητικές συμπεριφορές – Μια ανάλυση του iPop.gr για την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

«Οι εικόνες γυμνών ανηλίκων είναι παράνομες και δεν θα έπρεπε να εκτίθενται», δήλωσε ο δικηγόρος των ηθοποιών, Solomon Gresen, σε συνέντευξή του. «Αυτά ήταν πολύ μικρά αφελή παιδιά στη δεκαετία του ’60 που δεν είχαν καταλάβει τι επρόκειτο να τους συμβεί. Ξαφνικά έγιναν διάσημοι σε ένα επίπεδο που δεν περίμεναν ποτέ και επιπλέον τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν με έναν τρόπο που δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν».

Η μήνυση κατατέθηκε βάσει νόμου της Καλιφόρνια που αναστέλλει προσωρινά το καθεστώς παραγραφής για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, γεγονός που οδήγησε σε μια σειρά από νέες αγωγές και στην αναβίωση πολλών άλλων που προηγουμένως είχαν απορριφθεί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News