Η Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών είναι μια ετήσια γιορτή στις 20 Νοεμβρίου που τιμά τη μνήμη των τρανς ατόμων των οποίων οι ζωές χάθηκαν από πράξεις βίας. Την εβδομάδα πριν από την ημέρα μνήμης, άνθρωποι και οργανισμοί σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τρανς για να βοηθήσουν στην αύξηση της προβολής των διεμφυλικών ατόμων και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινότητα.

Δήμητρα της Λέσβου: Φωτογραφικά ντοκουμέντα από το τροχαίο – Ο οδηγός την εγκατέλειψε ενώ αργοπέθαινε για πάνω από δύο ώρες αβοήθητη

20 Νοεμβρίου: Ημέρα μνήμης διεμφυλικών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), τη χρονιά που μας πέρασε, καταγράφηκαν 375 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για καταγεγραμμένες δολοφονίες υποκινούμενες από μίσος, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται πολύ υψηλότερος, δεδομένου του ότι σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν καταγγελίες ούτε καταγραφές, ενώ πολλά τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική ταυτότητά τους. 

Η Ημέρα Μνήμης Τρανσέξουαλ ξεκίνησε το 1999 από τη συνήγορο των τρανσέξουαλ Gwendolyn Ann Smith ως αγρυπνία για να τιμήσει τη μνήμη της Rita Hester, μιας τρανς γυναίκας που σκοτώθηκε το 1998. Η αγρυπνία τίμησε τη μνήμη όλων των τρανσέξουαλ που έχασαν τη ζωή τους βίαια ξεκινώντας μια σημαντική παράδοση που έχει γίνει η ετήσια Ημέρα Μνήμης των Τρανς.

ημέρα μνήμης διεμφυλικών
Zuma Wire

“Η Ημέρα Μνήμης των Τρανς επιδιώκει να τονίσει τις απώλειες που αντιμετωπίζουμε λόγω του φανατισμού και της βίας κατά των τρανς. Υπενθυμίζουμε την ανάγκη να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, και το δικαίωμα στην απλή ύπαρξη πρώτα απ’ όλα. Με τόσους πολλούς που επιδιώκουν να διαγράψουν τα τρανς άτομα – μερικές φορές με τους πιο βάναυσους τρόπους – είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε αυτούς που χάνουμε και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη”, είναι τα λόγια της γυναίκας που ξεκίνησε την Ημέρα Μνήμης των Τρανς, Gwendolyn Ann Smith.

Δεκάδες αγρυπνίες διοργανώνονται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσουμε όλα εκείνα τα τρανς άτομα των οποίων οι ζωές χάθηκαν από τη βία κατά των τρανσέξουαλ εκείνη τη χρονιά και μαθαίνοντας για τη βία που επηρεάζει την τρανς κοινότητα. Οι αγρυπνίες συνήθως φιλοξενούνται από τοπικούς υποστηρικτές των τρανς ή LGBTQ οργανώσεις και πραγματοποιούνται σε κοινοτικά κέντρα, πάρκα και άλλους χώρους. Η αγρυπνία συχνά περιλαμβάνει την ανάγνωση μιας λίστας με τα ονόματα όσων χάθηκαν εκείνη τη χρονιά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News