Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Covid-19 και μπήκαμε σε καραντίνα, περνάω αμέτρητες ώρες στο TikTok. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσφέρει διασκεδαστικό και γρήγορο περιεχόμενο, που με κάνει να νιώθω συνδεδεμένη με όσα κάνουν οι άνθρωποι της ηλικίας μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ένας αλγόριθμος που έχει λάβει υπόψη τα ενδιαφέροντά μου: βίντεο με σκύλους, μαμαδίστικο χιούμορ και – φυσικά – τον φεμινισμό.
Πολλές φορές, ειδικά τώρα τελευταία, αναρωτιέμαι αν αυτή η εφαρμογή πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις μια νεότερη γενιά ανθρώπων να χρησιμοποιεί social media για να ακουστεί, να προειδοποιήσει και να προστατεύσει.
Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατονομάζουν τους βιαστές τους και προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο
Έχω δει έφηβους να κοινοποιούν τα φωνητικά μηνύματα των κακοποιητών πρώην συντρόφων τους, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τις υπόλοιπες γυναίκες και να τους υπενθυμίσουν πως πάντα πρέπει να προσέχουν! Υπάρχει, βέβαια, και κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει πρόσφατα, μια τάση, όχι τόσο διαδεδομένη, που σιγά σιγά κερδίζει την προσοχή περισσότερων ανθρώπων.
Επί 45 λεπτά κάποιος βίαζε μια γυναίκα στο μετρό, αλλά όλοι έμειναν απαθείς στη θέαση της επίθεσης
Μια τάση που θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία τη σεξουαλική επίθεση. Στην Αμερική το φαινόμενο αυτό έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο, αλλά τα βίντεο αυτά έφτασαν στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό.
Νεαρές γυναίκες στο TikTok κάνουν γνωστούς τους βιαστές τους, εξωτερικεύοντας όλα τα συναισθήματα τος και λέγοντας τη δική τους ιστορία. Είναι ένα τρόπος να διαμαρτυρηθούν, να αποκτήσουν φωνή και να αφυπνίσουν και τις υπόλοιπες γυναίκες να κάνουν το ίδιο.
Εγκλωβισμένες σε μια κουλτούρα που εξακολουθεί να καταφεύγει στην κατηγορία των θυμάτων, που δίνει σημασία στο τι φορούσε και γιατί δε μίλησε νωρίτερα, αυτές οι γυναίκες δεν κατονομάζουν μόνο όσους τους επιτέθηκαν σεξουαλικά, αλλά δημοσιεύουν φωτογραφίες με τους μώλωπες τους, μοιράζονται στιγμιότυπα οθόνης με απολογητικά μηνύματα κειμένου που στέλνονται από τους φερόμενους επιτιθέμενους και ενθαρρύνουν τους σχολιαστές να πιέσουν την τοπική αστυνομία να αναλάβει δράση.
Σοκαριστικά στοιχεία. ΕΡΤ: Ένας βιασμός ανηλίκου κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα
Τα βίντεο ξεκινούν με τη φράση «Άκουσα ότι αποκαλύπτουμε το όνομα του βιαστή μας». Η συνέχεια, είναι γροθιά στο στομάχι
@noordabashh hey @Nickolas who else are you gonna tell i’m lying? i was 17. you were 21.
♬ ive had enough melina kb – eremika enthusiast
@alexschrockofficial1 Hi mom
♬ ive had enough melina kb – eremika enthusiast
@__amberrrr__ One day I’ll be able to say your full name and believe me, that day, I’ll exposed it to the world || #fyp#foryou#admityoudidit
♬ ive had enough melina kb – eremika enthusiast
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα θύματα διεκδικούν δικαιοσύνη μέσα από τα social media. Το 2012, η Savannah Dietrich κατονόμασε στο Twitter δύο αθλητές που την κακοποίησαν σεξουαλικά – όχι απλώς δεν δικαιώθηκε, αλλά έφτασε πολύ κοντά στη φυλακή. Όσο για τους δράστες; Καταδικάστηκαν σε μερικές ώρες κοινωνικής εργασίας.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News