Η αυστριακή πρωτεύουσα, η Βιέννη, είναι μία πόλη για τους ανθρώπους της και δεν το λέω εγώ, αλλά η ετήσια έκθεση του Economist με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο. Εάν δεν με πιστεύεις, 2 προτάσεις σου έχω, ή συνεχίζεις να διαβάζεις το συγκεκριμένο άρθρο ή κλείνεις αεροπορικά ώστε να το διαπιστώσεις και μόνη σου!

Συγκεκριμένα, η Βιέννη φέτος έκλεψε την πρωτιά από την πόλη Auckland της Νέας Ζηλανδίας, η οποία έπεσε στην 34η θέση λόγω των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με την έκθεση της μονάδας πληροφοριών Economist που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 23/6.

Στη Βιέννη θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε παραμύθι

Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο – Σε ποια θέση η Αθήνα;

«Η Βιέννη, η οποία βρέθηκε στη 12η θέση της κατάταξής μας στις αρχές του 2021 καθώς τα μουσεία και τα εστιατόριά της έκλεισαν, έκτοτε έχει ανακάμψει στην πρώτη θέση, τη θέση που κατείχε το 2018 και το 2019», ανέφερε η έκθεση.

«Η σταθερότητα και οι καλές υποδομές είναι η κύρια γοητεία της πόλης για τους κατοίκους της, που υποστηρίζονται από καλή υγειονομική περίθαλψη και πολλές ευκαιρίες για πολιτισμό και ψυχαγωγία».

Η Μελβούρνη διατήρησε τη θέση της ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, καθώς άλλες πρωτεύουσες της Αυστραλίας έπεσαν έξω από το παγκόσμιο top 10. Πέρυσι το Brisbane, η Adelaide και το Perth βρίσκονταν όλα στο top 10, αλλά έχουν πέσει στην 27η, 30η και 32η αντίστοιχα.

Η ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, δεν συμπεριλήφθηκε φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι ρωσικές πόλεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη έπεσαν στην κατάταξη λόγω «λογοκρισίας» και των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων.

Η Ευρώπη είχε έξι από τις 10 κορυφαίες πόλεις.

Την αυστριακή πρωτεύουσα ακολούθησαν η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, και η ελβετική Ζυρίχη. Η ομογενής Ελβετική πόλη Γενεύη ήρθε έκτη, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έβδομη και το Άμστερνταμ της Ολλανδίας ένατο.

10 λόγοι για να επισκεφτείς το Άμστερνταμ… χθες!

Καλά τα πήγε και ο Καναδάς. Το Calgary ήρθε από κοινού στην τρίτη θέση, ακολουθούμενο από το Vancouver στην πέμπτη θέση και το Τορόντο στην όγδοη.

Η Οσάκα της Ιαπωνίας και η Μελβούρνη της Αυστραλίας μοιράστηκαν τη 10η θέση. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, ήρθε 19η, 23 θέσεις πάνω από πέρυσι. Η βελγική πρωτεύουσα, οι Βρυξέλλες, ήταν 24η, ακριβώς πίσω από το Montreal του Καναδά.

Η Μελβούρνη κατείχε τον τίτλο της πιο βιώσιμης πόλης στον κόσμο για επτά χρόνια από το 2011, προτού ακυρωθεί το 2018 από την αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη.

Η πτώση του Auckland στην κατάταξη αντανακλά το μεταβαλλόμενο τοπίο της πανδημίας του κορωνοϊού τον περασμένο χρόνο, με τον εμβολιασμό να επιτρέπει σε πολλές κοινωνίες να ανοίξουν ξανά.

Στη φετινή κατάταξη, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο, ήταν η 33η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, πέντε θέσεις πίσω από το Manchester στην 28η. Η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη ήρθαν στην 35η και 43η θέση αντίστοιχα. Το Μιλάνο κατετάγη στην 49η θέση, ενώ η Νέα Υόρκη στην 51η θέση και το Πεκίνο στην 71η θέση.

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου, η Βηρυτό, η οποία καταστράφηκε από μια έκρηξη σε λιμάνι το 2020 και μάχεται μια οικονομική κρίση, δεν συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη των επιχειρηματικών προορισμών.

Όσον αφορά την χώρα μας, η Αθήνα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην 70η και 80η θέση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News