Κάθομαι στον καναπέ και παρατηρώ πόσο βρώμικο είναι το τηλεχειριστήριο… Και σκέφτομαι από πότε έχει να καθαριστεί… ή μάλλον το έχω καθαρίσει ποτέ; Ο καθαρισμός καθημερινών αντικειμένων που ποτέ δεν κάνουμε!

Εσύ έχεις καθαρίσει ποτέ το τηλεχειριστήριο; Ή έχεις καθαρίσει ποτέ τα κλειδιά του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σου; Τις πρίζες και τα πόμολα στην πόρτα… πόσο συχνά τα καθαρίζεις;

Όλα αυτά τα αντικείμενα τα πιάνεις καθημερινά και μεταφέρουν ένα σωρό μικρόβια. Παρ’ όλα αυτά… πάντα ξεχνάμε να τα καθαρίσουμε. Μέχρι σήμερα γιατί τώρα ήρθε η ώρα…

Ο καθαρισμός καθημερινών αντικειμένων που δεν… κάνουμε

Τηλεχειριστήριο

Θα μου πεις πώς μπορώ να το καθαρίσω το τηλεχειριστήριο χωρίς να το χαλάσω; Υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο πρώτος τρόπος είναι να πάρεις λίγο βαμβάκι, μπατονέτες και οινόπνευμα. Αρχικά καθάρισε με το βαμβάκι το γύρω γύρω του τηλεκοντρόλ και με τις μπατονέτες καθάρισε ανάμεσα στα κουμπιά… εξονυχιστικά!

καθαρισμός καθημερινών αντικειμένων

Αν θέλεις έναν πιο βαθύ καθαρισμό, μπορείς με ένα μικρό κατσαβίδι να ανοίξεις το τηλεχειριστήριο και να το καθαρίσεις με μπατονέτες και οινόπνευμα. Παράλληλα, μην ξεχάσεις το πίσω μέρος όπου βρίσκονται οι μπαταρίες. Αφαίρεσέ τες και καθάρισε το εσωτερικό του.

Κλειδιά

Και τα κλειδιά τα οποία τα πιάνεις καθημερινά, κουβαλούν ένα σωρό μικρόβια. Πώς μπορείς να καθαρίσεις τα κλειδιά σου;

Για να καθαρίσεις αποτελεσματικά τα κλειδιά σου, μπορείς να φτιάξεις ένα διάλυμα με λεμόνι και να ξεπλύνεις με υγρών πιάτων για να αφαιρέσεις τα σωματίδια σιδήρου που σχηματίζουν τη σκουριά. Το αλάτι και το λεμόνι αφαιρούν επίσης την υγρασία που απορροφάται από το μεταλλικό κλειδί.

καθαρισμός καθημερινών αντικειμένων
Unsplash/rawpixel

Αν το κλειδί είναι σκουριασμένο, μπορείς να το τοποθετήσεις σε ένα διάλυμα από νερό και ξύδι και να το αφήσεις για 20 λεπτά. Όταν αφαιρεθεί η σκουριά, ξέπλυνε με πλύνε τα κλειδιά με καθαρό νερό και άφησε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να φύγει η σκουριά τελείως.

Ένα άλλο trick είναι να τρίψεις τα κλειδιά με οδοντόκρεμα, να την αφήσεις για 20 λεπτά και μετά να ξεπλύνεις με ζεστό νερό.

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο έχει επίσης πολλά μικρόβια αφού το χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση και μπορεί να έχουν πέσει και μερικά ψίχουλα φαγητού που δεν έχεις εντοπίσει.

καθαρισμός καθημερινών αντικειμένων
Unsplash/rawpixel

Πώς μπορείς να το καθαρίσεις αποτελεσματικά;

  • Αποσύνδεσε το πληκτρολόγιο από τον υπόλοιπο υπολογιστή για να μην πάθεις, καμία ηλεκτροπληξία αφαιρώντας το usb καλώδιο, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.
  • Στη συνέχεια αναποδογύρισε το πληκτρολόγιο και χτύπησε το ελαφρά στην πίσω μεριά, για να φύγουν τα πιο εμφανή σκουπιδάκια.
  • Πάρε ένα μικρό ποτήρι, βάλε καθαρό οινόπνευμα και βούτηξε μια μπατονέτα από αυτές που χρησιμοποιήσεις για τον καθαρισμό των αφτιών σου. (Επιλέξαμε το οινόπνευμα γιατί έχει αντιμικροβιακή δράση και δεν βλάπτει το υλικό του πληκτρολογίου.)
  • Με την ποτισμένη μπατονέτα καθάρισε με προσοχή τα πλήκτρα και επέμενε πιο πολύ στα κενά σημεία μεταξύ τους, γιατί εκεί ζουν τα πιο επικίνδυνα μικρόβια.
  • Για να κάνεις ακόμα πιο σωστό τον καθαρισμό, με ένα μικρό κατσαβίδι, αφαίρεσε ένα, ένα τα κουμπιά και φύσα τα κενά σημεία.(Όσο πολύπλοκο και να σου ακούγεται, είναι απλό γιατί το κάθε πλήκτρο είναι κουμπωτό.
  • Ξαναβάλε στη θέση τους, τα κουμπιά και είσαι έτοιμος-η να ξανασυνδέσεις το πληκτρολόγιο σου και να συνεχίσεις την δουλεία σου.

Δες πώς θα καθαρίσεις τα καθίσματα του αυτοκινήτου χωρίς έξοδα

Πρίζες και διακόπτες

Ανάβεις και σβήνεις το φως κάθε φορά και ποτέ δεν σου κάνει εντύπωση το πόσο βρώμικος είναι ο διακόπτης… εκτός κι αν έχει… αλλάξει το λευκό του χρώμα. Πώς μπορείς να καθαρίσεις τις πρίζες και τους διακόπτες;

Μπορείς με ένα χαρτί κουζίνας και λίγο οινόπνευμα να τρίψεις τους διακόπτες και με τεράστια προσοχή τις πρίζες.

Πορτοφόλι

Σκέψου ότι το πορτοφόλι σου το ακουμπάς με βρώμικα χέρια, το αφήνεις σε διάφορους πάγκους κι επομένως είναι λογικό να μεταφέρει αρκετές βρωμιές.

Φρόντισε, λοιπόν, να το πλένεις ανά τακτά διαστήματα. Πώς;

καθαρισμός καθημερινών αντικειμένων

Με τη βοήθεια μιας οδοντόβουρτσας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό προϊόν για δερμάτινα υφάσματα και να ξεκινήσεις να το πλένεις σιγά σιγά με την οδοντόβουρτσα. Κάνε απαλές κινήσεις καθώς μπορεί να τραβήξεις κάποια ραφή και να το καταστρέψεις. Καθάρισέ το μέσα κι έξω!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News