Τα δέντρα είναι από τους πιο ενδιαφέροντες ζωντανούς οργανισμούς στον κόσμο. Το πώς επικοινωνούν, το πώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με το πέρασμα των γενεών, καθώς επίσης και το πώς προσαρμόζονται σε μερικά από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα στον πλανήτη είναι μερικοί απ’ τους λόγους που γοητεύουν τους ανθρώπους. Πριν λίγο καιρό είχαμε δει ότι πυροσβέστες στην Αμερική προστάτεψαν με αντιπυρική κουβέρτα το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο. Ποια είναι, όμως, τα ψηλότερα, γηραιότερα και μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο, εκτός απ’ αυτό;

Συναντάμε δέντρα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με μερικά απ’ αυτά έχουν από πίσω τους εντυπωσιακά facts. Ας εξερευνήσουμε μαζί τον υπέροχο κόσμο των δέντρων!

Τα γηραιότερα, υψηλότερα και μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο

Γηραιότερο δέντρο στον κόσμο: Methuselah

Το Methuselah (Μαθουσάλα) είναι γνωστό ο αρχαιότερος μη-κλωνικός ζωντανός οργανισμός της Γης. Πρόκειται για μία πεύκη του είδους Πεύκη η μακραίωνη (Pinus longaeva) και βρίσκεται στην περιοχή των Λευκών Ορέων της Καλιφόρνια, στο ομώνυμο με το δέντρο άλσος του Εθνικού δρυμού Inyo.

Η ανακάλυψή του έγινε το 1957, από τους Έντμουντ Σούλμαν και Τομ Χάρλαν, και η εκτίμησή τους ήταν πως το δέντρο είχε ηλικία, εκείνη την εποχή, 4.789 ετών (κάτι που σημαίνει πως φύτρωσε το 2832 π.Χ..). Πήρε το όνομά του από τον Μαθουσάλα, που είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται από την Βίβλο και γράφει χαρακτηριστικά ότι έζησε 969 έτη. Σήμερα είναι 4.852 ετών.

Η ακριβής θέση του δέντρου, σε υψόμετρο μεταξύ 2.900 και 3.000 μέτρων, κρατείται μυστική, για να προστατευθεί από πιθανούς βανδαλισμούς. Αιτία υπήρξε η κοπή του δέντρου Προμηθέας, το 1964, όταν για την μελέτη του έγινε διαγώνια τομή στον κορμό του, καταστρέφοντας τον οργανισμό. Ο Προμηθέας είχε εκείνη την εποχή ηλικία μεγαλύτερη των 4.844 ετών.

Ψηλότερο δέντρο στον κόσμο: Hyperion

Το Υπερίων είναι γνωστό ως το υψηλότερο εν ζωή δένδρο της Γης. Πρόκειται για μια σεκόια του είδους της Σεκόια της αειθαλούς (Sequoia sempervirens) που βρίσκεται στην Βόρεια Καλιφόρνια, στην περιοχή των εθνικών πάρκων Redwood National and State Parks (RNSP). Το ύψος του δένδρου φτάνει τα 115,61 μέτρα.

Το δένδρο ανακαλύφθηκε στις 25 Αυγούστου του 2006 από τους φυσιοδίφες Κρις Άτκινς και Μάικλ Τέιλορ, σε μια απομακρυσμένη περιοχή των πάρκων. Ο δεύτερος είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε επίσης το δεύτερο και τρίτο υψηλότερο εν ζωή δένδρο του κόσμου, τα δένδρα Ήλιος και Ίκαρος. Η ακριβής θέση του δένδρου Υπερίων δεν έχει γίνει γνωστή, υπό τον φόβο μιας διαταραχής που θα προκαλούσε στο οικοσύστημα η αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας.

Η ηλικία του είναι μεταξύ 700 με 800 χρονών, ενώ έρευνες έδειξαν πως το δένδρο θα μπορούσε να είχε ύψος 115,8 μέτρα, αλλά δρυοκολάπτες κατέστρεψαν την κορυφή του.

Το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο: General Sherman

Το μεγαλύτερο δέντρο είναι μια γιγάντια σεκόγια (Sequoiadendron giganteum). Ο αποκαλούμενος Στρατηγός Σέρμαν (General Sherman) βρίσκεται στο “Δάσος των Γιγάντων” (Giant Forest), στο Εθνικό Πάρκο Σεκόια, έχει ύψος 83,8 μ και, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, έχει όγκο 1489 μ3. Το συγκεκριμένο δέντρο είναι κι εκείνο που είχαν καλύψει με αντιπυρική κουβέρτα οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια.

Η φύση είναι πραγματικά απρόβλεπτη και η ποικιλομορφία των δέντρων σε αυτή τη λίστα το αποδεικνύει! Πολλά από αυτά τα δέντρα είναι προστάτες των τοπικών οικοσυστημάτων τους και γι’ αυτό είναι χρέος μας να αγαπάμε και να φροντίζουμε τα δέντρα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News