Τον τελευταίο καιρό, όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε ακούμε για την ενεργειακή κρίση η οποία πλησιάζει. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και σίγουρα για να τα βγάλουμε πέρα θα πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι έξυπνα. Ποιες είναι, λοιπόν, οι οικιακές συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα και τι μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το ύψος του λογαριασμού σου;

Προκειμένου να μειώσεις, όσο το δυνατόν περισσότερο, την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό σου, πρέπει να εντοπίσεις ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και να λάβεις μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πόσο ρεύμα καταναλώνουν συγκεκριμένες οικιακές συσκευές και μαζί θα τις δούμε αναλυτικά!

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%.

«Η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι το νούμερο ένα που πρέπει να κάνουμε. Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30 – 40%», τονίζει.

Η καλύτερη συμβουλή που έχει να μας δώσει προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά και να προστατέψουμε το περιβάλλον, είναι να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by (τηλεοράσεις, υπολογιστές) και τους φορτιστές στη πρίζα.

«Θα πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουμε από τη πρίζα. Δεν αρκεί να τις κλείνουμε με το τηλεχειριστήριο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε 15 κιλοβατώρες το μήνα.

ποιες είναι οι συσκευές που καίνε περισσότερο
Unsplash

Αυτές είναι οι συσκευές «βαμπίρ» που ρουφάνε ενέργεια και χρήματα από το πορτοφόλι σου

Ποιες είναι οι συσκευές που καίνε περισσότερο ρεύμα;

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, η συσκευή που καίει αρκετό ρεύμα είναι το σίδερο, το οποίο ευθύνεται για την κατανάλωση περίπου 20 κιλοβατώρων μηνιαίως στα ελληνικά σπίτια.

Επίσης, μεγάλη κατανάλωση εμφανίζει το πλυντήριο ρούχων, το κλιματιστικό, που χρησιμοποιείται κατά κόρον τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους όποιους οι θερμοκρασίες – ειδικά στην Αθήνα – είναι μονίμως, υψηλές, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, η κουζίνα και ιδιαίτερα ο φούρνος και το ψυγείο.

Αυτή είναι η αναλυτική κατανάλωση των πιο ενεργοβόρων συσκευών στο σπίτι μηνιαίως:

 1. Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)
 2. Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
 3. Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
 4. Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
 5. Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
 6. Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
 7. Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
 8. Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
 9. Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
 10. Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)

Με την τιμή του ρεύματος να φτάνει στα ύψη, ήρθε η ώρα να μάθεις τα 4 πράγματα που δεν ήξερες ότι καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σου

Πώς μπορείς να μειώσεις την σπατάλη ενέργειας;

Ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, έδωσε και μερικές συμβουλές σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας εν καιρώ κρίσης. Συγκεκριμένα για το σίδερο δήλωσε:

«Προτείνουμε κάτω από το σιδερόπανο να βάλουμε ένα φύλλο αλουμινίου, το όποιο είναι ένα θερμόφιλο υλικό, που σημαίνει πως η θερμότητα επιστρέφει στο πίσω μέρος του υφάσματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να σιδερώσουμε τα ρούχα και από τις 20 κιλοβατώρες τον μήνα να πέσουμε στις 10. Σημαντικό είναι, τέλος, να είναι τα ρούχα νωπά».

Όσον αφορά το πλυντήριο ρούχων, θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς πλύσης.

Τέλος, σημείωσε πως θα μπορούσαμε να κλείνουμε τον φούρνο της κουζίνας 10 έως 15 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος.

ποιες είναι οι συσκευές που καίνε περισσότερο
Pexels

Ποιο αναλυτικά οι συμβουλές που θα μπορούσες να ακολουθήσεις είναι οι εξής:

 1. Κλειστές ηλεκτρικές συσκευές (όταν δεν χρησιμοποιούνται)
 2. Συχνή απόψυξη ψυγείου
 3. Οικονομικό πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων
 4. Οικονομικό σιδέρωμα
 5. Αποδοτική ρύθμιση κλιματιστικού
 6. Σωστή χρήση κουζίνας – φούρνου
 7. Έξυπνη χρήση θερμοσίφων
 8. Οικονομικός – «έξυπνος» φωτισμός
 9. Αντικατάσταση παλιών οικιακών συσκευών. Οι νέες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News