Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι η γενετική βοηθά στον προσδιορισμό της προτίμησης ή της απέχθειας για τα πικρά τρόφιμα. Οι επιστήμονες έχουν επίσης μάθει ότι η γενετική μπορεί να καθορίσει πόσο γρήγορα το σώμα μας επεξεργάζεται την καφεΐνη – αναγκάζοντας μερικούς ανθρώπους να λαχταρούν περισσότερο το διεγερτικό από άλλους. Όμως, μια νέα μελέτη διαπίστωσε γιατί μπορεί να σου αρέσει ο καφές σκέτος, και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την καφεΐνη παρά με την γεύση που έχεις μετά.

Μην νιώθεις τύψεις για τους καφέδες που πίνεις! Ξέρεις ποιος είναι ο λόγος;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί σου αρέσει ο καφές σκέτος

Η έρευνα – με επικεφαλής τη Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University και δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports – αρχικά υπέθεσε ότι οι γευστικές προτιμήσεις ήταν πιθανώς η αιτία που οδήγησε τους λάτρεις του σκέτου καφέ να αφήσουν το γάλα και τη ζάχαρη. Αντίθετα όμως, η ευαισθησία ενός ατόμου στην καφεΐνη – συγκεκριμένα, εκείνων που μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα – αποδείχθηκε ότι σχετίζεται πιο έντονα με τις προτιμήσεις του για καφέ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η γενετική επιθυμία για τις πικρές γεύσεις δεν ήταν ένας παράγοντας, απλώς ότι η γενετική σύνδεση με την καφεΐνη ήταν πιο εμφανής. Για να το πούμε πιο απλά: Η λαχτάρα ορισμένων ανθρώπων για καφεΐνη μπορεί να υπερτερεί της απέχθειάς τους για τις πικρές γεύσεις. Εν τω μεταξύ, η γεύση εξακολουθούσε να παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά για διαφορετικούς λόγους που αρχικά περίμεναν οι ερευνητές.

«Η ερμηνεία μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξισώνουν τη φυσική πικρία της καφεΐνης με μια ψυχο-διεγερτική επίδραση», είπε στο CNN. “Μαθαίνουν να συνδέουν την πικρία με την καφεΐνη και την ώθηση που νιώθουν. Βλέπουμε ένα αποτέλεσμα που ήδη γνωρίζουμε.”

Η Cornelis είπε ότι αυτό ισχύει και για άλλα πικρά, καφεϊνούχα τρόφιμα όπως το τσάι και η σοκολάτα. «Όταν σκέφτονται την καφεΐνη, σκέφτονται μια πικρή γεύση, επομένως απολαμβάνουν και τη μαύρη σοκολάτα», συνέχισε. «Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι απλώς πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης και να έχουν επίσης αυτή τη συμπεριφορά με άλλα πικρά φαγητά».

Όσον αφορά το πώς αυτή η έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, το συμπέρασμα της δημοσίευσης αναφέρουν: «Αυτή η φαινομενική διαταραχή μιας έμφυτης αποστροφής για την πικρή γεύση και η γενετική της συσχέτιση με τις προτιμήσεις του καφέ έχει σημαντική σχέση με την ανάπτυξη τροφίμων και ποτών» – κάτι που φαίνεται ότι θα μπορούσε μεταφραστείτε στην ιδέα ότι δεν έχει σημασία ποια είναι η γεύση ενός ποτού αν βάλετε μέσα διεγερτικά που σου αλλάζουν γνώμη!