Η πρώτη φορά που έβαψα αυγά για Πάσχα ήταν το 2020. Το βάψιμο αυγών με φυσικά υλικά ήταν αυτό που διάλεξα τότε και η δοκιμή αυτή μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να την κρατήσω. Το γεγονός ότι δε χρησιμοποίησα καθόλου χημικά για να βάψω τα αυγά, μου άρεσε πολύ. Θα σου πω όλα αυτά που μπορεί να σου χρειαστούν, τα τιπς και τις συμβουλές που ίσως κάποιος θα ήθελες να σου έχει πει πριν βάψει μόνη σου αυγά με φυσικό τρόπο.

Βάψιμο αυγών με φυσικά υλικά

Με τα φυσικά υλικά το χρώμα των αυγών σου δεν θα είναι αυτό το κατακόκκινο που θα σου δώσει η βαφή του εμπορίου. Θα πάρεις πιο παλ αποχρώσεις του καφέ, ή του μπλε και του κίτρινου. Έχε υπόψη σου ότι για να φανεί περισσότερο το χρώμα στο αυγό θα πρέπει να διαλέξεις αυγά με σκούρο τσόφλι και όχι λευκά. Αν θες πιο παστέλ αποχρώσεις θα δείξουν καλύτερα στο λευκό αυγό.

Μέρος πρώτο: Βράσιμο

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω νερό κάτω από τα χερούλια της κατσαρόλας και πολύ προσεκτικά τα αυγά, το ένα δίπλα στο άλλο και όχι να πατάει το ένα το άλλο. Για να σπάσουν τα αυγά θέλουν πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το μάτι το βάζω στο 3,5 με 4 από τα 9 που έχει η δική μου κουζίνα, για να καταλάβεις τι εννοώ χαμηλή θερμοκρασία.

Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση τα αφήνω να βράσουν πάνω από 15 λεπτά συνήθως για να είμαι σίγουρη ότι είναι σφιχτά. Μπορεί να τα αφήσω και περισσότερο όμως. Μέχρι 20 λεπτά (δεν σου λέω ότι είναι σωστό αυτό, αλλά εγώ αυτόν τον τρόπο βρήκα για να είμαι σίγουρη).

Βαφή

βάψιμο αυγών με φυσικά υλικά
  • Με κρεμμυδόφυλλα: Ταυτόχρονα, την ώρα που βράζω τα αυγό , σε ένα κατσαρολάκι, βάζω νερό και βράζω φλούδες από κρεμμύδια δύο ή τρία είναι αρκετά, με δύο κουταλιές ξύδι και μια κουταλιά αλάτι.
  • Με παντζάρια: Κόβω 2 βολβούς από παντζάρια σε κυβάκια και τα βάζω σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζω νερό και τα παντζάρια μαζί με δύο κουταλιές ξύδι και ένα κουτάλι αλάτι.
  • Μωβ Λάχανο: Κόβω το μισό μωβ λάχανο σε λωρίδες και το βράζω μαζί με νερό και δύο κουταλιές ξύδι και λίγο αλάτι μέσα σε μια κατσαρόλα.

Μισή ώρα μπορεί να είναι αρκετή και τα φυσικά αυτά υλικά θα βγάλουν τα χρώματα που έχουν για να βάψουν τα αυγά.

Έτσι θα βάψεις εύκολα τα πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν!

Πώς γίνεται το βάψιμο

βάψιμο αυγών με φυσικά υλικά

Εγώ σουρώνω το χρώμα σε διαφορετικά δοχεία με μεγάλο χείλος για να μπορώ να βάλω μέσα τα αυγά και βάζω μέσα τα βρασμένα αυγά. Στη συνέχεια τα αφήνω για όλο το βράδυ, δηλαδή τουλάχιστον 12 ώρες και τα αφαιρώ το επόμενο πρωί.

Το αποτέλεσμα είναι υπέροχα φυσικό και φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο τρόπος που διάλεγαν οι γιαγιάδες μας να βάψουν τα αυγά τους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όταν δεν υπήρχαν οι βαφές.

Ποιος είναι καλύτερος τρόπος για μένα

Το αποτέλεσμα μου άρεσε αισθητικά περισσότερο από το μωβ λάχανο, ήταν ένα πανέμορφο μπλε χρώμα, αλλά θεωρώ ότι φέτος και από εδώ και πέρα θα τα βάφω με κρεμμυδόφυλλα που είναι το υλικό που έχω πάντα στο σπίτι μου και δεν δημιούργησε καθόλου βαβούρα στην κουζίνα ή στα χέρια όπως τα παντζάρια που εξαιτίας τους έβαψα χέρια, νύχια, πάγκους και πετσέτες και γενικά το αποτέλεσμα που έδωσαν ήταν σχεδόν ίδιο χρωματικά με αυτό του κρεμμυδιού.

Πασχαλινά κουλουράκια: Η συνταγή που θυμίζει παλιά Αθήνα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News