Μετά από δώδεκα ημέρες, ταινίες που συζητήθηκαν, σταρ και σκηνοθέτες που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί, και στο φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έριξε αυλαία με την επίσημη τελετή λήξης. Μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ των Καννών είναι ο Σουηδός σκηνοθέτης Ruben Ostlund, ο οποίος κέρδισε έναν Χρυσό Φοίνικα με την κωμωδία «Triangle of Sadness», μια όξινη σάτιρα των υπερπλουσίων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες. Η ταινία του γυρίστηκε στη Χιλιαδού, στην Εύβοια και αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Αυγούστου.

Οι Κάννες 2022 ξεκίνησαν! Αυτά είναι τα highlights της βραδιάς που δεν πρέπει να χάσεις!

Ποιος είναι ο Ruben Ostlund, ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ των Καννών

Ο Ruben Ostlund σκηνοθετούσε ταινίες για σκι επί 5 χρόνια, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’20, μαρτυρώντας το γούστο του για μακρινές σεκάνς λήψεις. Συνέχισε τις σπουδές του στον κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, όπου ανέπτυξε τις γνώσεις του για κατασκευασμένα και καλά μελετημένα πλάνα σεκάνς που συνέχισαν να εξελίσσονται σε όλες τις ταινίες του. Τα έργα του περιγράφονται καλύτερα ως χιουμοριστικές και ακριβείς παρατηρήσεις της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με την κοινωνιολογία.

O Ruben Ostlund έγινε ευρύτερα γνωστός όταν απέσπασε για πρώτη φορά Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «The Square» (2017). Αυτός είναι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας στην καριέρα του Σουηδού σκηνοθέτη μετά το 2017. Στο «Triangle of Sadness» συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί ο Γιώργος Καρναβάς και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης.

Φεστιβάλ Καννών με άρωμα Ελλάδας – Οι ελληνικές συμμετοχές που θα διαγωνιστούν

Ποιοι ήταν οι νικητές των υπόλοιπων βραβείων στο Φεστιβάλ των Καννών

Grand Prix

Το Grand Prix, το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, και τη δεύτερη σημαντικότερη διάκριση του θεσμού, μοιράζονται η Γαλλίδα Claire Denis για την ταινία της «Stars at noon» και ο 31 ετών Βέλγος σκηνοθέτης Lukas Dhont, για την ταινία «Close».

νικητής του Φεστιβάλ των Καννών
Instagram/festivaldecannes
νικητής του Φεστιβάλ των Καννών
Instagram/festivaldecannes

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου

Ο Νοτιοκορεάτης σταρ Song Kang-Ho, 55 ετών, κέρδισε το βραβείο ανδρικού ρόλου στο 75ο φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία του στην ταινία «Broker» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Hirokazu Kore-eda. «Είμαι πολύ ευτυχής για όλη μου την οικογένεια», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

νικητής του Φεστιβάλ των Καννών
Instagrma/festivaldecannes

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου

Η Ιρανή ηθοποιός Zahra Amir Ebrahimi, η οποία αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράν για τη Γαλλία το 2008 έπειτα από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο θρίλερ του Ali Abbasi «Holy Spider». Η ηθοποιός ανέφερε κατά την παραλαβή του βραβείου της «Απόψε έχω την αίσθηση ότι είχα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι πριν φτάσω εδώ σε αυτή τη σκηνή… ένα ταξίδι που σημαδεύτηκε από ταπεινώσεις», ευχαριστώντας τη Γαλλία που την δέχτηκε.

νικητής του Φεστιβάλ των Καννών
Instagram/festivaldecannes

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας: «Triangle of Sadness» του Ruben Ostlund

Μεγάλο Βραβείο: Στην ταινία «Close» του Lukas Dhont και στην ταινία «Stars at Noon» της Claire Denis

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Park Chan-kyong για το «Decision to Leave»

Βραβείο Επιτροπής: Στην ταινία «Οκτώ Βουνά» των Βέλγων Felix van Groeningen και Charlotte Vandermeersch και στην ταινία «ΕΟ» του του Πολωνού Jerzy Skolimowski

Καλύτερη Ηθοποιός: Zahra Amir Ebrahimi στην ταινία «Holy Spider» του Ali Abbasi

Καλύτερος Ηθοποιός: Song Kang-Ho στην ταινία «Broker» του Hirokazu Kore-eda

Βραβείο Σεναρίου: Tarik Saleh για το «Boy From Heaven»

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας για τα 75 χρόνια του Φεστιβάλ: Αδελφοί Dardenne για το «Tori et Lokita»

Χρυσή Κάμερα: «War Pony» των Riley Keough και Gina Gammel

Χρυσή Κάμερα – Ειδική Μνεία: Chie Hayakawa για την ταινία «Plan 75»

Χρυσός Φοίνικας Ταινίας Μικρού Μήκους: «The Water Murmurs» της Jianying Chen

Ειδική Μνεία Ταινίας Μικρού Μήκους: «Lori» του Abinash Bikram Shah

Φεστιβάλ των Καννών: Γυμνή διαμαρτυρία ακτιβίστριας στο κόκκινο χαλί


Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News