Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στους δρόμους ότι κυκλοφορούν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα της κατηγορίας SUV και 4Χ4 ή για τους πιο παλιούς τα λεγόμενα τζιπ. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν αυτή η αυξημένη ζήτηση στα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας είναι λόγω μόδας ή εάν πράγματι υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα απλά συμβατικά ΙΧ.

Πώς να προστατέψεις το αυτοκίνητο σου από τον ήλιο – 5 τρόποι για να μην αφήνεις πια το όχημά σου εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο κόσμος προτιμά τέτοια αυτοκίνητα

Ανέκαθεν η αγορά τέτοιου τύπου αυτοκινήτων αποτελούσε είδος πολυτέλειας καθώς ήταν αρκετά μεγάλο το κόστος για να αποκτήσεις ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι εταιρείες αυτοκινήτων έχουν κατασκευάσει καινούρια μοντέλα σε αυτήν την κατηγορία, τα οποία έχουν αρκετά προσιτή τιμή αφού κοστίζουν σχεδόν όσο ένα απλό συμβατικό αυτοκίνητο μικρομεσαίου μεγέθους, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αγαπητά στις προτιμήσεις των οδηγών.

Εκτός, όμως, απ’ την πιο προσιτή τιμή, γιατί να επιλέξεις ένα SUV σε σχέση μ’ ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, αλλά κάνοντας μια προσπάθεια να ξεχωρίσουμε τα πιο σημαντικά, θα σου πούμε ότι η υπερυψωμένη θέση οδήγησης και οι μεγάλοι χώροι αποθήκευσης τους δίνουν πολλούς έξτρα πόντους. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα από θέμα ασφάλειας σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε διαφορετικές συνθήκες εδάφους. Διαθέτουν άνετο εσωτερικό και αυτό αυτόματα τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά για να τα επιλέξουν οικογένειες με παιδιά.

Ακόμα, τα πιο μικρά και ευέλικτα SUV διαθέτουν μικρούς οικονομικούς κινητήρες χωρίς να έχουν μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε μια περίοδο όπου βλέπουμε συνεχώς αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης.

αυξημένη ζήτηση στα SUV και 4Χ4
Unsplash

Οι off road εξορμήσεις αποκτούν άλλο νόημα

Φυσικά, η πιο προσιτή τιμή, η άνεση στους χώρους και ο οικονομικότερος κινητήρας μπορεί να μην είναι από μόνοι τους λόγοι για να προτιμήσεις ένα τέτοιο αυτοκίνητο, όταν έχεις πολλές άλλες επιλογές.

Εάν, ωστόσο, αγαπάς τις πιο off road εξορμήσεις, σε δύσβατους δρόμους, η αγορά ενός 4X4 μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να το κάνεις με άνεση και χωρίς άγχος. Είτε μιλάμε για μια εξόρμηση στο βουνό είτε για πιο δύσβατες και ερημικές παραλίες το καλοκαίρι, ένα τέτοιο αυτοκίνητο μπορεί να ανταπεξέλθει στο 100%.

Άλλωστε, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα αυτοκίνητα που διαθέτουν τετρακίνηση, είναι η πρόσφυση. Μιλάμε δηλαδή για την ικανότητα του αυτοκινήτου να συνεχίζει την πορεία του παρά την ολισθηρότητα του δρόμου, αφού η κίνηση επιτυγχάνεται και στους 4 τροχούς.

Νέες αλλαγές έρχονται στα αυτοκίνητα – Τι είναι το «μαύρο κουτί» και γιατί γίνεται υποχρεωτικό;

Τα συγκεκριμένα δεδομένα ισχύουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως επιβεβαιώνεται από έρευνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας ελαστικών 4Χ4, General Tire, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2.000 οδηγών τετρακίνητων οχημάτων και SUV, έδειξε τον λόγο που υπάρχει αυξημένη ζήτηση στα SUV και 4Χ4. Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν το 1/5 επιλέγει αυτά τα οχήματα λόγω των εκτός δρόμου ικανοτήτων τους. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες τέτοιων μοντέλων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αυξημένη πρόσφυση και σταθερότητά τους σε ποσοστό 35%. Μάλιστα το 52% ξεκίνησε να κάνει με το off road όχημά του ή το SUV του περισσότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εκδρομές, ενώ ένας στους πέντε είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει περισσότερες off road διαδρομές!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News