Ξεκίνησε η απογραφή του πληθυσμού μέσω της υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ με το σύνθημα “Όλοι μετράμε”. Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερης σημασίας καθώς έχει σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Απογραφή 2021: Αλλαγές έρχονται στη διαδικασία απογραφής λόγω κορονοϊού. Τι ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το νέο σύστημα;

Πώς να κάνεις ηλεκτρονική απογραφή: Οδηγός βήμα – βήμα

Mέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

1. Για να απογραφείτε εσείς και τα μέλη του νοικοκυριού σας, αρκεί ένας / μία εκπρόσωπος του νοικοκυριού να επισκεφτεί έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 την ειδική εφαρμογή της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 στην ψηφιακή πύλη www.gov.gr

2. Για την είσοδο στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η καταχώρηση του «Κωδικού Απογραφής» που θα αναγράφεται στο χαρτί που θα βρείτε στην πόρτα σας, όταν περάσει εκπρόσωπος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, για τη διασταύρωση των στοιχείων σας θα πρέπει να πληκτρολογίσετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (κωδικός taxisnet). Στη συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να απαντήσετε στις ερωτήσεις Απογραφής. 

3. Ο 12ψήφιος «Κωδικός Απογραφής» είναι μοναδικός και αντιστοιχεί αποκλειστικά στη συγκεκριμένη κατοικία. Στη περίπτωση που στην κατοικία δεν διαμένετε μόνιμα, τότε θα απαντήσετε μόνο στις ερωτήσεις για την κατοικία αυτή. Εσείς και τα μέλη του νοικοκυριού σας θα απογραφείτε με τον «Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας που διαμένετε μόνιμα. 

4. Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια ή διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον / την Απογραφέα της περιοχής σας στο τηλέφωνο που θα αναγράφεται χαρτί που θα βρείτε στην πόρτα σας. 

5. Παρακαλείστε να φυλάξετε τον «Κωδικό Απογραφής» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022 για την περίπτωση που χρειαστούν διευκρινίσεις από την ΕΛΣΤΑΤ. 

6. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσετε να αυτοαπογραφείτε ή το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που υποβάλατε δεν είναι πλήρως συμπληρωμένο, ο/η Απογραφέας της περιοχής σας, θα σας επισκεφτεί μετά τις 27 Νοεμβρίου 2021 προκειμένου να σας απογράψει με τον παραδοσιακό τρόπο, με έντυπο ερωτηματολόγιο. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News