Το να ψάχνεις για σπίτι μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία που σε γεμίζει με ενθουσιασμό όσο σκέφτεσαι την μελλοντική σου ζωή και τα σχέδια που έχεις για αυτό το σπίτι. Πολύ γρήγορα και εύκολα μπορεί να γίνει, όμως, μια διαδικασία που θα σε γεμίσει άγχος και πανικό. Ο καθένας έχει διαφορετικά κριτήρια για την αναζήτηση σπιτιού και φυσικά υπάρχουν πολλά πρακτικά κριτήρια τα οποία πρέπει όλοι να προσέξουμε. Υπάρχουν όμως και αυτά τα εξίσου σημαντικά που πολλές φορές δεν συζητάμε αλλά είναι ίσως και τα πιο καθοριστικά. Εγώ θα μιλήσω για αυτά και θα δώσω 3 εναλλακτικά tips για να βρεις σπίτι.

tips για να βρείς σπίτι
Unsplash

1. Το συναίσθημα που εκπέμπει το σπιτι

Το αν τα παράθυρα θα είναι διπλά η μονά παρότι είναι σημαντικό ειδικά για τον χειμώνα, δεν θα σου κάνει ιδιαίτερη διαφορά αν δεν μπορείς να αισθανθείς το σπίτι σου… σπίτι σου. Είναι ένας παράγοντας πολύ υποκειμενικός και δεν βασίζεται στην λογική η σε πρακτικά tips αλλά είναι ίσως και πιο σημαντικό. Ο κάθε χώρος έχει την δική του ενέργεια και αισθητική και είναι απαραίτητο να ταιριάζεις με αυτή. Το σπίτι μας είναι ένας χώρος που περνάμε πολύ χρόνο και το έχουμε ανάγκη για τη προσωπική μας ηρεμία και ασφάλεια. Χρειάζεται λοιπόν να νιώθεις εναρμονισμένος με το χώρο σου και νοητική ασφάλεια. Μπορεί ένα σπίτι να πληροί όλα τα κριτήρια που είχες στο μυαλό σου και να τσεκάρει όλα αυτά τα μικρά κουτάκια. Αν όμως το ένστικτο σου λέει το αντίθετο θα σου πρότεινα να το ακούσεις ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος.

tips για να βρείς σπίτι
Unsplash

2. Μπορείς  να φανταστείς τον εαυτό σου μέσα σε αυτό;

Μπορεί να σου λένε όλοι ότι το σπίτι που σκέφτεσαι να νοικιάσεις ή να αγοράσεις είναι τέλειο και μπορεί πράγματι να τηρεί όλες τις προδιαγραφές. Μπορείς, όμως, να φανταστείς τον εαυτό σου να ζει σε αυτό; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε δεν είναι το κατάλληλο σπίτι για εσένα. Προσπάθησε να σε κάνεις εικόνα με βάση τη καθημερινότητα σου και την ρουτίνα σου. Σκέψου πώς θα ήταν να ξυπνάς εκεί και να πηγαίνεις για ύπνο, αν θα σου άρεσε να βλέπεις ταινίες σε αυτό το σαλόνι και να μαζεύεσαι με την παρέα σου.  

3. Δώσε βάση στις προτεραιότητες σου

κύκλος σεμιναρίων Believe In You
Pexels

Η αλήθεια είναι ότι όταν ψάχνεις για σπίτι ίσως να πρέπει να συμβιβαστείς με κάποια πράγματα γιατί το τέλειο πολύ δύσκολα θα το βρεις. Για αυτό είναι σημαντικό να βάλεις σε μια σειρά τις προτεραιότητα σου και να φροντίσεις το μελλοντικό σου σπίτι να ταιριάζει με αυτές. Αν, για παράδειγμα, η βασική σου προτεραιότητα είναι να αισθάνεσαι ασφάλεια στην περιοχή που μένεις αλλά τα σπίτια εκεί είναι λίγο πιο ακριβά, ίσως να είναι καλύτερα να ψάξεις για κάτι πιο μικρό και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, παρά να διαλέξεις ένα μεγαλύτερο σπίτι στην ίδια τιμή αλλά σε άλλη περιοχή και να μην έχεις φροντίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News