Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει σε διάφορα σούπερ μάρκετ, κυρίως του εξωτερικού, ορισμένα φρούτα να έχουν μια γυαλάδα και ένα υπέροχο λαμπερό χρώμα. Αυτή η λαμπερή όψη μπορεί να μας φαίνεται εντυπωσιακή και θελκτική στο μάτι αλλά οφείλεται στην επικάλυψη με κερί μέλισσας ή shellac. Έτσι, λόγω της χρήσης ζωικού προϊόντος σε εσπεριδοειδή, πέρα από το γεγονός ότι μοιάζουν σαν ψεύτικα, θεωρούνται απαγορευμένα φρούτα για vegan άτομα.

Τι είναι το shellac;

Το shellac είναι ρητίνη που εκκρίνεται από ένα θηλυκό έντομο, σε δέντρα στα δάση της Ινδίας και της Ταϊλάνδης και χρησιμοποιείται για την παραγωγή μελάνης, η οποία βοηθά στο να γίνουν τα εσπεριδοειδή πιο λαμπερά. Επίσης, χρησιμοποιείται και για να παρατείνει τη διάρκεια αποθήκευσης.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ουσία επειδή προέρχεται από ζώο, έχει σαν αποτέλεσμα να θεωρούνται απαγορευμένα φρούτα για vegan. Παρόλα αυτά, επειδή η συγκεκριμένη ουσία είναι μόνο στη φλούδα των φρούτων, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ότι έχει επηρεαστεί ο χυμός τους. Όμως, επειδή για την παρασκευή ενός vegan ριζότο ή άλλων vegan γευμάτων χρειάζεται η φλούδα από το λεμόνι, τα συγκεκριμένα πιάτα θεωρούνται ακατάλληλα για άτομα που αποφεύγουν ζωικά προϊόντα.

Εάν πιστεύεις ότι η vegan κουζίνα είναι άγευστη δοκίμασε αυτά τα υλικά που θα σου αλλάξουν την άποψη

Η αποκάλυψη έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco έχει δεχθεί πυρά για την πώληση φρούτων που δεν είναι κατάλληλα για vegans, όπως γυαλιστερά λεμόνια και λάιμ. Το σούπερ μάρκετ φέρεται τώρα να αλλάζει τα προϊόντα του ως απάντηση στα παράπονα των πελατών.

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται γιατί πρέπει ένα λεμόνι να είναι πιο λαμπερό από ότι όταν το μάζεψαν από ένα ηλιόλουστο δέντρο και το έστειλαν, στον διάδρομο με τα φρούτα ενός σούπερ μάρκετ. Με το Guardian να υποστηρίζει, ότι αυτό οφείλεται λόγω των προσταγών του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που καταστρέφει τον πλανήτη. Και επειδή, όπως οι εύκολα γοητευμένες καρακάξες, μας αρέσουν τα γυαλιστερά πράγματα.

απαγορευμένα φρούτα για vegan
Freepik

Πώς ξεκίνησε το ζήτημα για τα απαγορευμένα φρούτα για vegan;

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζακ Μονρό, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, σχολίασε στο Twitter ότι παρατήρησε πως στο μενού της Pizza Express αναφέρει ότι ένα ποτήρι Κόκα- Κόλα είναι vegan, μόνο αν το σερβίρουν χωρίς λεμόνι. Έτσι αφού αναρωτήθηκε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, το εστιατόριο απάντησε πως το κερί στα λεμόνια μπορεί να περιέχει την ουσία shellac. 

Τα πορτοκάλια θεωρούνται κατάλληλα για vegan άτομα; Όχι διότι η εταιρεία Tesco έχει επίσης χαρακτηρίσει τα πορτοκάλια της ως «μη vegan» επειδή έχουν επικάλυψη με κερί μέλισσας για να διατηρηθούν τα φρούτα πιο φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Το κερί μέλισσας, που είναι φτιαγμένο από κηρήθρα, χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές για την επικάλυψη πορτοκαλιών, μήλων, αχλαδιών.

Τέλος, θα αναρωτηθούν πολλοί, τι κακό μπορεί να έχει το κερί μέλισσας, αλλά η απάντηση είναι ότι όπως το μέλι έτσι και αυτό, για να μπορέσει να φτάσει στα χέρια μας χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν ακόμα και να θανατωθούν οι μέλισσες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News